Tribuna
Sevis
Astrid Fodor despre construcția de creșe, investiții în școli, revigorarea turismului și a vieții culturale a Sibiului
Sorana MAIER
1548 vizualizari
Astrid Fodor despre construcția de creșe, investiții în școli, revigorarea turismului și a vieții culturale a Sibiului

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, vorbește, în cea de-a doua parte a unui interviu, despre investițiile în școli, despre construcția de noi creșe, revigorarea turismului și a vieții culturale a Sibiului. Edilul șef al Sibiului estimează că viața culturală a orașului va înregistra o îmbunătățire comparativ cu anul trecut, dar acest lucru nu va însemna că lucrurile se vor desfășura ca și când pandemia nu ar exista.

Un City Pass, cu informații despre toate obiectivele turistice importante va fi lansat la Sibiu.


 

  • Primăria Sibiu are mai multe lucrări de modernizare la școli. Când vor ajunge școlile din Sibiu în situația de a nu mai ține cursuri după-amiaza?

Astrid Fodor: Educația rămâne una dintre prioritățile noastre. O dovedim cu investiții importante ca număr și valoare. Am finalizat modernizarea a 4 unități de învățământ în sensul creșterii eficienței energetice. Ne-am îndreptat spre energie regenerabilă, iar clădirile arată și funcționează mult mai bine. Avem în lucru trei proiecte mari de extindere a școlilor I. L. Caragiale, N. Iorga și Regele Ferdinand. O altă lucrare importantă este construcția noului Liceu de Arte pentru care contractul a fost câștigat de o firmă serioasă care sunt sigură că se va mișca bine.

Săptămâna aceasta vom semna contractul pentru construcția creșei noi din Țiglari și în foarte scurt timp cel pentru creșa nouă din Ștrand, de pe strada Hațegului. În curs avem procedurile pentru amenajarea unor spații suplimentare la Liceul Economic și amenajarea unei grădinițe într-o clădire existentă în Vasile Aaron.

Se vor crea astfel multe locuri suplimentare, însă școlile, creșele și grădinițele sunt suprasolicitate în continuare de solicitările care vin din localitățile învecinate care nu au astfel de facilități în localitățile de domiciliu. Noi vom continua să extindem capacitatea clădirilor, dar în acest context, nu știu când vom putea ajunge să absorbim necesarul pentru atâtea localități. Ar fi benefic ca și localitățile vecine să acorde mai multă importanță investițiilor în infrastructura educațională pe măsură ce se construiesc mii de locuințe.

  • Cum colaborați cu Consiliul Local?

A. Fodor: Colaborez bine cu toți consilierii care au înțeles că misiunea noastră este aceea de a dezvolta orașul.

  • Cum estimați că va fi situația Sibiului din punct de vedere turistic, credeți că va înregistra turismul o revenire în această vară?

A. Fodor: Deja începe să dea semne de revenire. Am văzut o statistică INS cu numărul de sosiri și înnoptări pe județul Sibiu și cifrele încep să crească. Va mai dura puțin dar sunt sigură că pe măsură ce se vaccinează mai multe persoane, pe măsură ce statele își deschid granițele cu mai puține restricții la întoarcere și odată cu introducerea certificatului european, turiștii vor reveni încet.

Noi ne-am pregătit ca administrație: am înnoit anul trecut centrul de informare pentru turiști și am trecut pe informarea digitală, le punem la dispoziție un ghid audio pe Sibiu City App ca să descopere orașului pe cont propriu, am redeschis turnurile de pe Cetății după lucrări de reabilitare, în iulie redeschidem Baia Populară ca spațiu de agrement și sport, iar Lacul lui Binder va fi gata în curând. Un proiect în curs în domeniul turistic este un City Pass pentru a strânge oferta turistică într-un instrument utilizat de multe alte destinații turistice. În perioada pandemiei noi am continuat și promovarea Sibiului turistic, participând la competiția European Best Destinations atât în 2020, cât și în 2021. Și HoReCa locală cred că de abia așteaptă reluarea activității cu turiștii și sunt sigură că vor reuși și ei să își atragă clienții, prin servicii de bună calitate și creativitate. Sibiul turistic excelează, la urma urmei, prin experiența completă și diversă pe care o oferă oaspeților. Deci fiecare detaliu contează.

  • Cum va fi activitatea culturală a Sibiului în acest an? Credeți că vor mai fi posibile evenimente mari în Piața Mare?

A. Fodor: Ridicarea etapizată a restricțiilor face din nou posibilă desfășurarea evenimentelor, chiar și în Piața Mare, dar cu anumite măsuri de siguranță care, sigur, trebuie respectate de organizatori pentru siguranța publicului. Noi și anul trecut am menținut agendele de evenimente, chiar dacă au fost mai puține și mai restrânse ca format. Anul acesta avem deja aprobate peste 60 de evenimente sportive și urmează să se aprobe Agenda Culturală cu aproape 100 de evenimente selectate. Deci evenimentele vor fi multe ca număr, dar continui să sper să vedem și o îmbunătățire în calitatea actului cultural în cazul unora.

În concluzie, viața culturală a orașului va fi cu siguranță mai animată decât în 2020, dar încă nu ne vom întoarce chiar la normal pentru că pandemia nu s-a încheiat.

  • Care este stadiul digitizării serviciilor Primăriei?

A. Fodor: Digitalizarea serviciilor publice a început de 10 ani în cazul Primăriei Sibiu. Am fost prima primărie din țară care a avut o platformă electronică de plată a taxelor și impozitelor și de interacțiune electronică cu cetățeanul în 2011. Din 2013 avem aplicația orașului Sibiu City App care din 2018 a crescut dintr-un instrument turistic într-un veritabil instrument de comunicare. În 2019 am lansat aplicația dedicată parcărilor. Și în tot acest timp am dezvoltat serviciile digitale. Spre exemplu, am lansat hărți interactive: harta generală și o hartă urbanistică cu PUZ-urile și PUD-urile existente și avem în pregătire, aproape de finalizare, un set de hărți interactive pe alte tematici: registrul zonelor verzi, transportul public, zonele fiscale ale orașului și altele. În curs avem și un proiect prin care actualizăm platforma electronică e-administrație și o transformăm într-un spațiu virtual de interacțiune cu cetățeanul. Prin același proiect vom crea un ghișeu electronic care va fi disponibil cetățenilor non stop, la sediul Primăriei, pentru depunere de documente și informații și vom digitaliza arhivele anumitor servicii. Asta e important pentru cetățean pentru că poate obține o copie după un document vechi mult mai repede.

Și în domeniul aplicațiilor mobile continuăm să ne dezvoltăm - este în lucru aplicația pentru centrele de închirieri de biciclete Sibiu Bike City și aplicația pentru transportul public. Aceasta din urmă va oferi informații despre timpii de sosire în stație, vă poate configura ruta în funcție de destinație și permite achiziționarea biletului și abonamentului de călătorie.

Sigur se pot face mult mai multe pentru că oferta de servicii și produse este infinită astăzi. Dar cu pași siguri ne îndreptăm spre o administrație mai smart.

  • Există cazul unei sibience care a contestat în instanță taxa de salubritate pentru locuințele nelocuite. Cum comentați această situație? Vor fi probleme din cauza faptului că va trebui să restituiți sume de bani?

A. Fodor: S-a interpretat greșit juridic de către cei care au anunțat public, pe Facebook, fără să se documenteze, că decizia Curții pentru această persoană particulară se extinde și se aplică la toate persoanele în aceeași situație. Legea spune că decizia este valabilă doar pentru această persoană și pentru alte cazuri care, la data emiterii deciziei Curții, se aflau pe rolul instanțelor. În rest, nu se aplică. Cred că mai important este că am modificat această prevedere a Regulamentului și, din 5 februarie anul acesta, de când a intrat în vigoare noul Regulament al taxei de salubrizare, aceasta nu se mai percepe pentru locuințele neocupate. Dar, am introdus și proceduri de verificare în aceste cazuri, pentru a atesta că într-adevăr sunt vacante și nu generează deșeuri, iar în cazul în care se generează deșeuri la respectiva adresă, există o taxă penalizatoare. Mai vreau să repet un lucru ca să fie clar: banii adunați din taxa de salubrizare îi utilizăm strict pentru plata acestor servicii și a costurilor conexe prestării activității. Nu facem altceva cu ei.


comentarii
14 comentarii

deci efecti nu o mai suport pe Dancila asta de Sibiu... ????. de ani buni orasul asta este practic fara primar doar platim un salariu consistent unei persoane total incapabile si absente din viata orasului.
mihai
11.06.2021 06:19
Hmmm... A inceput campania electorala?!
11.06.2021 06:41
@Mihai

Platim salariul + pensia

Nu o aud o data sa vorbeasca despre ce ne doare cel mai tare - Spitalul!

Are ceva cu el?
Eu
11.06.2021 06:44
mamaia asta (excelent zis "Dancila de Sibiu") trebuie sa dispara cat mai curand din viata politica locala!!! INCOMPETENTA si IGNORANTA de calibru mare!!!
un sibian
11.06.2021 07:52
Draga doamna Fodor, va stimez mult - si nu sunt singurul! Nu luati in seama comentariile tendentioase la adresa dumneavoastra, sunt doar frustrarile unei societati misogine care trebuie sa se mai deschida inspre diversitate si nou. Sunteti incontestabil cel mai prezent primar pe care l-a avut Sibiul din 89 incoace.
un sibian din multi
11.06.2021 08:33
Vezi Str. Ana Ipatescu 23.!!
Proprietarii de clădiri, indiferent dacă sunt instituţii publice, persoane fizice sau juridice, vor avea obligaţia, prin lege, de a întreţine în stare corespunzătoare clădirile din proprietate, precum şi anexele acestora. Proprietarii vor trebui să cureţe faţadele locuinţelor şi construcţiilor aflate la stradă, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea imobilelor din proprietate,
Sanet
11.06.2021 10:38
Se ocupă statul de educația copiilor: le facem creșe, școli, wireless, tablete, educație sexuală etc, tot ce trebuie. Orice, numai sa-i ținem cât mai departe de familie și de biserică.
Profesorii nu mai trebuie să educe, ci să predea o programă prestabilită.
Medicii nu mai trebuie să vindece, ci numai să aplice indicațiile și tratamentele OMS.
Nu mai contează persoana, ci individul.
Totul devine statistică. Cu campanii, grafice și topuri.
Exact ca pe vremea comunismului!

P.S. Deși comunștii păstrau o minimă decență și morală : nu permiteau avorturile, asigurau un salariu minim din care puteai trăi, nu legalizau și nici nu încurajau actiunile imorale și perversiunile de tot felul.
Un comentator
11.06.2021 10:52
Ce sa ceri de la o inginera de fabrica textila? vedem rezultatul, vedem rezultatul unui management defectuos, fara cap si fara coada!

Demisia tu-to ! demisia tute-o ! luati-va de mana toate 3 si plecati din sibiu, incompetentelor!

Administratie incompetenta !!!
die tute goala!
11.06.2021 15:05
Nu mai putem traversa anumite intersecții din cauza automobilelor ce rulează cu viteze maxime, la fel și motocicletele, ce fac un zgomot asurzitor. Ați desființat semafoarele și nu ați pus nimic în loc. Plus pistele de biciclete jalnice, o spoială cu vopsea, ce sunt mai mereu ocupate de automobile. Clădiri neîngrijite, spații verzi cam puține. Mai bine ați reface Piața Mare cu verdeață, așa cum a fost cândva, o zonă de recreere, umană, nu una de gălăgie, de nu mai pot dormi locatarii din zonă. Și multe altele.
C. T??ean
11.06.2021 16:26
daca critic primaria si primariza nu va place domnilor TS
e drept ca adevarul va deranjeaza?
11.06.2021 17:18
Mai olteano_sudist parvenit in Sibiu cu trenurile foamei in tenisi rupt in fund, mamaie se zice la voi in sudistanul uitat de lume
Localnic Sb.
11.06.2021 21:04
Buna ziua.

Draga Steluto, ai face bine atunci cand promiti sa si faci, dar daca nu faci si o lungesti, sti cum o sa ramai in istoria Sibiului, la fel ca Dan, am urmarit ultimile trei interviuri din Tribuna, tot spui ca sa inceput, urmeaza, dar nu se misca mai nimic. sti ce-mi pare rau ca nu mai candidezi sa vedem daca pulimea te mai voteaza.
Guvernatorul Transilvaniei
12.06.2021 07:50
dancila de sibiu e inginer textilist,dancila cealalta e inginer petrolist
andrei v
12.06.2021 08:06
Azi maine se alege prafu de Sibiu,primaria-i plina de copii ciobanilor din marginime,plus ceva olteni,toti pusi pe furate.Sasi aproape ca nu se mai vad fiind acoperiti de parveniti hoti.
Sibian
13.06.2021 20:20
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia