Continental
Tribuna
ASTRA FILM FESTIVAL: o aventură cinematografică la superlativ, între 14 şi 20 octombrie!
Liuba STARII
620 vizualizari
ASTRA FILM FESTIVAL: o aventură cinematografică la superlativ, între 14 şi 20 octombrie!
A XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu se deschide azi, 14 octombrie, şi timp de 7 zile propune o aventură cinematografică de amploare şi prestigiu cultural mondial presărată cu peste 400 de evenimente cinematografice, premiere absolute, zeci de sesiuni de Q&A, întâlniri-eveniment, personalităţi marcante din industria cinematografică, dezbateri şi concerte.

În 2019, Astra Film Festival propune o vedere de ansamblu foarte largă şi foarte panoramică, pentru că se întinde şi geografic pe teritorii foarte largi, dar se duce şi înapoi în timp şi revine în prezent, ba chiar se duce şi în viitor, cu programul noilor tehnologii. 126 de filme semnate de regizori din 45 de ţări de pe 5 continente alcătuiesc selecţia oficială a ediţiei 2019. Dintre acestea, 46 vor concura în cele 4 secţiuni competiţionale: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool, iar restul sunt grupate în 12 programe tematice, festivalul Astra Film Junior şi secţiunea dedicată poveştilor imersive, Viitorul e astăzi.
Filmele din competiţie vor fi evaluate de un juriu care reuneşte 10 profesionişti din elita industriei cinematografice: Olivia Cooper-Hadjian (liderul echipei de selecţioneri pentru festivalul Cinéma du Réel din Paris), Peter Dale (şeful departamentului de documentar al National Film and Television School din Londra), Martin Horyna (colaborator al Festivalului Internaţional Karlovy Vary din Cehia), Zhang Yang (regizor şi scenarist chinez cu multe premii importante la activ), Michael Stewart (directorul festivalului de film documentar Open City din Londra), Miquel Martí Freixas (selecţioner la Documenta Madrid), Aleksandar Govedarica (deţinător al unei companii de producţie în Canada), Liviu Tipuriţă (regizor şi producător), Mirela Nagâţ (prezentatoarea emisiunii ”Cooltura” de la TVR1) şi Claudiu Turcuş (profesor la UBB Cluj).


12 programe tematice

Cele 12 programe tematice îşi propun să exploreze faţete ale lumii contemporane care împing spectatorii spre introspecţie şi îi provoacă la dezbatere şi empatie. Programul tematic ”Videograme - România 1989”, în regia lui Andrei Ujică, prezintă relaţia dintre mass media şi puterea politică în Europa la sfârşitul războiului rece. ”Europa 30: Între ziduri” prezintă o selecţie eliptică de documentare despre ziduri şi conflicte. Alte secţiuni tematice explorează subiecte precum intimitate, iubi­re, incest şi violenţă domestică (”Căsătorie, sex şi mai mult de atât”), sexul ca marfă (”Poveşti din industria erotică”), femei excepţionale (”Puterea e de genul feminin”), revelaţii despre cea mai populată ţară din lume (”China necunoscută”). În ”Aparatul de filmat, membru al familiei” camera denunţă trecutul familiei şi din liniştea apăsătoare de ani de zile apare o nouă înţelegere. În ”Sistemul juridic sub lupă” publicul va afla cum se manifestă justiţia, ce înseamnă dreptatea şi cine sunt oamenii din spatele cazurilor judecate.
Pentru că, în acest an, s-a stins din viaţă Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, festivalul îi dedică un program-portret care include proiecţii de filme şi discuţii panel.
În ”Mari Maeştri” publicul va avea ocazia de a lua parte la cele mai recente creaţii ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto şi Werner Herzog. ”DokStation” aduce la Sibiu trei documentare muzicale din programul ediţiei din acest an a festivalului omonim. Nu vor lipsi nici de data aceasta ”Proiecţiile speciale”: ”Touch Me Not”, ”Siberia în oase” şi ”Între Chin şi Amin”.


Educaţie audiovizuală prin film documentar

Întreaga suflare şcolară din judeţul Sibiu va participa, în perioada 14-20 octombrie, la cea de-a XI-a ediţie a festivalului Astra Film Junior, cel mai amplu şi complex program din România destinat copiilor şi adolescenţilor centrat pe educaţie audiovizuală prin film documentar. Astra Film Junior este unul dintre puţinele festivaluri de gen din ţară care oferă un program personalizat pentru trei categorii de vârstă: 6+, 11+ şi 15+. Programul din acest an cuprinde peste 20 de filme cu subiecte diverse, discuţii post-vizionări, materiale didactice, reinterpretare prin intermediul desenului, dar şi un atelier în care adolescenţii înţeleg prin practică care sunt etapele de producţie ale unui film documentar. Valoarea educativă a filmelor şi calitatea programelor din cadrul Astra Film Junior atrag o audienţă impresionantă, în ultimii ani depăşindu-se cifra de 25.000 de spectatori pe ediţie.
Una dintre atracţiile festivalului este Domul din inima Sibiului, care va anima timp de 7 zile Piaţa Mare cu o selecţie vastă şi incitantă de filme creative realizate cu cele mai noi tehnologii în format VR (realitate virtuală) şi full-dome (proiecţie 360 de grade). Tot aici va avea loc un party imersiv spectaculos susţinut joi, 17 octombrie, de la ora 21.30, de Ungo Visuals.
Astra Film Festival este o experienţă revelatoare atât pentru publicul larg, dornic să exploreze noi realităţi ale lumii întregi prin selecţia de filme propusă, cât şi pentru tinerii regizori prin programul de dezvoltare de proiecte de film documentar. DocTank, programul special dedicat profesioniştilor din industrie, va avea loc în cadrul festivalului, între 17 şi 19 octombrie, şi include dezbateri, ateliere, evenimente, prezentări de filme în derulare şi oportunităţi de networking.


O premieră naţională

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu se va deschide astăzi, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu, cu premiera naţională a filmului ”Funeralii naţionale” în regia lui Sergei Loznitsa şi o discuţie cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Aventura cinematografică va continua până duminică, 20 octombrie, în nouă spaţii din centrul istoric al Sibiului: Filarmonica de Stat Sibiu, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema ”Ion Besoiu” - Sala mare, Cinema ”Ion Besoiu” - Sala mică, Full-dome şi VR dome, iar o serie de întâlniri şi concerte se vor desfăşura la Hub AFF - Filarmonica de Stat Sibiu. Punctul culminant al festivalului îl reprezintă Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2019, care va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu, în prezenţa a sute de invitaţi speciali, regizori, profesionişti din industrie şi a membrilor juriului.
”De-a lungul celor 26 de ani, Astra Film Festival şi-a construit o asemenea reputaţie internaţională încât mulţi autori de film doresc să-şi expună filmele aici, fermecaţi de programarea originală, căldura cu care publicul primeşte filmele, fluxul permanent de idei şi atmosfera multiculturală din interiorul fostei cetăţi medievale. Din experienţa ediţiilor trecute, vă pot spune că sunt mulţi regizori consacraţi care au trecut mai întâi pe la Astra Film Festival. Tocmai de aceea, o spun de fiecare dată, mergeţi cu încredere să vedeţi cât mai multe filme din programul generos pe care l-am pregătit în acest an. Indiferent că vorbim de mari maeştri sau voci emergente ale documentarului, avem de-a face cu filme care au puterea de a pătrunde în mintea spectatorilor şi de a rămâne acolo pentru totdeauna”, spune Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
Programul şi informaţii complete despre filme sunt disponibile pe site-ul astrafilm.ro, iar biletele pot fi achiziţionate şi online pe eventbook.ro.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia