Tribuna
Asociațiunea ASTRA a marcat 160 de ani de existență. Dumitru Acu: ”ASTRA este ceasul deșteptător, ce bate la ușa sufletului”
Asociațiunea ASTRA a marcat 160 de ani de existență. Dumitru Acu: ”ASTRA este ceasul deșteptător, ce bate la ușa sufletului”

Sala Festivă a Bibliotecii județene ASTRA și Muzeul Asociațiunii au fost, vineri, 5 noiembrie, gazda evenimentului ”ASTRA 160”, dedicat aniversării a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.

Reprezentanții vieții culturale a Sibiului s-au reunit, vineri, 5 noiembrie, pentru a dezbate rolul și influența pe care prestigioasa Asociațiune ASTRA le-a avut asupra vieții sociale și culturale a românilor. Asociațiunea ASTRA a fost înființată în 1861, la Sibiu. Scopul acesteia a fost stimularea culturii și politicii românilor din Transilvania, precum și menținerea entității naționale.

„ Aniversarea înființării Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român, ASTRA, bate în fiecare an la poarta sufletului. Ea stârnește în fiecare an o multitudine de amintiri și fapte istorice, deschide noi și largi orizonturi asupra veacurilor trecute, dar și noi dorințe și mărețe perspective. Spiritul astrist al românilor are la bază unitatea multiseculară a tuturor locuitorilor pe ambele părți ale Carpaților, a limbii comune, a unității spirituale comune. Astra este ceasul deșteptător ce bate la ușa sufletului fiecăruia, chemându-i la unire și fraternitate, la vise și speranțe, pentru prosperitate și progres”, a remarcat Dumitru Acu.

La acest eveniment au mai participat: prof. univ. dr. Elena Macavei, Pr. Constantin Necula, prof. univ. Pamfil Matei, prof. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu, dr. Alexiu Tatu, dr. Bogdan Andriescu, prof. dr. Daniela Pănăzan, reprezentant al Despărțământului Blaj, economist Dumitru Borțan, dr. Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Manifestarea s-a desfășurat sub forma unui dialog deschis. În cadrul acestuia, a fost făcut  un arc peste timp, care a adus împreună pe cei care sunt dedicați cercetării și a tot ceea ce a însemnat și înseamnă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. Tot vineri, au fost subliniate aspecte legate de modul în care Asociațiunea, prin membrii săi, a păstrat și susținut identitatea națională, emanciparea culturală, educația multilaterală și accesul la aceasta a cât mai multor categorii sociale.

Arhive de memorie culturală

Discuțiile au fost urmate de prezentarea volumului „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. II. Președinții” de Sorana Maier și părintele Constantin Necula, apărut la Editura Eikon, în anul 2021. Lucrarea reprezintă o excelentă sinteză a activității celor care au condus, de-a lungul timpului, dezvoltarea și bunul mers al uneia dintre cele mai importante instituții din spațiul cultural românesc.

„Întotdeauna cred că puținii buni fac multe lucruri bune, de aceea, e important să reținem, să remarcăm o adunare, inițial care semăna tare mult cu a noastră, câțiva oameni, care s-au adunat să facă un bine unei națiuni. Împreună cu buna mea colegă, lucrăm la descoperirea unei arhive, o arhivă mai mult de memorie culturală ”, a subliniat părintele Constantin Necula.

Potrivit acestuia, volumul ilustrează ASTRA drept „primul monument de culturalitate românească”, având în frunte, prin succesiune, reprezentanți ai elitei intelectuale precum: Andrei Șaguna, “locuitorul sinaxarului ortodox și al centrului culturii transilvane”, Iacob Bologa,” omul unei mănoase activități”, Timotei Cipariu, ”savantul graiului românesc”, George Barițiu, „în bărbați distinși se onorează națiunea”, Ion Micu Moldovanu, ”învietorul poveștilor populare din Transilvania”, Alexandru Mocsonyi, ”cel mai ilustru între fiii poporului”, Iosif Șuluți, „președintele care nu mai trăia pentru sine, cât pentru Asociațiune”, Andrei Bîrseanu, ”omul programului, acțiunii culturale ”, Vasile Goldiș,  „președintele noilor orizonturi ale Asociațiunii”, Nicolae Popovici, ”ultimul președinte înainte de „arestarea” Astrei, iar cartea despre președinți este de fapt cartea despre coloana vertebrală a unei națiuni. 

160 de ani de spirit astrist

Programul evenimentului a cuprins și o expoziție, intitulată „ ASTRA 160”, prin intermediul căreia au fost prezentate file semnificative din istoria Asociațiunii. Expoziția aduce în atenția publicului documente cu valoare de patrimoniu care au aparținut sau au fost emise de Comitetului Central al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, documente referitoare la arhitectura clădirii în care a funcționat Asociațiunea în urmă cu mai bine de o sută de ani, documente referitoare la achizițiile obținute pentru Muzeul Etnografic, aflate în Arhivele Naționale ale României (Sibiu) și în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA.

În cadrul expoziției „ASTRA 160”, pasionații de istorie locală au ocazie de a admira cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, lucrare editată în perioada 1898–1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovich (1856–1923), fișele Enciclopediei elaborate de cei care s-au angajat să își transmită contribuțiile în vederea elaborării acestei ample lucrări: Dimitrie Onciu – Istoria Făgărașului, Augustin Bunea – biografia lui Ioan Inocențiu Micu Klein, Ion G. Sbiera – Familia Hurmuzaki, Ilarion Pușcariu – Sava Brancovici, Titu Maiorescu – George Grigore Cantacuzino și Petru Mavrogeni, primele formulare tipizate ale apelurilor către reprezentanții intelectualității românești care erau solicitați să contribuie cu materiale la realizarea primei Enciclopedii a României, numeroase declarații ale celor care au acceptat să fie cooptați și să transmită contribuții pe domeniile proprii de activitate: Elie Cristea (literatură germană și română, istoria Bisericii Ortodoxe), Vasile Bologa (pedagogie), Ioan Bogdan (literatură română veche), Iosif Vulcan (articole de presă literară), Simion Mehedinți (geografie și etnografie), Constantin Rădulescu-Motru (filozofie, psihologie și psihiatrie), A.C. Cuza (drept constituțional, politică).

ASTRA, izvor nesecat al energiilor umane

Fiecare membru al asociației contribuie la conservarea spiritului astrist și la completarea istoriei inestimabile a Asociațiunii. Tot în cadrul mesei rotunde a fost elogiată doamna  „ Astră blăjeană”, Silvia Pop.

 „Identitatea națională pentru doamna Silvia Pop a însemnat păstrarea unor elemente vii din istoria Astrei, conferințe populare, religioase, revista și Editura ASTRA , întâlnirile anuale și, o preocupare excepțională,  pe care abia astăzi o realizăm cu adevărat, a fost educarea tinerilor ”, a afirmat Daniela Lorinczi.

La rândul său, prof.univ.dr.Ioana Crețu, vicepreședintele al Despărțământului Central ASTRA, a prezentat un exemplu al ceea ce însemnă suflet devotat Astrei, descoperit în arhiva personală, arhiva câtorva generații de dascăli.

 „Am vrut să ilustrez prin acest exemplu că spiritul Astrei nu trebuie să îl uităm și dacă nu avem prea multe modele astăzi, cel puțin să citim ce istorie are ASTRA și să cinstim memoria celor care au făcut să fim ceea ce suntem astăzi”, a conchis Ioana Crețu.

Expoziția documentară „ASTRA 160” poate fi vizitată la solicitare (tel. 0269.210.551) până la finalul lunii noiembrie, în Muzeul Asociațiunii (Str. George Barițiu, Nr. 5, sediul istoric, etajul 1), de luni până vineri, între orele 9 și 16, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

Andreea TARLAPAN

Foto: Răzvan NEGRU

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






comentarii
1 comentarii

felicitari grupului de intelectuali organizatori si singuri participanti.amu ceva timp in urma onor domnul chisalita-pe la noi,zama de prune-ne inpuia capul cu faina statue a lu baronu si ce alba ca zapada a fost el ca si guvernator pentru transilvaneni si cat a luptat el pentru adevarurile lui horia si closca,adevarat a zis ca crisan sa spanzurat si lui nici gura nu ia mirosit cand usturoi a mancat.bravo redactiei.amu colo cateva randuri scrise in fuga sa nu deranjeze participanti dE PE scaunele libere-respectiv-doamna campeanu cu alegerile domnului cartu , cu pusu curechiului pe doamna primar a municipiului cibinium-pana la venirea dansei si a predecesorului asa trona pe tabla de la intrare in maerime acuma tradus herman...,cu nerespectarea orei de zbor a avioaneolr particulare in zbor catre vestul europei ,a lipsei palariilor si fularelor pariziene de pe piata pentru directorul noi statui din piata mare ,pe arhiepiscopul sibiului si bimitropolitul ardealului-in urma diktatului de la cluj 4 NOIEMBRIE 2005-ocupat cu recensamantul populutiei in 2022. A PREFECTULUI PERFECT. ce fast si ce pomana in curtea palatului dupa fplosiea foarfecelor-apropo chindari de pe trotinetele din jurul fantani si astazi asteaPTA EUGENILE BARONULUI PROMISE IN DISCURS- SI CE SARACIE DE PARTICIPANTI LA SARBATOAREA PRIMEI ACADEMI A SUFLETULUI ROMANESC . OARE DE CE..... ..
OARE DE CE
09.11.2021 10:12
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB