Tribuna
PNL
Asociația Pro Infrastructură despre autostrada Sibiu-Pitești: „Cerem CNAIR să plătească la timp facturile antreprenorului și tuturor instituțiilor responsabile să soluționeze rapid problema suprafețelor de pădure intersectate”
Sorana MAIER
2021 vizualizari
Asociația Pro Infrastructură despre autostrada Sibiu-Pitești: „Cerem CNAIR  să plătească la timp facturile antreprenorului și tuturor instituțiilor responsabile să soluționeze rapid problema suprafețelor de pădure intersectate”

Asociația Pro Infrastructură (API), cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport, a reacționat miercuri, la două zile de la deschiderea șantierului autostrăzii Sibiu-Pitești, cerând autorităților să achite facturile antreprenorului la timp și atrage atenția că una dintre problemele birocratice nerezolvate este legată de scoaterea din circuitul forestier a suprafețelor de pădure de pe lotul autostrăzii.

În 30 martie, a fost dat ordinul de începere pe Secțiunea 1 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești între Sibiu și localitatea Boița, la intrarea în defileul Oltului.

„Vorbim de un tronson de 13,17 km construit de austriecii de la Porr cu 613 milioane de lei, durata contractuală fiind de 3 ani. Evident, avem în continuare probleme birocratice, una stringentă fiind scoaterea din circuitul forestier a suprafețelor de pădure de pe lot. Am vorbit de nenumărate ori despre istoria nefastă a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Primul studiu de fezabilitate din 2008 a fost aspru criticat de specialiștii Comisiei Europene în special pentru volumul extrem de redus de investigații de teren în zonele dificile de munte. Revizuirea studiului a fost contractată în 2015, însă s-a reziliat în 2017, fiind predată documentația doar pentru secțiunile ușoare (1 și 5)”, au scris reprezentanții Asociației Pro Infrastructură pe pagina de facebook.

Ei explică faptul că din cei 123 km cât va măsura întreaga autostradă, astăzi avem doar 10%, adică primul lot, în lucru. Licitațiile pentru tronsoanele 4 și 5, Tigveni-Curtea de Argeș, 10 km și Curtea de Argeș-Pitești, 30 km, lansate în martie 2019, respectiv iulie 2017, sunt încă nefinalizate.

„Sectoarele cele mai dificile, de munte (Boița-Cornetu, 31 km și Cornetu-Tigveni, 38 km) sunt în aer, neavând minimul de investigații de teren necesare. Le dorim succes tuturor actorilor implicați și sperăm să avem o execuție rapidă, fără evenimente nefericite. Cerem oficialilor din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere  să plătească la timp facturile antreprenorului și tuturor instituțiilor responsabile să soluționeze rapid problema suprafețelor de pădure intersectate. De asemenea, solicităm (încă o dată) celor din CNAIR să semneze contractul pe Secțiunea 5, să finalizeze evaluarea ofertelor pe 4 și să lanseze licitația aferentă studiilor geotehnice pe 2 și 3”, au mai scris reprezentanții API.

Contractul prevede o perioadă de un an pentru proiectare, trei ani pentru execuție și o perioadă de 10 ani de garanție.

 

Șantier deschis luni cu excavațiile pentru primul podeț

 

Șantierul pentru lotul 1 a fost deschis luni, la momentul deschiderii fiind prezenți și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

„Chiar dacă suntem într-o perioadă de criză , în care la noi ajung de regulă doar vești triste, iată că acum aflăm cu bucurie că lucrările la autostrada Sibiu-Pitești au început, Ministerul Transportului s-a mobilizat exemplar”, a spus Daniela Cîmpean.

Contractul de proiectare și execuție pentru Lotul 1  al autostrăzii Sibiu-Pitești, respectiv km 0+000 – km 13+170, Secțiunea 1, Sibiu – Boița, cu o valoare de 612.647.863,28 lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR și Compania Porr Construct SRL.

„Lucrările au început în ritm alert, se lucrează deja la foc continuu la organizarea de șantier, având termen 42 de zile pentru organizarea de șantier și în paralel ne-am apucat deja de lucru la un podeț pe autostradă”, a declarat Horia Stancu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov

Foto/video: Direcția Regională de Drumuri Brașov


comentarii
3 comentarii

Hahahahaha!...Ați rămas în lipsă de subiecte măi ageamiilor?...De ce nu ați fost voi pe teren la inaugurarea oficială a lucrărilor pe lotul 1 Sibiu - Boița?
Volkischer Beobachter
02.04.2020 06:20
dar pt orice trebuie sa vina alaiul? vine betonul vin unii sa apara in poze, sapa un excavator hop unii in poze, bate nea ion un tarus hop unii in poze. fiti mai normali ca de accea suntem unde suntem, numai spoieli peste tot
anca
02.04.2020 09:06
Articol frumos! Copy/paste...
Nielu
02.04.2020 09:10
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia