Tribuna
PNL
Arheologii sibieni "descarcă" autostrada
Arheologii sibieni
*Un grup de arheologi condus de Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal", face săpături pe coridorul 4 paneuropean de transport, ce include autostrada Nădlac-Sibiu, în zona Turdaş * Aici se află cel mai valoros sit neolitic din ţară *
Pe zece hectare se întinde şantierul arheologic pe care lucrează arheologi sibieni în zona Turdaş, judeţul Hune­doara. Aici se realizează des­căr­carea arheologică pentru o parte viitoare a autostrăzii ce va lega Sibiul de Nădlac. Echipa de arheologi este condusă de Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal, care spune că săpăturile sunt de mare folos: "Am descoperit lucruri unice în Europa. E o mare şansă această cercetare pentru că zona e foarte gene­roasă din punct de vedere arheologic. Peste o sută de oameni lucrează zilnic şi eu zic că e cea mai mare săpătură arheo­logică din istoria Româ­niei. Sunt zece hectare", spune Sabin Adrian Luca. Directorul Brukenthal a mai precizat că noua autostradă a dat şansa să se efectueze săpături arheologice pentru care, altfel, nu ar fi existat banii necesari.
Zona Turdaş, unde lucrează acum arheologii, este re­cunoscută ca fiind cel mai valoros sit neolitic din ţară, iar pentru Sabin Luca este un sit cunoscut datorită campaniilor arheologice pe care le-a efectuat în urmă cu mai mulţi ani. Conform presei hunedo­rene, cercetările de acum au scos la iveală aşezări din Neolitic. Sabin Luca a precizat că detalii despre descoperirile făcute vor fi prezentate în cadrul Zilei Porţilor Deschise ce va fi organizată chiar pe şantier.  (M. S.)comentarii
8 comentarii

cum p... masii astia fac descoperirile cele mai valoroase tot pe unde tre sa treaca autostrada, tot cand incep sau cand stau sa inceapa lucrarile?????????? Tara de c----t cu arheologi de c---t ...
100% sibian
26.05.2011 10:35
Poate daca ai pune manuta pe o carte de istorie, in loc sa vorbeti urat, ai constata ca in loc Turdas jud Hunedoara, s-au facut descoperiri de pe vremea cand tu poate nici nu erai in proiect! Asa ca inainte sa injuri, poate stai si te documentezi, gandesti si abia apoi deschizi gurita!
pt 100% sibian
26.05.2011 12:01
Si pentru propria ta informare, prof. Luca a sapa la Turdas de acum 15 ani, dar spre norocul lui acum are si banii necesari sa sape toata zona.
100% sibian
26.05.2011 12:03
lasati va rog lopatica si pensula ca nu ne ajuta la nimica un ulcior sau mai stiu eu ce oase gasite .Asa se intirzie lucrarile de autostrazi ca are dreptate comentatorul de mai sus .Fiecare crede ca meseria lui este cea mai importanta dar noi avem nevoie de autoatrazi fratilor nu de amintiri
sibian
26.05.2011 13:49
si daca se stia cu atatia ani anainte dece atunci cand s-a proiectat autostrada domnii astia nu a vorbit ? atunci trebuia sa zica -face-ti autostrada cu un km.mai incolo ca aici avem istoria Ardealului.acum mai stam15 ani pana termina dumnealor cercetarile.E OK.
gigi
26.05.2011 15:28
fraiere, taci....eu nu inteleg cum pana mea s-o gasit sa treaca autostrada exact pe acolo...nu-i tara destul de mare ca sa-i gaseasca alt loc?..sau se calaresc autostrazile?
@ 100% sibian
26.05.2011 15:59
Io ii inteleg pe toti , fiecare arheolog vrea sa dovedeasca ca etnia de care apartine a fost prima pe acest plai. Numai sasii sunt singurii care au spus ca au inceput sa se vina pe aici cam prin 1150 si ca inaintea lor a mai fost cineva pe aici. De aceea au construit ce au putut si au plecat.
io
26.05.2011 20:33
"Civilizaţiei Turdaş
din Iasi
28.09.2012 23:25
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia