Tribuna
PNL
Aproximativ 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Care este legenda Moșului și de ce își lustruiesc copiii ghetuțele
Aproximativ 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Care este legenda Moșului și de ce își lustruiesc copiii ghetuțele
© Razvan NEGRU
În această noapte, de 5 spre 6 decembrie, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae să le umple ghetuțele cu dulciuri și jucării. Se spune că dacă prichindeii au fost neascultători, ei vor primi câte o nuielușă din partea Moșului. De Sfântul Nicolae, se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, lângă icoane, pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă ele vor înflori până la Revelion, se spune că anul următor va fi unul roditor.


În 6 decembrie, aproximativ 800.000 de români își vor sărbători onomastica, purtând nume derivate din Nicolae. Dintre aceștia, aproximativ 510.000 sunt bărbați și 280.000 sunt femei.
În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Potrivit calendarulortodox.ro, se spune că Sfântul Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără caldură și fără lumină. 
În unele regiuni ale țării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentu a face plăcinte, iar seara flăcăii năvălesc peste ele și pornesc, împreună, o petrecere.
În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.
"În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.


Legenda lui Moș Nicolae


Se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. În anul 325, el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.
Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende - arată adevarul.ro - el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. Acesta ar fi lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi, astfel, a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.






comentarii
1 comentarii

În ce zona a tarii navalesc flacaii peste fetele care fac seara placinte? Politia de moravuri ce zice acolo, in Vasluieni?
06.12.2019 12:41
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA