Continental
Tribuna
Aproximativ 60.000 de sibieni își sărbătoresc ziua numelui de Sfânta Maria
Aproximativ 60.000 de sibieni își sărbătoresc ziua numelui de Sfânta Maria
Aproximativ 60.000 de sibieni își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, în 15 august. Cei mai mulți dintre ei poartă prenumele "Maria".

Joi, circa 60.000 de sibieni își vor sărbători ziua numelui.

Cei mai mulți dintre ei, potrivit unor date transmise de către Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu, poartă prenumele "Maria", apoi "Mariana", "Marian" sau "Anamaria".

Ce (nu) se face în ziua de Sf. Maria

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15 august. În dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, apoi, la cimitir, tămâiază mormintele rudelor. În această zi, se spune că ciobanii coboară oile de la munte, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula şi sunt interzise scăldatul în apa râurilor şi dormitul pe prispă. Tot de Sf. Maria, pe vremuri, erau adunate ultimele plante de leac.

Există superstiţii că nu e bine să te tunzi de Sf. Maria. În cazul bărbaţilor, dacă se tund şi aruncă părul la gunoiu, riscă să chelească. Pe 15 august, nu e bine să stai cu uşa închisă, pentru ca Fecioara Maria să poată intra oricând în casele creştinilor şi să împartă harul divin. Dacă ai de făcut un drum important în această zi, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot fi descărcări electrice, pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria faţă de oamenii neuniţi. Plecarea la drum de unul singur arată egoism şi independenţă. Ori, dacă vei fi protejat de un prieten bun, vei fi în afara oricărei primejdii.

Perioada dintre cele două Sântmării, Sântmăria Mare (15 august) şi Sântmăria Mică (8 septembrie) e considerată de săteni cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. (A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia