Tribuna
Apartamentele din Sibiu aşteaptă "Prima casă"
Laura BUCIU
2450 vizualizari
Apartamentele din Sibiu aşteaptă
* Pentru a accesa un credit maxim garantat de stat, o familie ar avea nevoie de un venit de peste 1.000 de euro lunar * Pentru cei care îşi vor permite un credit, oferta este variată * Din top 3, Sibiul a ajuns pe locul 6 în topul oraşelor din România cu cele mai scumpe locuinţe *
Programul guvernamental "Prima casă" este frumos doar pe hârtie, spun specialiştii în imobiliare din Sibiu. În realitate, va fi destul de greu pentru un cuplu să îşi ia casa mult visată, având garant statul român. Explicaţia este foarte simplă. "Credite cu maximum 5% dobândă se vor da, dar depinde cine le va putea lua. Din datele pe care le avem, vor fi câteva bănci care vor intra în program. Este vorba de bănci comerciale, care vor acorda credite cu avans de maximum 5%. Dar foarte important de văzut este cine se va încadra să ia un credit", a spus Bogdan Gicu, preşedintele Agenţiilor Imobiliare din Sibiu. Cum normele de aplicare ale acestui program guvernamental nu au apărut, putem să ne dăm cu părerea despre cum va arăta în realitate "Prima Casă". Cert este că sibienii care vor şi chiar pot accesa un astfel de credit, chiar au de unde alege.

Salarii prea mici pentru un credit atât de mare

Sibienii care aşteaptă un credit garantat de stat, prin programul "Prima casă" trebuie să fie pregătiţi pentru condiţiile pe care le va pune banca. Se pare că aceste norme urmează să apară în următoarele două săptămâni. Asta aşteaptă şi agenţii imobiliari. Dar nu pot să nu se întrebe ce va însemna acest program şi dacă îi va ajuta să repună pe picioare piaţa imobiliară, aflată în picaj după criza care afectat pe toată lumea.
Probleme îşi fac oricum, spun agenţii. Asta pentru că şi dacă condiţiile vor fi bune, oamenii vor sta de două ori să se gândească atunci când vor dori o casă luată pe credit bancar, deoarece statul garantează, dar tot clientul este cel care plăteşte. Iar clientul care se încumetă să ia un asemenea credit trebuie să fie conştient că va avea nevoie de un venit destul de mare şi de o perioadă destul de lungă şi neîntreruptă în muncă, la acelaşi angajator. Acestea sunt condiţiile esenţiale, pe care băncile le cer dintotdeauna celor care le trec pragul pentru accesarea unui credit şi care par destul de greu de atins în această perioadă de criză financiară, în care mulţi angajatori au avut restructurări şi mulţi dintre sibieni au intrat în şomaj. "Pentru o locuinţă în valoare de 60.000 de euro, creditul va fi de aproximativ 57.000. Rata la un asemenea credit, pe o perioadă de 30 de ani va fi destul de mare. Nu ştiu cine va putea lua un astfel de credit, pentru că rata va ajunge la 400 - 500 de euro, ceea ce înseamnă că venitul unei familii, care să şi aibă un istoric bancar foarte bun, ar trebui să fie peste 1.000 de euro, ceea ce e greu de găsit în timpurile acestea", a spus Bogdan Gicu.
De aceeaşi părere a fost şi reprezentantul unei bănci comerciale. "Va fi foarte greu de acordat un credit de acest fel. În plus, depinde foarte mult de client, de cât este el de încărcat cu alte datorii în bancă. În momentul de faţă nu prea mai există situaţii ideale, pentru că mulţi dintre cei care vor un credit ipotecar sunt angrenaţi şi în alte credite sau nu au venituri suficiente", a spus reprezentantul bancar.

Sibiu, pe locul 6 ca preţ

Aflat mult timp pe podium în ceea ce priveşte preţul per metru pătrat, Sibiul a mai picat câteva locuri după boom-ul imobiliar din 2007 şi 2008. Dacă anul trecut, pentru o locuinţă veche se plătea peste 1.000 de euro per metru pătrat, acum la o locuinţă nouă preţul variază între 400 şi 900 de euro metrul pătrat, în funcţie de zonă şi de condiţii, iar la locuinţele vechi preţul rar mai ajunge la 900 de euro, în zonele centrale ale oraşului.
De fapt, ce putem cumpăra cu un credit de 60.000 de euro garantat de stat? Experţii imobiliari spun că avem de unde alege, mai ales că preţurile s-au stabilizat, iar Sibiul ocupă acum locul 6 în ţară ca preţ per metru pătrat, după oraşe mai mari, cum sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara sau Constanţa.
Astfel, în unul dintre cartierele recent construite în zona Turnişor putem lua, de exemplu, un apartament cu două camere la cheie, cu toate utilităţile, care ajunge la maximum 45.000 de euro, iar dacă zona nu ne interesează foarte mult şi nici banii nu ne dau afară din casă, putem merge în zona Calea Guşteriţei, unde un apartament spaţios, cu două camere într-un bloc nou ajunge la maximum 35.000 de euro. Cu ceva mai mulţi bani putem merge în zona Calea Dumbrăvii. Pentru cei care îşi permit să dea 65.000 de euro pentru un apartament deosebit, cu 3 camere, oferte se găsesc la tot pasul. Rămâne de văzut doar cu ce îl vom plăti timp de 30 de ani. "Cred că lucrurile trebuie să se facă extrem de transparent, pentru că nu suntem doar vânzători de credite. Nu putem să ajutăm clientul să se dea cu capul în gard. Consilierul bancar trebuie să ajute persoana care vine să îşi ia un credit să înţeleagă care sunt toate riscurile la care se va expune, pentru că vorbim de un partener pe o durată de zeci de ani", a spus reprezentantul bancar.





comentarii
8 comentarii

Perfect,operatia reusita,pacientul mort.Un proiect perfect care da bine pe hartie si care va fi folosit tot de imbuibatii nostrii.Asa ca,tineretul ar trebui sa-si cam ia gandul de la prima casa.Poate vor reusii mai tarziu cu proiectul a doua casa.
d-usa-atlanta
10.06.2009 07:23
innacesibilitatea acestui credit nu este data de motivele mai sus mentionate.
cred ca cel mai bun motiv pentru care sunt atatea piedici este de fapt profitabilitatea bancii.nu la client se gandeste banca ci la ce profit scoate.hai sa fim seriosi.
gabone
10.06.2009 08:47
Oare c
o cititoare
10.06.2009 08:51
Cum va explicati ca in alte state membre europene in acest moment au dobanzi de 1.99 la suta pentru credite imobiliare!!!!!!!!!!!!!!!! Deci bancile SINT NESATULE in Romania. Sa le FIE RUSINE. Si se mai mira ca romanii nu-si permit sa-si cumpere un imobil. In vest au salarii medii de 1200 euro cu dobanzi de 2 la suta si noi........................situatia o stiti. ASTA DA POLITICA FRATE!!! Ce nu au reusit comunistii au aranjat CAPITALISTII nostri de azi.
Tony
10.06.2009 09:19
pentru cine este legea facuta ?Pentru alesii nostrii si odraslele lor si rudele lor
www
10.06.2009 09:25
Mai berbecilor, ca si prima casa poti sa iei un apartament la mansarda care costa 35000 de euro la 75 mp, aici te poti califica si cu un venit de 1800 de lei. Dar voi vreti vila cu piscina si daca se poate si o rata de 100 de euro.
parliti cu pretentii de printi
15.06.2009 16:02
Mergeti la BRD. Luna aceasta mi-au facut surpriza de a-mi scadea dobnda de la 7.5 la 5.25. Astfel, rata a scazut de la 465 E la 402. Am mai respirat un pic, pina trece criza. Le multumesc frumos si ii rog si pe reprezentantii altor banci sa ia exemplu. Daca ne inglodeaza in datorii, la un moment dat unii chiar nu vor mai avea cu ce sa mai plateasca si se va produce adevaratul blocaj financiar.
Adrian
25.07.2009 06:33
bancile ar trebui sa gindeasca : daca un cuplu tinar isi permite sa plateasca chirie 150E cu 1000 lei\luna de ce n-ar putea sa plateasca RATELE la o locuinta de 35-40000
un cititor
05.03.2010 19:09
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA