Tribuna
Anul școlar începe cu lipsa sălilor, cadrelor didactice și dispozitivelor electronice
Liuba STARII
1473 vizualizari
Anul școlar începe cu lipsa sălilor, cadrelor didactice și dispozitivelor electronice

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu au prezentat miercuri, 26 august, în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural, nivelul de pregătire a unităților de învățământ pentru deschiderea anului școlar 2020-2021.

Potrivit raportului IȘJ, 255 de unități de învățământ din totalul de 289 doresc ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică integrală, 33 de unități școlare solicită prezența zilnică a unei părți dintre elevi, de regulă cei din învățământul primar și din ani terminali și o singură unitate școlară optează pentru învățământul integral online; pentru 71 de săli de clasă suplimentare au fost identificate alte locații în care pot fi organizate (unitățile școlare mai au nevoie de încă 185 de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitate până acum),

“Prima zi de şcoală, 14.09.2020, va fi o zi normală de şcoală în care elevilor le vor fi distribuite manuale şcolare, orarul fiecărei clase, elevii vor cunoaşte învăţătorii, diriginţii şi profesorii clasei şi va fi prezentat Regulamentul intern al fiecărei şcoli. (…)În contextul actual privind pandemia cu CoVid-19 și, având în vedere lipsa unei legislații clare, până la această dată, privind începerea anului școlar 2020-2021 precum și a măsurilor sanitare și de securitate ce trebuie implementate la nivelul unităților de învățământ preconizăm unele dificultăți în respectarea tuturor măsurilor ce vor fi aprobate prin Ordinul comun M.S.-M.E.C. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, împreună cu unitățile de învățământ preuniversitar din județ s-a realizat o situație centralizată pentru necesarul de spații și clase/grupe pentru începerea anului școlar, cu respectarea distanțării sociale. Pe de altă parte s-a centralizat necesarul de personal suplimentar (cadre didactice și nedidactice), numărul de săli de clase în care s-au asigurat dispozitive electronice funcționale pentru transmiterea online a lecțiilor, situația elevilor care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea online la lecții precum și identificarea sumelor necesare pentru asigurarea materialelor de dezinfecție, igienă etc”, precizează Alexandru Dumbrava, inspector școlar general.

Potrivit acestuia, toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu dețin Autorizaţiile sanitare de funcționare, iar un număr de 34 unități de învățământ preuniversitar sunt în procedură de obținere a Autorizațiilor de Securitate la Incendiu, restul unităților de învățământ fie nu necesită astfel de autorizație (fiind construite înainte de data prevăzută în Norme, fie le-au obținut până în prezent.

5.136 de elevi au beneficiat de rechizitele școlare

Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu i-au fost repartizate sumele necesare, în valoare de 120.105 lei, pentru achiziţia de rechizite şcolare pentru unităţile de învăţământ din învăţământul preuniversitar de stat din judeţul Sibiu pentru anul școlar 2020-2021, cuprinzând un număr total de beneficiari de 5.136 elevi și un număr de 624 pachete rămase în stoc, rezultând un număr de 4.512 pachete, repartizate astfel: 573 pachete tip 0 (clasa pregătitoare); 642 pachete tip 1 (clasa I); 1.836 pachete tip 2 (clasele II-IV); 1.286 pachete tip 3 (clasele V-VII); 175 pachete tip 4 (clasa VIII). Achiziția a fost finalizată în luna iulie 2020 iar pachetele de rechizite vor fi distribuite unităților de învățământ până în data de 10 septembrie.

Lipsa toaletelor conforme

Tot în raportul IȘJ se arată că: “Pe raza județului Sibiul, la data de 31 iulie 2020, un număr de două unități de învățământ nu dețin toalete conforme, după cum urmează: Grădinița cu P.N. Cisnădioara, loc. Cisnădioara, oraș Cisnădie (cu mențiunea că imobilul este retrocedat); Școala Gimnazială ”Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului, comuna Poiana Sibiului (are toalete în curte, conforme dar fără apă caldă, nu se poate construi corp nou din cauza lipsei spațiului, bugetul necesar fiind doar pentru pentru instalație și echipamente pentru furnizarea apei calde) acestea nefiind cuprinse în nici un program de finanțare pentru anul 2020.Totodată mai există un număr de 3 unități de învățământ care nu dețin toalete conforme dar care au obiectivele cuprinse în programe de finanțare pentru anul 2020, din buget local (Sibiu și Jina) sau PNDL (Păuca): Grădinița cu P.P nr. 17, Sibiu; Școala Gimnazială comuna Jina, Școala Gimnazială comuna Păuca.

Primăria Sibiu face precizări în privința Grădiniței nr. 17

„Referitor la grădinița nr. 17 din Sibiu, precizăm următoarele pentru corecta informare a cititorilor: 
 
Toaletele din această grădiniță AU FOST și SUNT conforme, fiind dotate inclusiv cu dispozitive pentru săpun lichid și dispensere pentru prosoape de hârtie. Unitatea de învățământ deține autorizație sanitară. 
 
Mai mult, în acest an Primăria Sibiu a alocat suma de 16.000 de lei pentru modernizarea toaletelor grădiniței, lucrările constând în înlocuirea faianței și a obiectelor sanitare, igienizarea și zugrăvirea incintei. În prezent modernizarea este aproape încheiată, parcurgându-se ultima etapă, aceea de împrospătare a zugrăvelii. Lucrările se vor finaliza în 31 august.”, a transmis Primăria Sibiu.

3.338 de săli disponibile      

Reprezentanții IȘJ Sibiu au analizat disponibilitatea sălilor pentru organizarea procesului educațional, inclusiv cabinetele, laboratoarele, dar și alte spațIi și au identificat locații pentru 71 de săli. Însă, unitățile școlare mai au nevoie de încă 185 de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitate până acum. Prin urmare, pot fi folosite 3.388 de săli.

Necesitatea sălilor se simte tot mai acut la Colegiul Național “Octavian Goga”. Unitatea de învățământ are nevoie de 25 de spații. Urmează “Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” (19 spații), Școala Gimnazială Avrig (14 spații), Grădinița cu Program Prelungit nr. 15 din Sibiu (12 spații), la Grădinița cu Program Prelungit nr.14 din Sibiu (11 spații), la Grădinița cu Program Prelungit nr.28 din Sibiu (opt spații), Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 ( șapte spații).

În căutarea cadrelor didactice

Potrivit analizei realizate de IȘJ Sibiu, în momentul actual sunt 2.972 de formațiuni de studiu (clase sau grupe), dar prin intermediul reorganizării colectivelor de elevi vor fi constituite 1.156 de noi formațiuni de studiu. Prin urmare apare necesitatea de 351 de posturi didactice suplimentare (la nivel preșcolar) și 309,5 de posturi didactice suplimentare (la nivel primar). Totodată, este menționată necesitatea de 364,46 norme didactice (la nivel gimnazial) și de 411,68 norme didactice (la nivel liceal). Toate cifrele sunt estimative, iar virgula se datorează jumătăților de normă. Cu privire la personalul nedidactic (îngrijitori), aici este vorba de 528,75 norme suplimentare necesare activităților de igienizare.

Orele online, indisponibile pentru 12.449 de elevi

Inspectoratul Școlar județean Sibiu precizează că sunt 12.449 de elevi care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea online la lecții 451 de elevi fiind din Școala Gimnazială din Bruiu, urmează Colegiul Economic „George Barițiu” (350 de elevi) și Liceul Tehnologic „Stănescu Valerian” din Tîrnava (270 de elevi)

 

 

 

 

.

comentarii
1 comentarii

Care lipsa a cadrelor didactice? Dupa sedinta publica de azi o multime de profesori care au luat note mari la titularizare au ramas fara posturi...
26.08.2020 17:32
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia