Tribuna
Raluca Turcan
Andrei Ileni şi Rudi Schmueckle, împreună într–un dublu eveniment
Alexandra CHEŞCU
4151 vizualizari
Andrei Ileni şi Rudi Schmueckle, împreună într–un dublu eveniment

Iubitorii artelor vizuale şi ai cuvintelor s-au adunat vineri seara la Galeriile Habitus din Sibiu, pentru a lua parte la un dublu eveniment. Aici s-au aflat, începând cu ora 18, poetul Andrei Ileni şi caricaturistul Rudi Schmueckle, care le-au oferit sibienilor prezenţi la eveniment, o antologie de poezie şi o expoziţie de grafică. Multă lume s-a adunat în această locaţie pentru a savura evenimentul care a împrumutat titlul cărţii, „Viziera peste cuvinte”, scrise de Andrei Ileni.
Primul cu care au luat contact iubitorii artelor a fost Rudi Schmueckle, care i-a îmbiat spiritual cu 70 de lucrări de grafică. Acestea au fost construite preponderent din linii fine, uşoare ca un zbor, din alb şi negru, nelipsind, însă, nici culoarea. „Expoziţia aceasta am făcut-o cu ocazia lansării de carte a lui Andrei Ileni, bunul meu prieten, pe care am ilustrat-o. Temele sunt diferite”, a spus Rudi Schmueckle, care le este cunoscut sibienilor în special datorită caricaturilor sale. Artistul mai spune că pentru el „arta înseamnă foarte foarte mult. Uneori este o carapace sub care mă pot ascunde. Îmi pare nespus de bine să pot transmite şi altora ceea ce simt.”. „Poarta florilor”, „Calota”, „Ceas solar”, „Senzualitate” sau „Arc cu flori” sunt doar câteva dintre titlurile celor 70 de lucrări semnate Rudi Schmueckle, ce pot fi văzute la Galeriile Habitus din Piaţa Mică, până la jumătatea lunii octombrie.
De la vernisaj nu a lipsit nici criticul de artă Olimpia Tudoran Ciungan, care a făcut o trecere în revistă a expoziţiei, din perspectivă critică: „Dacă până acum l-aţi văzut pe Rudi Schmueckle în varianta caricaturistului, de această dată ne-a pregătit o mare surpriză – o expoziţie care ne relevă un altfel de Rudi. El îşi articulează această întreagă expoziţie pe imaginaţia sa şi pe trăirile sale. (...) Lucrările sunt încărcate de simboluri, de metafore, un important element fiind mişcarea. Găsim elemente de coordonare şi totul e elaborat cu multă grijă. Aceste lucrări ne arată că este un desenator de excepţie. Este o expoziţie curată, pedantă, care caută şi atinge, pe alocuri, perfecţiunea. Vreau să vă îndemn să pătrundeţi în metafora fiecărei lucrări”, a spus Olimpia Tudoran Ciungan, în cadrul vernisajului.
Expoziţia deschisă  la sfârşitul săptămânii trecute vine să completeze activitatea caricaturistului sibian, care se poate lăuda cu aproximativ 30 de expoziţii personale, atât în ţară cât şi în străinătate. Rudi Schmueckle este cel care semnează ilustraţia coperţii volumului „Viziera peste cuvinte” a lui Andrei Ileni, lansat şi el vineri seara, dar şi caricatura poetului, din acelaşi volum.

Imaginile din spatele cuvintelor

Actriţa Lerida Buchholtzer a fost cea care i-a introdus treptat, pe iubitorii literelor, în atmosfera poeziei lui Andrei Ileni. Actriţa a fost cea care a deschis lansarea de carte, cea de-a patra din activitatea poetului sibian. Alături de Andrei Ileni, la eveniment s-au aflat universitarii Mircea Braga, Ion Dur şi Dumitru Chioariu, care şi-au expus părerea cu privire la ultima carte a poetului, „Viziera peste cuvinte”.
„Am să ridic eu piatra, dar nu pentru a lovi în autor. La fiecare carte apărută am vorbit cu bucuria că Andrei Ileni, prietenul meu de-o viaţă, a mai publicat un volum. (...) Este o poezie ermetică, manieristă, o poezie barocă, dar, totuşi, prin migala cu care este lucrat textul, reuşeşte să ajungă la o transparenţă . Are o stranietate, care o face mereu provocatoare. Stranietatea este un semn al originalităţii dar şi al valorii”, a spus Dumitru Chioariu, care şi-a exprimat speranţa că „Viziera peste cuvinte” nu va fi ultimul volum publicat de Andrei Ileni. „Fiecare poet trage o vizieră peste cuvinte, pentru că altfel poezia nu ar mai avea profunzime (...) Am zis şi nu renunţ la această idee. El (n.r. Andrei Ileni) este din acea categorie care practic îşi trăieşte opera. Poezia sa este, totuşi, dificilă. Andrei Ileni scrie o poezie atemporală”, a spus la rândul său, Ion Dur, după care i-a dat cuvântul lui Mircea Braga. „Andrei Ileni a căutat o formulă şi crede că a găsit-o (...) Andrei Ileni a ucis cuvintel. A lăsat întreaga responsabilitate a sensului asupra noastră, a cititorilor”, a spus Mircea Braga.
Poetul Andrei Ileni a fost cel care a încheiat, prin cuvintele sale, seara culturală. El le-a mulţumit tuturor celor care şi-au oferit sprijinul pentru publicarea volumului, între care Mircea Biţu, directorul Casei de Presă şi Editură Tribuna, unde a fost publicată cartea, dar mai ales mamei sale, Maria Ileni: „Dacă nu era mama mea, nu puteam să scot această carte”, a spus poetul în încheierea evenimentului.



comentarii
2 comentarii

Felicitari ambilor sibieni si sprijinului acordat de catre Tribuna !
florin predescu
27.09.2010 03:46
Acesti doi domni sunt niste oameni extraordinari.
Jos palaria in fata lor... merita tot respectul si admiratia noastra.
zazu
27.09.2010 14:46
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Licitatie publica