Tribuna
Andrei Caramitru (USR) cere închiderea bisericilor din România! Reacţia BOR: "Doar cineva profund incult poate ironiza nătâng puterea vindecătoare a credinței"
Rareș BIŢU
5643 vizualizari
Andrei Caramitru (USR) cere închiderea bisericilor din România! Reacţia BOR:

După ce, nu demult, a cerut ca "pensionarii şi părinţii care au copii în plus" să achite contribuţii de sănătate, Andrei Caramitru vrea acum nici mai mult nici mai puţin decât închiderea bisericilor din România, ca leac împotriva răspândirii coronavirusului. Nu închiderea mall-urilor, nu a sălilor de spectacole, nici a altor spaţii unde unde aglomeraţia se simte în largul ei, nu. Doar bisericile trebuie închise din motive de ... igienă. 
Asta a scris membrul USR într-o postare recentă pe Facebook. 

 • "Când vine virusul asta. Vor decide să fie închise și bisericile sau doar școlile și tot restul? Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele unii după alții și să nu se mai folosească aceeași linguriță la împărtășanie? Doar întreb. Că am senzația că nu vor avea tupeul să interzică astea. Și să vedeți acolo focar. Ai de capul nostru.
 • PS: să știți că nu e glumă ce am scris. În Coreea de Sud focarul principal a fost o comunitate religioasă. În Italia au închis deja bisericile in zonele afectate", a scris Andrei Caramitru, luni, pe Facebook.

"Atacul lui împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a comunității credincioșilor ei nu este un derapaj singular în ultima perioadă. După ce episcopul ortodox român al Italiei a adresat duminică un mesaj către conaționalii din Diaspora, îndemnându-i să respecte regulile impuse de autorități, dar să apeleze și la remediile specifice Bisericii, mai multe site-uri de presă (RFI, Newsweek ș.a.) au extras din context doar unele cuvinte ale ierarhului, încercând să compromită întregul mesaj al acestuia. 

Nici Andrei Caramitru nu a ratat ocazia să recidiveze marți seară, când a citat știrea formulată de Newsweek despre îndemnul episcopului Italiei către români și a calificat ungerea cu untdelemn sfințit, care este un îndemn biblic din epoca Sfinților Apostoli, drept practică medievală", scrie activenews.ro.  

 • "Episcopul BOR al Italiei. Va spune exact ce sa faceți contra virusului. E clar și simplu.
 • "- Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini;
 • - Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii;”
 • Doamne ajută-ne. Sa scăpăm de evul mediu. 
 • PS: mie totuși nu îmi e clar. De unde iau untdelemn de-asta special? Se găsește și online? Și se da pe tot corpul sau așa mai localizat? Sa știm și noi ce cantități sa luăm”, a scris Andrei Caramitru, marți, pe contul lui de social media.

"Cu toate acestea, practica ungerii bolnavilor cu untdelemn sfințit (la Sfântul Maslu) este menționată în Evanghelie, fiind adoptată de Biserica primară în secolul I d.Hr., cu mult înaintea Evului Mediu. Una dintre cele 7 Taine ale Bisericii, Sfântul Maslu, este o slujbă complexă, având ca scop dezlegarea bolnavilor în numele Mântuitorului Iisus Hristos, Care a vindecat nenumărați suferinzi", menţionează sursa citată.

BOR: "Doar cineva profund incult poate sugera viclean închiderea bisericilor"

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, spune că doar cineva profund incult din punct de vedere religios și rupt total de realitatea spirituală  poate sugera viclean închiderea fie și temporară a bisericilor (spitale duhovnicești), sau poate ironiza nătâng puterea vindecătoare a credinței și a simbolurilor sale.

© basilica.ro

 • "Biserica Ortodoxă Română a avut și are constant în contextul unor situații sociale grave, în care sănătatea publică este amenințată, o poziție subînțeles fondată pe discernământ și ferm orientată spre edificarea credincioșilor ei în legătură cu recomandările autorităților abilitate ale statului, dar, firește, și cu reamintirea limpede a învățăturii creștine despre boală și sănătate. În acest context, mesajul recent al episcopului Siluan al Italiei este unul clarisim în ambele sale registre: social și duhovnicesc.
 • Ierarhul a îndemnat înțelept la respectarea regulilor medicale emise de instituțiile medicale, dar, în mod firesc, și la rugăciune pentru cei contaminați, pentru familiile lor și pentru toate persoanele implicate în îngrijirea bolnavilor.
 • Doar cineva profund incult din punct de vedere religios și rupt total de realitatea spirituală poate fi contrariat de recomandările duhovnicești ale unui om al Bisericii, poate sugera viclean închiderea fie și temporară a bisericilor (spitale duhovnicești), sau poate ironiza nătâng puterea vindecătoare a credinței și a simbolurilor sale (ungerea cu Sfântul Mir, semnul Sfintei Cruci, Apa Sfințită etc)”, a declarat Vasile Bănescu pentru Q Magazine.

 

"Să plătească și pensionarii. Să plătească și părinții care au copii în plus" 


La începutul acestei luni, Andrei Caramitru a cerut ca mai multe categorii sociale să plătească statului contribuții de sănătate. Inclusiv pensionarii și părinții care au copii în plus, aceștia din urmă trebuind, în opinia lui Caramitru jr. să cotizeze  mai mult.

 • "Să plătească toată lumea sănătatea. Nu doar angajații cu carte de muncă. Să plăteasca și cei cu PFA și micro (cu procent din venit, nu cu minimul legal, așa cum e acum). Să plătească și pensionarii. Să plătească și părinții care au copii în plus", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Caramitru jr. a fost sfătuitorul lui Dan Barna. Liderul USR a afirmat recent că postările lui Andrei Caramitru sunt în nume personal. 
în 2019, fostul consilier al lui Barna a spus că trebuie înfiinţate muzee anti-corupție, unde fiecare elev și student să petreacă obligatoriu două zile pe anual.


comentarii
5 comentarii

Caramitru zice bine. Inconstienta la BOR si la Tribuna care lunge la Bor. Nu e ok sa se intalneasca babele si sa linga aceeasi lingura. Sau poate e bine? Stai sa ma gandesc
Eu
27.02.2020 20:23
Te-arată fața cum ți-e viața!
Un cititor
27.02.2020 21:39
Mare fraier acest Caramitru junior. oare cu cine seamana? Cu vecinul Costica....
27.02.2020 23:01
Votati USR!
Caramitru e reprezentativ. Imbecil ca si comunistul de tac-su care acum fura din Teatrul National de rupe!
Asa gandeste USR
28.02.2020 09:13
Omul a studiat " etică liberală” la Geneva și s-a "Calvinizat”
Cara mitra
02.03.2020 23:02
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA