Tribuna
PNL
Andreea Esca și Tibi Ușeriu au inaugurat tronsonul de 100 de kilometri din Via Transilvanica, la Biertan
Andreea Esca și Tibi Ușeriu au inaugurat tronsonul de 100 de kilometri din Via Transilvanica, la Biertan

Inaugurarea tronsonului de 100 de kilometri din Via Transilvanica, din județul Sibiu, a avut loc duminică, la Biertan, în prezența autorităților locale și județene și a numeroase personalități din domeniul academic, mass-media, artistic, precum și din domeniul sportului, între care: Mihaela Miroiu, Andreea Esca, Dragoș Bucurenci, Amalia Enache, Tibi Ușeriu, Toma Coconea, Marius Manole și Pavel Bartoș. Au onorat cu prezența principele Nicolae și soția Alina și Charley Ottley, cunoscutul realizator britanic al documentarului „Wild Carpathia”.

La inaugurarea kilometrilor din județul Sibiu a participat și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Rutele Via TRansilvanica folosesc vechi drumuri între localități, poteci și drumuri forestiere și sunt destinate pentru drumeții, ture de bicicletă sau ture ecvestre. Marcajul se face cu pietre de andezit care cântăresc fiecare 230 kg. Planul inițiatorilor este ca bornele să poată indica printr-un sistem digitalizat oportunitățile de cazare, masă și agrement din zonă, contribuind astfel la dezvoltarea turistică a comunităților pe care traseul le traversează, și anume: Laslea, Biertan, Ațel, Mediaș, Micăsasa, Târnava, Brateiu, Moșna, Bazna, Copșa Mică, Șeica Mică și Axente Sever.

Borna care marchează trecerea traseului prin Biertan, inaugurată de președintele CJ Sibiu

Președintele Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean a dezvelit borna de andezit care marchează trecerea traseului prin centrul comunei Biertan, în cadrul evenimentului de inaugurare în județul Sibiu.

„Proiectul Via Transilvanica răspunde perfect viziunii noastre pentru un turism sustenabil și perspectivei de certificare ca destinație verde. Anul viitor marcăm Anul Drumeției și vom fi gazdele celui mai mare eveniment european de drumeție, Eurorando, așa că apreciem această inițiativă care contribuie la punerea în valoare a patrimoniul natural și cultural al județului” a declarat Daniela Cîmpean, mulțumind inițiatorilor, Asociației Tășuleasa Social, și sponsorilor Raiffeisen Bank, E-on și Autoklass.

Gazdele evenimentului care a atras o participare entuziastă în piața centrală din Biertan au fost fondatorul Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, și primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir. La eveniment au luat cuvântul ambasadorii proiectului, printre care se numără ultramaratonistul Tibi Ușeriu, scriitoarea Mihaela Miroiu, dar și activistul civic și omul de televiziune Dragoș Bucurenci.

Tot duminică, Asociația Județeană de Turism Sibiu alături de Colinele Transilvaniei - parteneri locali ai proiectului, au organizat și o primă drumeție pe Via Transilvanica, între Copșa Mare și Biertan, la care au participat în jur de 50 de bicicliști, drumeți,  iubitori de călătorii ecvestre. Cei prezenți s-au bucurat de îndrumarea ghizilor de turism și a cluburilor de ciclism din Mediaș.

Drumeților veniți din tot județul li s-au alăturat și localnici din Copșa Mare, bucuroși de oaspeți, dar și de posibilitatea de a parcurge „drumul care unește”, cum este supra-numită Via Transilvanica.

Drumul care unește România pe 1.000 de kilometri

Traseul Via Transilvanica are o lungime totală de peste 1.000 kilometri și urmează să fie marcat pe întreaga lungime cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului. 

Primii 100 de kilometri au fost finalizați în 2018, în județul Bistrița-Năsăud și până la acest moment au fost amenajați în total circa 800 de kilometri în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Mehedinți și Sibiu.

Ce face E.ON gaz pentru Via Transilvanica

E.ON Energie România, în calitate de Partener pentru Sustenabilitate în proiectul Via Transilvanica, a susținut amenajarea, în județul Sibiu, a 100 de kilometri (din cei 115 aflați pe teritoriul județului), din drumul care străbate România de la Putna la Drobeta Turnu-Severin. Este un drum simbolic menit să-i ducă pe iubitorii de drumeție și de natură printr-o suită de poteci de la Putna, unde se odihnește domnitorul Ștefan cel Mare, străbătând Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia până la Drobeta Turnu-Severin, unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol.

Astfel, cu sprijinul E.ON, au fost amenajate pe teritoriul a 12 comune (Ațel, Axente Sever, Bazna, Biertan, Brateiu, Copșa Mică, Laslea, Mediaș, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică și Târnava) traseele de drumeție, potecile și drumurile de munte din zona Sibiului.

„Via Transilvanica este drumul care unește și suntem mândri că E.ON este partener pentru sustenabilitate în acest proiect care va aduce iubitorilor de natură și de istorie multe bucurii. Felicitări Asociației Tășuleasa Social pentru această inițiativă minunată de ecoturism în care am avut onoarea să ne implicăm”, declară Claudia Griech, director general adjunct E.ON Energie România.

„Acest drum de lungă distanță ar putea să dea un nou sens turismului din România. De când am început proiectul am cunoscut locuri și oameni care nu mi-am imaginat că pot exista. Trebuie să mulțumesc în mod special E.ON pentru că în 2021, în județul Sibiu, va fi sărbătorit anul european al drumeției și să avem inaugurat drumul cu un an înainte de acest mare eveniment a fost un cadou nesperat”, spune Alin Uhlmann Ușeriu, președintele Asociației Teșuleasa Social.

Pentru a încuraja mișcarea în aer liber și a promova un stil de viață sustenabil, compania vine cu o ofertă adresată clienților optează pentru produsul E.ON Green Home și anume o reducere de 5 lei la factura curentă de energie pentru fiecare kilometru parcurs pe Via Transilvanica. Cei care doresc să beneficieze de această reducere trebuie să acceseze secțiunea „Green Steps” din aplicația „E.ON Myline” pentru a înregistra traseul pe care îl parcurg. E.ON Green Home este un produs de energie electrică 100% verde, exclusiv din surse regenerabile: eoliană, solară și hidro.

E.ON Energie își propune ca, în următorul an, să susțină amenajarea a încă 100 de kilometri, implicând și clienții în acest demers: pentru fiecare factură electronică E.ON activată va fi amenajat un metru din acest drum, 100.000 facturi electronice activate însemnând 100 kilometri în plus pe Via Transilvanica.


comentarii
3 comentarii

Personalitati mass-media :))))))))))))))))))
Ricky
21.09.2020 21:30
Traseul este fain in toate județele prin care trece. Felicitări celor care l-au gândit!
adrian
21.09.2020 21:51
Nu puteti, posta o harta a traseului ? Easa greu ?
ion
22.09.2020 10:09
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia