Tribuna
Analize și investigații medicale gratuite sau contra cost? Ce pași trebuie să urmeze sibienii care vor să beneficieze de serviciile decontate de stat
Maria-Antonia OANA
1205 vizualizari
Analize și investigații medicale gratuite sau contra cost? Ce pași trebuie să urmeze sibienii care vor să beneficieze de serviciile decontate de stat

Când vine vorba de analize medicale, mulți sibieni privesc acest demers ca pe unul anevoios. Cei cu posibilități materiale preferă să facă investigațiile în laboratoare private, contra cost, pentru a nu fi nevoiți să aștepte până când vor putea realiza analizele, prin fondurile puse la dispoziție de stat. În funcție de urgență sau situația materiale, unii dintre sibieni aleg să își aștepte rândul pentru a putea să își facă analize/investigații gratuit. Pacienții trebuie să știe că pentru serviciile decontate de CNAS trebuie să urmeze câțiva pași. 

Pentru a beneficia analize de laborator și investigații imagistice gratuite, sibienii trebuie să fie asigurați și să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să prezinte un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist, în urma unei consultații sau pentru investigații specifice, precum oncologie, hepatite, HIV etc.

Analizele de laborator incluse sunt din categoria celor hematologice, serice, imunologice, microbiologice și altele, iar investigațiile imagistice acoperite includ ecografii, Doppler, CT, RMN și altele. Investigațiile sunt disponibile în limita bugetului anual alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar biletul de trimitere are o valabilitate de 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de tipul consultației.

„Valabilitatea biletului de trimitere pentru investigațiile paraclinice recomandate ca urmare a consultațiilor medicale pentru prevenție de către medicul de familie este de până la 60 de zile calendaristice. Pentru toate bolile cronice, pentru biletul care are evidențiat „management de caz”, precum și pentru analizele care implică recoltări de țesuturi, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații este de până la 90 de zile”, au precizat reprezentanții CJAS Sibiu.

Când putem face analizele

În cazul în care investigațiile nu pot fi efectuate pe loc, laboratorul are obligația de a programa asiguratul în perioada de valabilitate a biletului de trimitere și de a trece pe verso data programării. Dacă asiguratul refuză programarea, laboratorul îi restituie biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată adresa unui alt laborator de investigații. Biletul de trimitere pentru investigațiile de laborator are o valabilitate de 30 de zile.

„Este important de menționat că analizele de laborator și investigațiile imagistice se efectuează la recomandarea medicilor de familie și a celor din ambulatoriul clinic, în urma actului medical propriu, atunci când sunt necesare pentru evaluarea stării de sănătate a pacientului, în limita bugetului alocat de CNAS”, mai transmit reprezentanții CJAS Sibiu. 

Asigurații pot beneficia de investigații în laboratoarele și centrele de imagistică aflate în contract cu orice casă de asigurări, indiferent de casa de asigurări cu care se află în contract medicul care a eliberat biletul de trimitere. 

Investigațiile medicale pot depăși valoarea de contract în anumite situații

Asigurații pot beneficia de investigații medicale care depășesc valoarea de contract în anumite cazuri specifice. Aceste excepții includ investigațiile de monitorizare pentru pacienții diagnosticați cu diverse afecțiuni cronice, dar și analizele de prevenție și cele legate de sarcină.

„Investigațiile de monitorizare, precum cele pentru bolile oncologice, diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare și altele, vor putea depăși valoarea de contract dacă medicul prescriptor va specifica pe biletul de trimitere mențiunea „MONITOR” urmată de cifra corespunzătoare afecțiunii”, afirmă reprezentanții CJAS Sibiu.

 





comentarii
2 comentarii

Normal îi sa fie gratuit tot ! ...legi făcute să îi îmbuibe pe doctori că ei "au studiat " .... și nu-i mai satură Dumnezeu..... toți vor bani cat de mulți !!!!!!!
Gic?
05.02.2025 18:38
cei de la -inalta curte cu salarii de 70 mii lei plus cate 20 mii de lei bonusuri pe luna saracii deconteaza medicamentele si ingrijiri medicala dehh sunt saraci -- iar cel cu pensie de 3000 lei trebuie sa mance mai putin sau sa treaca la greva foamei ca sa plateasca la doftori si pentru leacuri -- pe timpul lui ceao- salariile erau egalizate - nimic special - spitalele medicamentele si tratari la bai -- pentru toti era -- gratis Intreb pentru ce au murit oameni nevinovati la asa zisa revolutie-???- am aflat ca sa fie debandada si bataie de joc pentru oamenii muncitori platitori de taxe ca nesimtitii sa mulga vartos vaca numita romania -- ma tem ca in curand vaca va da cu piciorul vartos de va rupe mutra mulgatorului
06.02.2025 20:56
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB