Tribuna
Analiza Storia: Sibiu, orașul cu cea mai mare creștere a prețurilor la apartamente
Paul NEAGU
1114 vizualizari
Analiza Storia: Sibiu, orașul cu cea mai mare creștere a prețurilor la apartamente
© Tribuna

Potrivit analizei realizate de Storia, Sibiu a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor apartamentelor din țară. Comparativ cu ianuarie 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 20%, iar cele ale apartamentelor vechi cu 21%. Față de luna decembrie 2024, s-a înregistrat o creștere de 1% în ambele cazuri.

Sibiu a înregistrat cel mai mare avans procentual din țară, cu un preț mediu de 1.773 euro/mp, în creștere cu 21% față de anul precedent. Apartamentele noi au ajuns la un preț de 1.723 euro/mp, iar cele vechi la 1.802 euro/mp. Prețul mediu al unei garsoniere a fost de 70.920 euro, un apartament cu două camere a costat în medie 97.515 euro, iar unul cu trei camere 132.975 euro. Comparativ cu ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 12.496 euro pentru o garsonieră, 17.182 euro pentru un apartament cu două camere și 23.429 euro pentru unul cu trei camere.

În luna ianuarie 2025, prețurile medii de închiriere au crescut cu 13% pentru garsoniere, în timp ce apartamentele cu două și trei camere au rămas la aceleași valori ca în ianuarie 2024. Chiria medie s-a situat la 340 euro pentru o garsonieră, 400 euro pentru un apartament cu două camere și 550 euro pentru unul cu trei camere.

Analiza a inclus și percepția locuitorilor asupra orașelor din România. „În urma analizei datelor subiective colectate pe platforma trai.storia.ro, am observat că percepția generală a românilor este influențată în mod negativ mai mult de factori precum disponibilitatea locurilor de parcare, infrastructura pentru biciclete și nivelul de zgomot, aceștia fiind indicatorii care au obținut cele mai scăzute scoruri din partea locuitorilor. Pe de altă parte, accesul la apă curentă, furnizarea de gaze și nivelul de curățenie sunt aspecte apreciate de locuitori, obținând cele mai ridicate scoruri. Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege mai bine nevoile comunității și pot servi drept sursă valoroasă de informare pentru cei implicați în dezvoltarea urbană”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Sibiul s-a clasat pe primul loc în clasamentul orașelor cu cel mai mare scor subiectiv, obținând 76.9 puncte pe baza evaluării locuitorilor asupra a 13 criterii. Pe locul al doilea s-a situat Brașov, cu 74.3 puncte, urmat de Oradea, cu 73.5 puncte. Râmnicu Vâlcea (72.8) și Cluj-Napoca completează topul.

Sibiul se remarcă și prin prezența a patru cartiere în topul național: Valea Aurie a fost cel mai apreciat cartier, cu un scor de 83.9, urmat de Ștrand (83.6), Sub Arini (83.3) și Calea Poplăcii. Pe locul cinci s-a aflat cartierul Orizont, tot din Sibiu, cu un scor de 82.3. De asemenea, orașul este considerat cel mai favorabil pentru deplasarea cu bicicleta, având cea mai bună infrastructură în acest sens, iar cartierul Ștrand a fost desemnat drept cel mai bine cotat din acest punct de vedere.

În ceea ce privește siguranța, Brașovul a fost desemnat cel mai sigur oraș din România, cu un scor de 83 de puncte, urmat de Oradea (81.8), Cluj-Napoca (81.5) și Sibiu (80.7).






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB