FITS 2024
Tribuna
ANAF precizează: Nu se impozitează nunţile!
Dumitru CHISELIŢĂ
299 vizualizari
ANAF precizează: Nu se impozitează nunţile!
© Arhiva TRIBUNA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF transmite că, având în vedere informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la o impozitare a nunților, în conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, printre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit nu se numără şi nunţile. 

Veniturile din care se percepe impozit, conform legii, sunt cele din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din salarii și asimilate salariilor, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, pensii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, din premii și din jocuri de noroc, din transferul proprietăților imobiliare, şi din alte surse. 

"În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.
Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile", s earată în comunicat.

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.
În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării, mai transmite ANAF.

comentarii
1 comentarii

Diplomatul p....i
taranoiul revolutionar
11.06.2024 18:14
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica