Tribuna
Amenzi de peste 127 milioane de lei, la nivel național, aplicate de Inspecția Muncii
Amenzi de peste 127 milioane de lei, la nivel național, aplicate de Inspecția Muncii
© Răzvan NEGRU
*Inspecţia Muncii a anunţat programul-cadru de acţiuni pentru anul 2020, care cuprinde principalele campanii şi acţiuni care vor fi realizate la nivel naţional.*


La nivel național, acţiunile de control desfăşurate de Inspecţia Muncii în cursul anului 2019 s-au concretizat în următoarele rezultate: numărul total de controale efectuate de Inspecţia Muncii la nivel naţional, în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, este de 121.273, iar valoarea totală a amenzilor aplicate este de 127.100.300 lei.
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind aplicate, în total, 23.893 sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor a fost de 108.545.400 de lei, din care 94.100.000 lei pentru muncă nedeclarată.
Aproape 50.000 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 49.525 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 18.554.900 lei. Numărul total de sancţiuni contravenţionale aplicate a fost de 70.589, fiind dispuse 231 opriri din funcţiune a unor echipamente de muncă neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar în 227 de cazuri, au fost dispuse sistări ale activităţii.
"Anual, Inspecţia Muncii întocmeşte şi publică pe site-ul instituţiei, www.inspectiamuncii.ro, un program cadru de acţiuni, care cuprinde principalele campanii şi acţiuni ce vor fi realizate la nivel naţional, conform metodologiilor specifice elaborate la nivelul instituţiei şi potrivit obligaţiilor ce revin instituţiei din statutul de membră a unor organisme internaţionale executive (Senior Labour Inspectors Committee – Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii din cadrul Comisiei Europene, European Agency for Safety and Health at Work - Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă). (...) Anual, la nivel naţional, sunt înregistrate şi soluţionate aproximativ 50.000 de petiţii, ceea ce reflectă gradul ridicat de încredere al cetăţenilor în capacitatea Inspecţiei Muncii de a-i ajuta în soluţionarea problemelor apărute. Cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii: neplata salariilor, timpul de muncă şi neplata orelor suplimentare, concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenţă a salariaţilor, reconstituirea vechimii în muncă. În domeniul SSM, principalele aspecte reclamate de cetăţeni vizează: eliberarea adeverinţelor pe grupe de muncă, condiţiile de muncă necorespunzătoare, cercetarea şi declararea accidentelor produse la locurile de muncă, nerespectarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al ITM.


Potrivit acestuia, Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2020 reprezintă un document de referinţă, elaborat cu respectarea reglementărilor specifice din domeniile de competenţă ale instituţiei, ce ţine cont de cerinţele şi orientările europene în domeniu.

"Am urmărit alocarea eficientă a resurselor existente pentru maximizarea rezultatelor, având în vedere că resursele umane, financiare şi materiale sunt limitate. Până în acest moment, cu resursele avute la dispoziţie, pot afirma că, de mai bine de 20 de ani, am reuşit să ne îndeplinim misiunea, să fim la nivelul aşteptărilor, adică o instituţie puternică şi de referinţă, cu un rol important pe plan social şi cu rezultate remarcabile. Pe această cale, ţin să le mulţumesc colegilor din Inspecţia Muncii şi din inspectoratele teritoriale de muncă pentru tot efortul depus pe parcusul anului, pentru seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi îndeplinesc atribuţiile”, a adăugat Dantes Nicolae Bratu. (A. M.)






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA