În colțul dinspre Colegiul „Gheorghe Lazăr” al Pieței Mari, în curtea Casei Filek, care adăpostește și Consulatului Austriei, se află cantina Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice CA din România, loc din centrul Sibiului unde ai toate șansele să găsești cea mai ieftină mâncare gătită.
Bucătăria și sala de mese se află taman în fundul curții, însă mirosul de mâncare proaspătă dă năvală până în Piața Mare, anunțând meniul zilei.
În ziua în care am luat masa la „cantina evangheliștilor”, cunoscută drept și „cantina sașilor”, s-a servit ciorbă de fasole verde și șnițel din piept de pui cu cașcaval și cartofi natur. Pe masă erau așezate un coș cu pâine, un castronel cu castraveți murați și o cană mare plină cu apă rece.
Sistemul de taxare este simplu: anunți dacă vrei meniul integral sau doar unul dintre feluri, după care te așezi unde găsești liber. Din păcate nu poți achita cu cardul, așa că dacă nu ai bani cash, dai o fugă la automatele bancare de vizavi.
Ciorba este adusă la castron și pusă în mijlocul mesei. Fiecare se servește după cât îi poftește inima, polonicul trecând rapid de la un mesean la celălalt.
Aici vin să mănânce în special vârstnici, unii preferând să ia preparatele la pachet. „Văd că mâine aveți ciorbă cu orez și afumătură și gulaș cu chiftele. O să vin să-mi iau pentru două-trei zile”, spune vârstnic în timp ce-și așeza caserolele în plasă. Se sprijină în baston și se pare că este unul dintre clienții fideli ai cantinei.
În spatele său, un grup de copii de 6 -7 ani se așază la masă. Sunt mulți elevi care vin de la școlile din apropiere să servească o masă caldă. Unii rămân la orele de afterschool, iar acasă vor ajunge doar spre seară, drept pentru care mâncarea gătită este mai mult decât binevenită.
Tot aici mai ajung funcționari ai primăriei, consiliului județean sau ai băncilor din vecinătate, mâncarea proaspătă și prețurile mici fiind argumente decisive în alegerea locației.
Că tot veni vorba despre prețuri: o ciorbă costă 15 lei, felul doi - 20 lei, iar meniul integral - 30 lei, costul fiind, conform anunțului de la intrare, neschimbat din luna mai a anului trecut.
Combinațiile culinare sunt diferite de la o zi la cealaltă: ciorbă cu găluște - tochitură cu mămăligă, supă cu tăieței - mazăre cu pulpe de pui; ciorbă de porc cu tarhon - orez cu cașcaval pane etc. Masa se servește între orele 12,30 - 15,00, de luni până vineri.
La această cantină regulile sunt simple: te speli pe mâini în antreu, intri, plătești, te așezi la masă și te servești singur din castronul cu ciorbă, atât cât consideri. Felul doi îți este adus imediat după ce ai dat deoparte farfuria de ciorbă, iar pâinea, salata și apa îți stau la dispoziție.
Când te ridici, strângi farfuriile și tacâmurile, pe care le duci la o masă din colțul sălii, golești resturile de mâncare într-un recipient, iar vesela murdară o predai unei doamne pentru a fi spălate.
Interesant este că atunci când lumea pleacă, din pragul ușii răsună câte un „Mulțumesc!”, „Danke!” sau „Köszönöm!”, ca răsplată suplimentară pentru masă, amintind totodată de vremurile în care nimeni nu se mira că pe străzile burgului de pe malul Cibinului se vorbea în mod curent română, germană și maghiară.
Mihai POP
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |