Tribuna
Am ajuns la mâna ţîganilor!

În urmă cu peste 20 de ani, veneam într-o seară târzie de toamnă de la Sebeş spre Sibiu. Înainte de ieşirea spre Câlnic, mi-a apărut în faţă o căruţă nesemnalizată mergând aiurea cu doi ţigani beţi care băteau cu sete caii speriaţi. Am oprit aproape în ultima clipă înainte de impact. Am coborât (azi e o mare greşeală!), i-am oprit foarte greu, i-am bătut zdravăn cu o bucată de furtun pe care o purtam în maşină, le-am tăiat hamurile eliberând caii pe câmp, lăsând căruţa în şanţ. Nocul meu a fost că ţiganii erau foarte beţi, altfel probabil aş fi păţit şi eu ceva rău. Am făcut bine că m-am salvat în ultima clipă şi i-am salvat probabil şi pe alţii...
Zilele trecute, indivizi fără Dumnezeu şi fără minte, plecaţi aiurea prin ţară să facă numai rău pe unde merg, au venit tocmai din Sălaj, aici la noi, ajungând să curme viaţa unui tânăr de 26 de ani, după ce tot ei erau în culpă circulând pe timp de noapte nesemnalizaţi.
Poliţia!?! Poliţia ce a făcut? Poliţia s-a întâlnit cu ei în urmă cu câteva ore la Cristian, circulând pe Drumul Naţional (afirmă un ziar local) nesemnalizaţi. Şi? Probabil i-a îndrumat să iasă de pe drumul naţional şi să meargă pe "drumul hoţilor". Numai că nu asta era soluţia corectă, pentru că şi acolo iată ce s-a întâmplat! După comiterea crimei, s-au constituit de urgenţă dispozitive formate din poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, ai "Serviciului de Ordine Publică" (ce ordine! care ordine?), precum şi din 25 de jandarmi care i-au prins abia la doua zi la ora 15, în zona Săcel. Grozav!
La noi se "aprind" şi se mobilizează organele de ordine numai după ce se întâmplă o catastrofă ori se comite o crimă. Activitatea de prevenire nu există! (doar filaj radar pentru exces de viteză).
În cazul de faţă oportune ar fi fost oprirea şi scoaterea din trafic, predarea-preluarea din post în post până în judeţul de domiciliu, rechiziţionarea aici a cailor şi atelajelor, iar tragedia nu s-ar fi produs!
Întâlnirile dese cu asemenea "arătări" pe drumurile naţionale sperie - pe bună dreptate - turiştii străini care se încumetă să vină în România! Şi tot vorbim şi iar vorbim despre stimularea turismului...
În nicio ţară europeană, asemenea evenimente nu se tolerează. Mergeţi în Ungaria, Austria, Cehia - nu mai vorbim de celelalte ţări - poliţia acolo e foarte severă şi preventivă. Acolo, asemenea indivizi găsiţi pe şosea ar fi fost închişi imediat şi fără discuţie. Acolo nu se discută cu ei!
La noi nu le poţi aplica nici amenzi eficiente pentru că majoritatea nu au acte sau nu le au la ei, nu-şi declară numele corect, iar unii nici nu au domiciliul stabil. Pe cine să amendezi, pentru că nici nu plătesc. Pe mine, poliţia m-a amendat fiindcă am călcat în trafic linia continuă încercând să evit o groapă apărută aiurea în carosabil - în timp ce pe ei, vedem că-i lasă să circule!
Dacă s-ar fi procedat măcar aşa cum am procedat eu atunci, în urmă cu peste 20 de ani, şi sunt convins că şi doamnul Cioabă este de acord, nu ar fi fost ucis un tânăr de 26 de ani, două familii zdrobite de durere, nici alţi doi ţigani nu ar fi ajuns la închisoare (unde o duc mai bine decât acasă), iar familiile lor nu ar fi rămas "pe drumuri". Iată unde duce toleranţa excesivă! Şi se mai vorbeşte despre "drepturile omului"! Care oameni? - pentru că ăştia sunt departe de condiţia de om! Că să analizăm din ce mediu provin, că ce am făcut noi pentru ei ca să-i "ridicăm" de la condiţia precară în care sunt etc., etc. Deci, iarăşi alţii sunt de vină! - asta după ce li se dau locuri în şcoli, li se creează locuri de muncă pe care însă nu le vor şi nu le ocupă. Nu pot să înţeleg de ce majoritatea rămân la condiţia mizeră pe care o preferă, în timp ce alţii ajung în Parlament şi miniştri, artişti, fotbalişti etc. Adevărul este că România este cel mai prielnic loc din Europa atât pentru unii cât şi pentru alţii! Avem o toleranţă excesivă şi iată unde am ajuns! E cazul să fim mai selectivi şi mai corecţi pentru că altminteri tot noi suferim şi e păcat!
Un participant la trafic, dr. Lucian NADIU
comentarii
33 comentarii

Felicitari pentru articol! Ati pus punctul pe i, dar pacat ca traim intr-o lume tot mai plina de infractori...de culoare! Ti-e frica sa mai iesi din casa ca s-ar putea sa n-o mai vezi niciodata!!!!!!!!!!!!!!!
alt participant la trafic
19.06.2009 00:18
Felicitari!
Curajul unei actiuni corecte de acum 20 ani si mai ales curajul de a o relata acum cand fortele de ordine se ocupa mai mult de fleacuri si sicane.
De ce trebuie sa ne punem cenusa in cap ca nu am facut destul pentru tigani? Am terminat de ajutat pe oamenii care vor sa munceasca cinstit, sa invete, sa fie membri utili ai societatii?
Cand vrem sa jicnim si-i spunem "tigan", referinta nu este la etnie , ci la comportament!
Infractiunile trebuiesc prevenite si gastile de infractori desfintate cu orice pret!
Scoateti puscariasii la lucru, sa munceasca pentru societatea pe care o tradeaza si violeaza fara jena.
Dan Jean Soceanu
19.06.2009 06:02
Bine le-ai facut dom' doctor! Neamule, trebuie sa fim neaparat doctori ca sa-i punem la punct pe astia?
omu'
19.06.2009 07:47
pentru Dan Jean Soceanu. Pe acesti indivizi nu ii numeste nimeni tigani, ei sunt tigani si nu are nimeni nici o vina ca nu sunt in randul oamenilor. Ei sun in urma cam cu 200 de ani. Despre furtisaguri ce sa mai vorbim, sin asta traiesc ei, se stabilesc pe langa oameni cinstiti sa aiba de la cine fura. De unde au atata aur, din munca cinstita? si daca au aur si salbe si se prezinta pentru a primii ajutor social. Oare cine e de vina.
valjan
19.06.2009 07:54
Despre articol, tot respectul domnule doctor. Daca nu erau beti va rupeau oasele si ajungeati pe mana colegilor, dar curajul a fost dominant. Politia nu are personalitate cu infractirii si cu smecherii, ca de acolo poate sare ceva. De la oamenii de rand nu sare nimic. Ia sa incerce un politist sa dea la un smecher amenda ca a calcat linia continua pentru ocolirea unei gropi, vai si amar de capul lui. Dl. Cioaba are grija de a mai da niste tepe, il doare in coroana de toti tiganii lui. Se da ,,rege,, cu numele el nu are nuci o autoritate si chiar nu doreste acest lucru. Se lupta cu alti asa zisi regi sa demonstreze care e mai tare. Uitati-va pe net la poze cu tigani si va faceti o impresie mai clara ca autoritatile sunt neputincioase in fata acestor primitivi. Suntem neputinciosi, Ignoram cat putem, si imi este teama ca tiganii ne domina.
Domnule doctor nu mai faceti ce ati facut, ca e posibil sa ajungeti mai repede ,,intr-un loc cu verdeata,,. Intr-o zi nu o sa mai scriem sub anonimat si o sa facem ca dumneavoastra, dar nu suntem sigur ca articolui va fi publicat. Mai vedem noi.
valjan
19.06.2009 08:11
Pentru Omul. Curajul este de admirat dar sunt prea multi si au aceeasi mentalitate.
valjan
19.06.2009 08:13
Ce atata toleranta? Vrei sa fi respectat ca si natie, tigane? Atunci, invata sa ne respecti si tu pe noi?
premieru
19.06.2009 08:37
rusinos articol. mi-e rusine ca sunt romanca. este inacceptabil ca un astfel de material sa fie publicat in presa in mileniul 3!!
adina
19.06.2009 09:19
Felicitari pentru articol domnule doctor ! Respect !
a.l.c.
19.06.2009 09:22
e un articol foarte bun,si eu m-am saturat de ei sunt tot mai multi.i-am prins la furat la cartofi dar nu am ridicat un deget ca erau in gasca.romani treziti-va pana nu e prea tarziu..
moarte tziganilor
19.06.2009 09:32
Pai astia numai de bataie le este frica ca au pielea subtire
Ariciu
19.06.2009 09:39
Dumnezeu cand a creat pe tigani era tare suparat pe oameni.
Ionescu Constantin
19.06.2009 09:45
adina....nu mai citi nimic din ziaru asta..stai in banca ta ca esti obosita probabil.Felicitari pentru articol !
mircea v
19.06.2009 09:56
mai putin rusine, mai multa atitudine, cu rusinea nu ajungi nicairea
pt Adina
19.06.2009 10:37
inainte de 1989 daca ii amenintai cu militia de atunci stiiau de frica tiganii acum daca ii ameninti cu politia iti rad in fata Cred ca ii toleram cam mult pe tigani si nu avem niste legi cum trebuie sa i punem la locul lor
www
19.06.2009 10:49
Politia ramine o adunatura de imbecili pe care doar cirdasia cu interlopii de culoare maro ii mai scoate din birouri.
Excelent articol!
Puiu
19.06.2009 11:08
Articol foarte corect si adevarat. S-a intrebat cineva daca D-l Cioaba nu cumva binecuvanteaza crima asta, si altele care vor mai fi in RO, cu scopul de a elibera romania de romani , sa ramana tara pentru ei ?
Io
19.06.2009 11:22
Este un articol mediocru, scris de un om mediocru cu manifestari rasiste. Despre cazul tanarul injunghiat, fac pariu, ca a instigat pe tigani la violenta. (genu de cocalar care urla in trafic, iese din masina sa isi faca dreptate, crezandu-se superior tiganilor. Are si el partea lui de vina si aroganta insa, clar, criminalii trebuie sa plateasca !
Carabuluea
19.06.2009 11:32
Pe vremuri ne numeam Republica Socialista Romania , mai nou , Republica Socialista Tiganeasca .
Costica
19.06.2009 11:37
D-le draga, nu fiecare om care spune adevarul este automat rasist !!!!!!!!!!!
"@carabulea"
19.06.2009 11:40
Il cred pe doctorul Nadiu pe care l-am cunoscut bine in perioada 1996-2000 cand era consilier local. Eu sunt din Mag- Saliste si aici tiganii isi fac de cap iar politia locala si judeteana stau cu mainile in san. Si legea romaneasca actuala permite tiganilor sa se manifeste urat in tara si asemenea manifestari le au si in afara granitelor tarii. Legea trebuie schimbata. Cine primeste o amenda si nu o plateste sa faca puscarie nu sa vina Finantele dupa 5 ani si sa stearga amenda. Sa le spunem pe nume tigani nu rromi cum i-a botezat Petre Roman, Fara sa fiu rasist ar fi bine de urmarit si inmultirea acestei etnii. Stimulam cresterea natalitatii ca sa se nasca ce: paraziti, infractori, criminali etc. UN MAGEAN
tiganii
19.06.2009 12:27
O scurta intrebare: ai spus ca ai eliberat caii in camp. Te-ai gandit vreo secunda ca ar putea reveni pe carosabil pe neasteptate si provoca un accident? Te intreb asta pentru ca eu am patit chestia asta acum 4-5 ani pe Valea Oltului si abia am evitat un accident.
Scooby
19.06.2009 14:38
mesajele rasiste te pot baga la bulau.MARIAN COZMA NU TE VOM UITA NICIODATA......TIGANI CRIMINALI
atentie
19.06.2009 14:53
Ai dreptate draguta, trebuie sa-ti fie rusine, la asa judecata slaba cum ai tu ai de ce sa-ti fie rusile.
pentru Adina
19.06.2009 15:42
Ce să ne mai mirăm de comportarea ţiganilor. Uitaţi-vă, un articol bine scris şi c
Mirare?
19.06.2009 16:57
Sa inteleg ca n-au apus vremurile cand toti trebuia sa avem o singura parere? Adica acest mic Avenger care-si face singur dreptate si fara pic de creier creeaza premisele unui alt posibil accident (cum bine sublinia cineva mai sus) n-ar voie sa fie contestat? Care este pana la urma cel ingust la minte?
pentru Mirare...
19.06.2009 17:24
aveti toti dreptate undeva,criminalitatea e mare la aceasta etnie,dar-cei care se lasa mituiti si l-e acopera hotiile sint mai criminali ca astia,plus sa n-e mai uitam si la rominii nostrii ,ca avem destui care sint mai rai si hoti ca tiganii.toti ticalosii sa fie pedepsiti fara exceptie
un cititor
19.06.2009 18:39
Locuiesc in apropierea unui cartier de tigani. Unii sunt de treaba altii lichele. Mereu mi-au furat gainile, am renuntat sa mai tin, mi-au furat porcul viu, apoi in anul urmator carenea si slaninile, n-am mai tinut porc, mi-au furat pana si morcovii si ceapa din gradina, acum am gazon, daca socrul meu a indraznit sa-l urecheze pe unul din pustii pe care i-a prins cotrobaind in garaj a fost pandit si batut mar cand venea de la serviciu noaptea. Ne-au furat si hainele puse la uscat in curte, bicicleta copilului, pana si rotile de la masina, din garaj. An de an ne-au omorat cainele de paza. Aceleasi "binefaceri" le-au avut si vecinii nostri. Ei bine eu nu pot sa-i iubesc, ii dau dreptate doctorului cu tot riscul. Iar celor care le tin partea acestor neadaptati (si repet, unii sunt buni, dar altii fac ceea ce am spus) le doresc din tot sufletul sa treaca prin ceea ce am trecut noi si vecinii nostri, prin ceea ce a trecut prietena soferului ucis, etc. As vrea atunci sa vad ce parere mai au.
cu toata disperarea
19.06.2009 18:41
Tiganii trebuie castrati toti.. pina la unul si ele facute sterile. Mama lor de rasa asiatica imputita!!!!!!!
max
19.06.2009 19:42
Singurul vinovat este STATUL ROMAN care prin POLITIA&JUSTITIA ROMANA NU APLICA LEGEA pentru toate activitatile antisociale indiferent de etnie.
Scooby
19.06.2009 19:53
Tiganilor nu ar trebui sa li se acorde nici o facilitate in plus, nici un program social special. Cine vrea sa se integreze bine, cine nu iar de bine, iar daca savarsesc infractiuni atunci la puscarie cu ei. Sunt sate in Moldova unde saracia e maxima, si pentru aia oamenii isi dau copii sa faca macar 4 clase de scoala, nu le mai trebuie programe sociale speciale de integrare. Pe noi ca si contribuabil nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord cu tot felul de programe speciale pentru tigani. Li se ofera sansa sa isi dea copii la scoala si ei refuza, si hop trebuie un program social special de integrare.
Pentru tiganii care sunt de oameni buni si gospodari(ca sunt si deastia dar mai putini) numai respect.
Sibianca
19.06.2009 20:48
L-am cunoscut pe doctorul Nadiu. Este un profesionist si un om de omenie. Felicitari pentru atitudine !
maria s
19.06.2009 23:06
roman=tigan,nici o diferenta,aceleasi apucaturi,oricat a-ti vrea voi romani sa va distantati.
nicusor
19.06.2009 23:26
Din aceeasi categorie
SEVIS

Compa

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA