Tribuna
Sevis
Alocaţia pentru copii, aceeaşi mizerie din 2015! Acum vor s-o mărească. De când? De la anul, ce-i cu graba asta?!
Alocaţia pentru copii, aceeaşi mizerie din 2015! Acum vor s-o mărească. De când? De la anul, ce-i cu graba asta?!

Că-n România e preferabil să fii maidanez ori deţinut o ştie toată lumea. Copil de eşti, e însă mult mai rău. Statul s-a obişnuit să cheltuie sume mult mai mari, fie că e vorba de întreţinerea unui puşcăriaş ori de maidanezii înghesuiţi în adăposturi.

Copiii, adică viitorul naţiei, nu par să-i intereseze prea pe guşaţii la butoane, preocupaţi mai degrabă de interesele de haită şi de cum mai poate fi stors banul public, fără ca Anticorupţiei să-i sară muştarul.
Deşi preţurile cresc într-un ritm de nestăvilit, alocaţia copiilor a rămas nemodificată din 2015. Dar iată cum, băgând de seamă că se apropie alegerile, adică perioada când norodul trebuie musai ademenit cu oareşce ocheade, cineva s-a gândit că-i momentul să bage în seamă şi mizeria căreia statul îi spune pompos "alocaţia acordată de stat copiilor".

Modalitatea în care este calculată alocaţia de stat pentru copii, dar şi cuantumul acesteia ar putea fi modificate. Două proiecte legislative care vizează alocaţia copiilor au fost înregistrate în aceste zile la Senat pentru dezbateri. 

E vorba de Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii și de Propunerea legislativă pentru cumpletarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, 
Ca să poată fi puse în aplicare, fiecare dintre aceste proiecte are nevoie de acordul parlamentarilor, de promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis şi de publicarea în Monitorul oficial.
Primul proiect vizează majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a valorii alocației de stat pentru copii. Astfel, aceasta ar urma să reprezinte 0,6 ISR, în prezent, 0,4 ISR,  pentru copiii de până la doi ani și 0,3 ISR, față de 0,168 ISR, pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 18 ani. 

  • "Indicatorul social de referință (ISR) reprezintă o unitate exprimată în lei la care se raportează toate beneficiile sociale, iar, în 2018, valoarea acestuia este de 500 de lei. Asta înseamnă că, dacă acest proiect va ajunge să se aplice, alocațiile pentru copii se vor majora de la 200 la 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și de la 84 la 150 de lei pentru copiii de până la 18 ani", potrivit avocatnet.ro.

Al doilea proiect de act normativ are în vedere modificarea modului în care este calculată alocația de stat pentru copii, dar tot în sensul majorării acesteia. 
Potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2019, valoarea alocaţiei pentru copii poate fi majorată anual cu rata medie a inflației. 

  • "Dacă propunerea legislativă va fi aprobată, creșterea valorii alocației pentru copii ar fi mai mică decât cea propusă de celălalt proiect de act normativ, dar va permite alocației să-și mențină aceeași valoare de piață, adică nu-i va permite acesteia să scadă", potrivit avocatnet.ro.

Iniţiatorii celor două proiecte spun că e nevoie de aceste modificări întrucât România acordă cele mai mici alocaţii pentru copii din tot spaţiul Uniunii Europene. Câtă vigilenţă!
De asemenea, autorii celor două proiecte spun că valoarea alocaţiei pentru copii e neschimbată din 2015, iar între timp preţurile de la noi au înregistrat creşteri consistente. De unde atâta vigilenţă??

"Formă de ocrotire". Cine sunt "beneficiarii"

Aşa numeşte statul această mizerie care e alocaţia: "formă de ocrotire". 
I-auzi ia: potrivit Legii nr. 61/1993, "alocaţia de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale".

"Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii", potrivit aceleiaşi legi.


Alocaţia cu care statul "ocroteşte" copiii în 2018


Valoarea alocaţiei de stat pentru copii nu a mai fost modificată de la jumătatea lui 2015. Cuantumul alocatiei e stabilit in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care este in prezent de 500 de lei, după cum urmează:
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu dizabilităţi). Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare;
– 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani;
– 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia