Tribuna
Alocări record pentru şcolile sibiene. De trei ori mai mulţi bani pentru reparaţii şi dublu pentru investiţii
Sorana MAIER
4676 vizualizari
Alocări record pentru şcolile sibiene. De trei ori mai mulţi bani pentru reparaţii şi dublu pentru investiţii
© Răzvan NEGRU

Bugetul Sibiului pentru anul 2017 va cuprinde 50 de milioane lei pentru investiții și reparații în clădirile unităților de învățământ majoritatea banilor provenind din bugetul local, dar și din fonduri structurale pe care Sibiul vrea să le atragă.
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, spune că a alocat fonduri pentru aproape toate cerinţele şcolilor sibiene şi a solicitat directorilor să îi transmită o situaţie cu lucrările de care este nevoie în fiecare unitate de învăţământ.
Fodor spune că nu mai doreşte situaţii în care directorii se plâng că nu au o anumită lucrare sau facilitate dar de fapt ei nu anunţă Primăria Sibiu că au nevoie de investiţii.

Extinderi şi mansardări

Cele mai mari lucrări din 2017 sunt reabilitarea și extinderea clădirii în care va funcționa Liceul de Arte (fostul cămin al Colegiului Economic G. Barițiu), finalizarea construcției noii grădinițe de pe strada Hațegului, mansardarea parțială a clădirii Școlii Regina Maria, reabilitarea sălii de sport a Colegiului Național Gh. Lazăr, amenajarea termosistemelor la grădinița nr. 15 (str. Gladiolelor), grădinița nr. 33 (str. Artileriștilor), grădinița Elefănțelul Curios (Al Haiducului), grădinița Căsuța Poveștilor (str. T. Laurian), grădinița 36 (str. Constructorilor).
Un corp al clădirii în care funcționează școala Regina Maria va fi mansardat. Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ a primit de la firma contractată studiul de fezabilitate și pentru această lucrare. Un corp al clădirii situate pe strada Emil Cioran va fi mansardat, în acest spațiu de 700 de m2 urmând să fie amenajate 6 săli de clasă. Astfel, învățământul în două schimburi va fi eliminat și la această școală.

© Răzvan NEGRU


Lucrările cuprind ridicarea zidăriei, construcția acoperișului în două ape, amenajarea scărilor care leagă mansarda de etajele inferioare și amenajările interioare. Lucrările au o valoare estimată de 2,8 milioane lei (fără TVA) și urmează să fie contractate prin procedură de achiziție.
De asemenea, tot anul acesta sunt prevăzute fonduri pentru  reabilitarea fațadei școlilor gimnaziale nr. 2 (str. Avram Iancu) și nr. 8 (str. Lupeni), reabilitarea atelierului școală al Colegiului Tehnic Independența, proiectarea pentru reabilitarea sălilor de sport aparținând Școlii gimnaziale nr. 1 (str. Hațegului) și școlii I. Slavici (str. Macaralei).

Creşe şi săli de sport din fonduri europene

Primăria Sibiu vrea să atragă fonduri structurale pentru o serie de proiecte și va realiza mai întâi proiectarea. 
Reabilitarea clădirilor mai multor unități de învățământ pentru îmbunătățirea eficienței energetice: Liceul C. Noica (str. Oștirii), Școala gimnazială nr. 21 (str. Luptei), Școala gimnazială nr. 1 (str. Hațegului), Școala gimnazială Radu Selejan (str. Șoimului) este prevăzută. 
Două noi creşe vor fi construite din bani europeni, una în incinta Școlii Gimnaziale nr. 1 de pe strada Hațegului și una în incinta grădiniței nr. 36 (str. Constructorilor).
Şi extinderea clădiri Școlii Nicolae Iorga și construcția unei săli de sport sunt prevăzute tot pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă.

6 milioane lei pentru reparaţii

La capitolul “Reparații”, suma propusă a fi alocată în 2017 este aproape de 3 ori mai mare decât în anul precedent. Dacă în 2016 au fost alocați 2,5 milioane lei, în 2017 suma depășește 6 milioane de lei. Lucrările includ igienizări și zugrăveli în săli de clasă, holuri și blocuri alimentare, reparații și îmbunătățiri la grupurile sanitare, precum și înlocuirea tâmplăriei interioare.
Pentru a stabili valoarea lucrărilor de reparații necesare, departamentul tehnic din cadrul Serviciului de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat a făcut o inventariere în teren. Ulterior Primăria Sibiu a solicitat în scris din partea fiecărei unități de învățământ un necesar de lucrări de reparații și dotări. Primarul Astrid Fodor va propune Consiliului Local alocarea sumelor necesare pentru solicitările unităților de învățământ. Cheltuirea fondurilor va depinde de rapiditatea derulării procedurilor de achiziție și implicarea fiecărui director de unitate de învățământ.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia