Tribuna
Alo, Poplaca? Da` cu Alecsandri ce-aţi avut de i-aţi pocit numele?
Alo, Poplaca? Da` cu Alecsandri ce-aţi avut de i-aţi pocit numele?
© Thomas Roth Facebook

N-am căutat până acum, recunosc, strada Vasile Alecsandri din Poplaca. Pur şi simplu nu s-a nimerit să am drum pe-acolo. Iar dacă sibianul Thomas Roth alegea să pedaleze către alte meleaguri, probabil că nici nu aflam prea curând că şansele să găsesc această stradă sunt, practic, nule. De ce? Fiindcă, în zona cu pricina, Vasile Alecsandri a ajuns Vasile ... Alexandri, după cum "silabisesc", gureşe, plăcuţele de pe uliţa ce leagă centrul localităţii de cimitir. 

"De căutați strada Vasile Alecsandri în Poplaca nu o veți găsi veci-pururi întrucât autorul “Imnului Regal” a fost “botezat” întru ignoranță drept Alexandri. Și nu o dată, ci de trei ori, pe fiecare capăt al uliței pietruite ce șerpuiește din centru spre cimitir. 
Nu-i suspectez pe poplăceni că ar fi părtași ai “secretului lui Polichinelle”, însă scriitorul “Pastelelor” ar merita barem o stradă cu numele-i nepocit!
Cutez a-mi îndrepta mica lăcrămație către cârmuitorii comunei din coasta Sibiului, după ce, tot ei, au “dat dezlegare” acvilei de pe Monumentul Eroilor, tăind câteva cabluri “aiurea-n tramvai” și au risipit tradiționalul covor de sâmburi sparți ce-i împodobea, generos, piedestalul! #haicăsepoate!", a scris Thomas Roth pe pagina personală de facebook.
.........................
Născut în anul 1821 undeva în zona Bacăului, Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, ministru, membru fondator al Academiei Române, susţinător al teatrului românesc şi al literaturii dramatice româneşti. A fost una din personalităţile care a marcat România secolului al XIX-lea. S-a stins în anul 1890 la Mirceşti, în judeţul Iaşi. 
"Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri și al Elenei Alecsandri, născută Cozoni. După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. Locul nașterii sale este incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza județului Bacău. A avut un frate, Iancu Alecsandri și o soră, Catinca Alecsandri, căsătorită cu Constantin Rolla, boier și om politic român, militant înfocat pentru Unirea Principatelor Române (1859) și ministru în mai multe rânduri în guvernele Moldovei", menţionează wikipedia.


comentarii
13 comentarii

ALECSANDRI e probabil transliterarea din alfabetul slavon în alfabetul latin ! Căci în 1821 se folosea vechiul alfabet !
Părerea mea.
Helgoland Zanzibar
09.10.2020 18:13
Mama lui Vasile Alecsandri era Elena Kozony ,probabil de neam ceangău.
CassiopeeaSchedir
09.10.2020 18:20
Trei plăcuțe greșite ? Întreita greșeală nu poate fi corectată decât printr-o întreită plăcuță, cu numele corectat.
Iar vechile plăcuțe să fie donate unui Muzeu al Ororilor !!
Agenteur-X7
09.10.2020 18:28
Cred că vina este a fabricanților de plăcuțe ! Neavând bacalaureatul, aceștia au ,, corectat,, numele, din Alecsandri în... Alexandri !!
Deci ,Primăria nu a făcut decât greșeala de instala artefactele ...
Twisted Titanium
09.10.2020 18:39
Uitati-va la voi intai apoi sa dati cu toiagul -- De ce scrieti in Tribuna -- Ce facem in Weekend / in loc de sfarsit de saptamana -- corect? e OK. si multe alte cuvinte importate din alte limbi straine inlocuind pe cele autohtone pe care cei mai batrani nu le cunosc -- Slavona? Alecsandrii-- latina- anglo saxona --- Alexandrii cam acelas lucru Va impiedecati de lucruri pe care la folosesc unii, dar de bolovanii vostri taceti mak. Gazetarule gaseste subiecte care sa zideasca societatea nu zgirma in rahaturi ca miroase urat.
10.10.2020 01:39
Asta cu bacu luat pe vremea lui nea' Nicu. Cum e corect? Ion sau Ioan?
10.10.2020 07:09
Nu e vorba de poet, este un fiu al satului :))))
Trr
10.10.2020 08:42
,,Alecsandri,, provine din Alisandrei ( A Lisandrei ) .
Moldovenii, fiind de o mamă și doi tați, purtau nume dupa mamă : Aileni, Airinei, Avasilachioaei ,etc
Ciripoi Publik
10.10.2020 10:32
Pt. 7/09 ... pe vremea lui nea Nicu bacul era de un nivel foarte bun !
Acum, în condiții post-decembriste, a ajuns de râsu curcilor ( Melleagris galopavo).
Sertalin Asentra
10.10.2020 14:03
Bine că n-au scris : ,,Strada Văsâi Lisandru ,, !!
Sau ,, Văsălie Alisandrii ,, !!
Unicornul Purpuriu
11.10.2020 16:42
Amice am terminat bacul in era ceao-- la seral 8 ore de munca apoi la liceu -- De la facultate m-au dat afara -- fiindca eram copil de crestin -- Am emigrat in State am facut Colege si nu m-au intrebat ce politica fac sau ce religie am -- deci LIBERTATE -- Azi in Ro. toti vor sa fie bogati dar sa nu munceasca si mai ales sa-si bata joc de oamenii muncitori,crestini si onesti --- Luava-r mama zmeului de parliti , manelisti cu diplome pe pereti dar in creiere cenuse -- modele ? culmea chiar la cei din varful piramidei - agramati , tampiti cu capul in nori. Romania normala -- anormala -- cu asta va laudati??
@ 07-09
11.10.2020 20:10
Pt.Mick ( cel muck ) de la 20/10
Hai lasă poveștile ,ciumete ! Cu ,,creștini,, și alte alea !
12.10.2020 12:50
Te simti ha-??-- paduche social comunist infect -- -alte-alea -- chiar, cate calse ai -- probabil ca trenul -2 - si alea cu repetitie
@12-50
13.10.2020 05:36
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia