Tribuna
Comunicat de presa
Alexandru Mironov prezintă "Ştiri de la sfârşitul veacului XXI”, la Palatul Brukenthal Avrig
Dan FRÂNCU
2521 vizualizari
Alexandru Mironov prezintă
Binecunoscutul scriitor de ştiinţă, cercetător şi jurnalist român, prof. Alexandru Mironov, a fost invitatul special al manifestării cu tema "Ştiri de la sfârşitul veacului XXI”, găzduită vinerea trecută de Palatul Brukenthal din Avrig. Acesta le-a vorbit avrigenilor şi oaspeţilor din alte localităţi ale ţării despre eclipsa totală de soare ce a avut loc în data de 21 august 2017, experienţa acestuia la centru NASA din SUA şi despre multe alte chestiuni interesante, anticipând, aşa cum îi place şi se pricepe cel mai bine, viaţa planetei de peste câteva decenii. Alături de Mironov, participanţii la acţiune au putut asista la interesante prezentări susţinute de prof. dr. Radu Dop şi prof. Cătălin Beldea.

 

Seria de conferinţe şi prezentări a fost organizată de Asociaţia „Proiect Transilvania”, ca alternativă pentru Săptămâna „Şcoala altfel”, „publicul ţintă” al conferinţei fiind elevii. De această dată, elevii Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Sibiu au constituit majoritatea publicului, cei tineri sosind la Avrig împreună cu câteva cadre didactice ale instituţiei de învăţământ. Oaspeţii de la prestigiosul colegiu sibian au fost beneficiarii primei serii de conferinţe a manifestării, în cea de-a doua parte în rândul publicului regăsindu-se mai multe cadre didactice, membri ai Asociaţiei Generale a Inginerilor din România – filiala Mîrşa, alţi invitaţi.

Cele două serii de conferinţe au fost foarte apreciate de publicul participant, în încheierea prezentării fiecărui subiect fiind organizate scurte sesiuni de întrebări şi răspunsuri, fapt ce a condus la crearea unei climat plăcut, deosebit de destins şi atractiv.

„Fiecare dintre invitaţii la conferinţă au contribuit cu interesante intervenţii de aproximativ o jumătate de oră. Cătălin Beldea, cunoscut şi ca „vânătorul de eclipse”, a prezentat experienţa trăită cu prilejul marii expediţii americane din perioada 14 – 29 august, prilejuită de eclipsa totală de soare. Participanţii au putut vedea un film şi o parte a fotografiilor realizate cu această ocazie, au primit diverse informaţii despre acest deosebit de interesant şi important fenomen astronomic. În completarea acestuia, Alexandru Mironov, membru al echipei ce a făcut expediţia amintită, a oferit informaţii şi date mai puţin cunoscute despre această experienţă. În plus, cunoscutul scriitor a realizat un exerciţiu pentru public, ducându-l în anul 2037 şi prezentându-i propria viziune despre lumea de la acel moment (populaţie, energie, hrană, surse de apă, transport etc). Prof. Radu Dop a contribuit la eveniment cu o altfel de şcoală, a unei lumi altfel. Domnia sa, fiind un medic care este interesat de legătura dintre medicina pură, ştiinţă şi spiritualitate, a avut la Avrig o prezentare cu multe pilde interesante. Acesta i-a învăţat pe elevi cum pot să urmărească, în timp real, ceea ce se întâmplă la nivel mondial, dezvoltându-le puţin deprinderea de a percepe, aşa cum trebuie, lumea şi ceea ce se întâmplă, în orice moment, în jurul lor.

Ne-am bucurat că, la prima serie de conferinţe, am avut alături şi un grup mare, format din 80 de elevi şi 10 cadre didactice de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu, în frunte cu directorul instituţiei, prof. Laura Dumitru.

Ziua a continuat cu sesiunea a doua, adresată profesorilor de fizică (şi nu numai!), din municipiul Sibiu, cadrelor didactice locale, membrilor AGIR Mîrşa etc”, ne-a spus prof. Maria Şinca, reprezentanta Asociaţiei „Proiect Transilvania”, la finalul manifestării.

Reîntors la Avrig după participarea, pentru al doilea an consecutiv, la Academia de Vară „Samuel von Brukenthal”, prof. Alexandru Mironov ne-a declarat următoarele: „Eu cred că este esenţial să ne uităm spre zilele ce vin, spre anii ce vin, să nu lăsăm viitorul să se întâmple, ci să intervenim în el. Şi atunci, copiii şi tinerii, dacă sunt obişnuiţi şi convinşi că ei sunt „Generaţia Marte”, că ei sunt „Milenarii”, trebuie să stăpâneşti puţin timpul. Acesta e un fel de a stăpânii timpul: mă uit pe trenduri, mă uit pe ce se face şi zic cum cred eu că se vor muta pionii pe masa asta de şah a lumii. Eu cred că ceea ce se face aici, la Avrig, ce face Asociaţia „Proiect Transilvania”, este tocmai o dovadă că şcoala lumii iese dintre pereţii clasei (şi trebuie să iasă!), că experienţele făcute pe insuliţa „Atlanticron”, unde, de mai mulţi ani, are o şcoală de vară Sorin Repanovici, dar şi în multe alte locuri din ţară, dovedesc că aceşti copii vor să înveţe carte dar să nu strici catalogul, să nu pui absenţe, să nu pui note rele, să înveţe de plăcere. Iată că ei pot învăţa şi de plăcere; au stat cu ochii mari, aproape două ore, s-au uitat la viitorul desenat de noi, cu mijloacele noastre. Cred eu că ei vor înţelege că, dincolo de ora de matematică, de orele de fizică sau de biologie (şi am toată stima pentru profesorii ce predau aceste materii), există „Şcoala Vieţii”, care se mişcă cu o viteză teribilă înainte. Avem internet, avem dezvoltările în atâtea domenii ale vieţii şi trebuie să le stăpânească”.

Pe lângă participarea la manifestarea „Ştiri de la sfârşitul veacului XXI”, programul zilei pregătit de gazde a mai cuprins plimbări prin grădina palatului, vizitarea muzeul medieval, servirea prânzului etc.

comentarii
1 comentarii

Ce o fi fiind acela "scriitor de stiintza" nici Dan Francu nu stie.
Mesterul Mironov se cam grabeste cu "stirile de la sfarsitul secolului XXI", in care abia am intrat de nici 20 de ani. Sa fie din cauza varstei?
"Amintiri despre viitor" parca suna mai bine...
Mick
14.11.2017 00:06
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia