Alexandru Luca este ultimul jucător debutat în Superligă de Marius Măldărășanu la FC Hermannstadt. ”Mister” l-a ”testat” cu câteva zile mai devreme în meciul din play-off-ul Cupei României, de la Focșani, câștigat cu 3-0, folosindu-l din primul minut pe un post inedit, cel de fundaș central.
”Un post neobișnuit, aș putea spune. N-am jucat niciodată acolo. Niciodată! A fost prima dată când am jucat fundaș central. Mă bucur că m-am descurcat, sincer să fiu”, spune tânărul jucător într-uninterviu acordat pentru pagina oficială de Facebook a clubului de pe ”Municipal”.
La trei zile distanță, Măldărășanu l-a trimis în teren pentru a doua parte a reprizei secunde în meciul cu CSM Poli Iași, câștigat cu 6-2, înlocuindu-l pe Antoni Ivanov. De data asta, ”Măldă” l-a folosit pe postul cu care e obișnuit, în fața defensivei.
”Mă bucur foarte mult că am reușit să debutez. E un moment foarte bun pentru mine, l-așteptam de foarte mult timp. Mă bucur că s-a întâmplat într-un final”, adaugă sibianul.
Alex și-a văzut împlinit visul și spune că săptămâna trecută ”clar” o va nota în calendar: ”Chiar mă gândeam, după meciul din Cupă, că ar fi extraordinar să închei săptămâna cu un
debut. M-a ajutat Dumnezeu și fix așa s-a întâmplat. Clar, e o săptămână pe care
am notat-o în calendar”.
Mijlocașul s-a simțit extraordinar la debutul pe ”Municipal” în Superligă și recunoaște că a avut ceva emoții: ”Mi-au trecut o sumedenie de gânduri prin cap. M-am simțit extraordinar, sincer. Chiar să reușesc să joc pe un stadion incredibil, cu un gazon incredibil... A fost și ceva lume la stadion... Chiar un sentiment de nedeschris, aș putea spune. Da, am avut emoții”.
Și-a adus contribuția la reușita lui Robert Popescu
Ultimul gol al echipei sibiene cu Poli iași a pornit de la o recuperare de-a sa.
”Am recuperat la jumătatea terenului, am urcat cu mingea, am jucat în partea stângă (n.a. cu Tiago Goncalves), după aceea mingea s-a dus undeva în partea dreaptă, la Neguț, centrare și gol al lui Robert Popescu. Da, toată lumea mi-a spus că am participat și eu la acel gol. Și cu Alessandro (n.a. Murgia) am schimbat câteva pase până să ajungă mingea în partea stângă, deci toată lumea...”, rememorează mijlocașul, care a și fost încurajat la un moment dat de experimentatul fotbalist italian: ”Mi-a spus să am încredere în mine, mi-a spus să am curaj pentru că am calitate și e vorba doar de încredere. Cam astea au fost cumintele lui”.
Toni Kroos, idolul său
Alex Luca l-a avut drept exemplu pe Toni Kroos, având chiar privilegiul de a-l vedea pe viu pe mijlocașul german, despre care regretă că nu mai joacă.
”Îl urmăresc, de fapt l-am urmărit, că acum s-a retras, pe Toni Kroos. Foarte mult l-am studiat, l-am analizat. Mă bucur că am putut să îl văd live în timp ce juca. Și acum, sincer, vă zic că îmi pare rău că s-a retras. Pentru că era, dacă nu cel mai bun, unul dintre cei mai buni din lume, clar”, adaugă jucătorul lui FC Hermannstadt, care stă cu ochii, din campionatul românesc, și pe Lixandru de la campioana FCSB: ”Îmi place foarte mult Lixandru de la FCSB. Nu multă lume îl urmărește, dar să știți că, dacă stai și te uiți la el de aproape, face foarte multe lucruri frumoase”.
Mereu recunoscător lui Mărgărit, primul său antrenor
Alex Luca a început fotbalul avându-l pe Marian Mărgărit antrenor, la juniori. Mărgărit îi este și acum aproape, el făcând parte din corpul de antrenori ai Academiei FC Hermannstadt, reușind să joace finala la U17 în Campionatul Național.
”Da, mi-aduc aminte! Vremuri frumoase, să zic așa. Chiar dacă am 20 de ani, pare că a fost acum foarte mult timp. Mi-aduc aminte, da. Mi-amintesc că era foarte exigent, foarte dur și, într-un fel, mă bucur că a fost așa, pentru că acum mă regăsesc în vorbele lui, în atitudinea pe care a avut-o. Chiar vreau să-i mulțumesc domnului Marian Mărgărit, care e aici, lângă noi. Mereu vreau să-i mulțumesc, inclusiv pe această cale, pentru că foarte multe lucruri le-am învățat de la el”, rememorează Alex, întrebat dacă-și aduce aminte de primul său antrneor și de primele antrenamente.
Obiective pe termen lung
Altfel, mijlocașul spune că este mai interesat de progresia sa pe termen lung decât să contabilizele pasele de gol sau golurile, pentru moment. Iar cu echipa, și-ar dori calificarea în play-off și un parcurs cât mai lung în Cupa României.
”În plan personal, urmăresc progresul pe termen lung. Nu mă gândesc foarte mult la
goluri, pase de gol și așa mai departe. Urmăresc progresul pe termen lung.
Vreau să mă dezvolt în fiecare zi la antrenamente, din toate punctele de vedere. Fizic,
mental, tehnic, din toate punctele de vedere. Iar mai apoi, cu echipa, clar, unul dintre
obiective sau un principal obiectiv ar fi să intrăm în play-off.
Ăsta ar fi, cred că pentru toată lumea, și noi ca echipă, și pentru suporteri și toată lumea din Sibiu, ar fi un lucru extraordinar să reușim să ne calificăm în play-off.
Nu în ultimul rând, Cupa României. Cred că și ăsta ar fi un obiectiv foarte bun, mai ales că, din câte ați văzut, au ieșit câteva echipe de prima ligă. Avem șansa noastră, clar. Sigur o să ne luptăm până la capăt și în Cupa României”, completează fotbalistul.
Fan NBA
Printre pasiunile sale se numără baschetul, în trecut fiind un împătimit suporter al meciurilor din NBA, dar acum recunoaște că nu mai prea are timp de asta.
”Aveam o pasiune mai demult, dar acum nu mai prea urmăresc. Mă uitam foarte mult la baschet, la baschetul american, la NBA. Acum nu mai prea urmăresc pentru că sunt foarte concentrat, foarte focusat (n.a. pe carieră)”, spune jucătorul lui FC Hermannstadt, care îi are printre idoli pe Lebron James și Stephen Curry.
Mesaj pentru suporteri
Iar pe final, Alex Luca are și un mesaj pentru fanii lui FC Hermannstadt: ”Să vină în continuare să ne susțină, pentru că toată lumea știe, am început un pic mai prost campionatul, dar au venit (n.a. suporterii), ne-au susținut și - cu ajutorul lor - am trecut peste acea pasă proastă, iar acum suntem foarte, foarte bine. Chiar vorbeam cu părinții mei și le spuneam, atmosfera cu FCSB a fost extraordinară. Au fost undeva la 10.000 de oameni, chiar extraordinar m-am simțit atunci”.
Un (alt) sibian în România Educată. Elena Lotrean: „Este periculos să fim proști” |
Cum și cine a salvat Compa după 1989: de la IPAS-ul de stat, la privatizare, listare la bursă și performanță |
TRIBUNA, din interior. Emil David, interviu-eveniment: de la Slavici, la patroni – via PCR |
Drone, artificii, muzică și luna plină, au făcut senzație pe cerul orașului în prima seară de FITS |
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |