Tribuna
Sevis
Aleşii locali rămân fără pensii speciale. CCR le-a dat peste nas: "Sunt neconstituţionale!
Aleşii locali rămân fără pensii speciale. CCR le-a dat peste nas:

Judecătorii Curții Constituționale nu vor ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să primească pensii speciale, motiv pentru care au hotărât astăzi că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconforme cu Legea fundamentală.

CCR a admis, astfel, obiecția de neconstituționalitate formulată de 44 de deputați ai PNL, USR și PMP, precum și de șase deputați neafiliați, după ce o obiecție similară fusese depusă și de şeful statului.
O sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ a fost trimisă CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 31 iulie 2018.

Şeful statului a explicat că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră, iar Camera decizională - Camera Deputaţilor - ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate. Iohannis a invocat în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului, potrivit digi24.


Dispoziţii neclare


Iohannis a susţinut că dispoziţiile referitoare la obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale, precum şi a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de către Parlament, sunt neclare. Şeful statului a dezaprobat eliminarea, din acest act normativ, a unui criteriu de intergritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, şi anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.
Şi fix în acest punct, PNL şi USR şi-au amintit brusc de îndelung trâmbiţata egalitate a cetăţenilor în faţa legii, motiv pentru care şi-au setat volumul la maxim, doar-doar îşi mai aminteşte careva în drumul spre urnă. Aşa a sosit pe lume o sesizare în care cele două santinele explicau că pensiile speciale introduse în Codul administrativ încalcă - i-auzi ce bine sună! - "principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii".
Îngrijorarea semnatarilor nu s-a oprit aici, santinelele avertizând că acest Cod administrativ va permite - ţineţi-vă bine! - "numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană". Acuma, ori în ultimii 28 de ani, santinelele au fost plecate din ţară ori au fost plecate cu sorcova, dar poate cineva le va anunţa că numirile politice întotdeauna s-au făcut aşa şi că gargara nu ţine de foame. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în luna iulie proiectul Codului administrativ, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri.

Printre altele, legea prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate, precum şi faptul că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.
Dacă PSD a susţinut că prin acest proiect administraţia poate fi eficinetizată, Opoziţia a acuzat "destructurarea funcţiei publice".

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, condusă de către deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la începutul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificărilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE şi UDMR au votat în favoarea modificărilor, în timp ce USR s-a abţinut de la vot.

  • „Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în amendamentul adoptat de Comisie.

 

Aleşii locali, liberi să-şi vadă de afaceri


Dacă pensii speciale nu vor prinde foarte curând - n-am dubii că cineva nu le deschide într-o zi o portiţă! - aleşii locali îşi pot vedea nestingheriţi de afaceri. Şi asta pentru legislaţia le permite să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Că de aia s-au făcut primari ori "vici" ca să aibă timp de firmele şi buzunarele proprii. 
Potrivit amendamentului adoptat de Comisie, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia