Tribuna
PNL
Alegeri 2019. Trei buletine şi trei urne la europarlamentare şi referendum
Alegeri 2019. Trei buletine şi trei urne la europarlamentare şi referendum

Biroul Electoral Central  a anunţat că la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019 românii primesc trei buletine de vot, iar în fiecare secţie găsesc trei urne. 

Organizarea este diferită faţă de scrutinele desfăşurate anterior. Concret: fiecare cetăţean care vine la secţia de votare primeşte trei buletine de vot. 
Unul este pentru europarlamentare, pe care poate ştampila partidul şi candidaţii pe care îi doreşte în Parlamentul European. Pentru referendum va primi încă două buletine de vot.
Primul buletin pentru referendum conţine întrebarea "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?", iar al doilea o întrebare stabilită de preşedintele Klaus Iohannis: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”.
Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, transmit reprezentanţii BEC.
Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.


Alegătorii comunitari nu pot vota


"Alegătorii comunitari nu pot vota pentru referendumul naţional din data de 26 mai. Potrivit legii, prin alegător comunitar se înţelege orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră.
Totodată, alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai pentru un singur scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare", se arată în decizia BEC.
"Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea 'revenire', să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă", precizează reprezentanţii BEC.
Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.


Reguli pentru urna specială


"Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul naţional, se fac în termenul prevăzut de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit legii, pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.
Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate", potrivit comunicatului publicat de Biroul Electoral Central.

comentarii
13 comentarii

Prea simplu. Ar trebui 129 de intrebari si 362 de urne .
CassiopeiaSchedir
25.05.2019 09:45
E ca sortarea selectiva a deseurilor ( ?? )
HeleneDesArbres
25.05.2019 09:47
Votez la europarlamentare, dar la referendum nu : VOI REFUZA SEMNAREA CELOR 2 LISTE A REFERENDUMULUI,TRĂGÂND O LINIUTA ÎN DREPTUL NUMELUI MEU,PE FIECARE LISTA, ASTFEL NU MI SE VA PUTEA FALSIFICA SEMNĂTURA ȘI ASTFEL SA MI SE FURE VOTUL. Ăștia sunt in stare de orice!
Crina
25.05.2019 10:15
Care sunt intrebarile de la referendum? 2 intrebari,care de fapt sunt vre-o 5. Prima intrebare e de fapt 2 intrebari : AMNISTIA o hotaraste GUVERNUL deci mai multi oameni,si sunt de-acord, dar GRATIEREA o face PRESEDINTELE ,deci un singur om,eee cu asta nu sunt de acord! Pai cum fac?
???
25.05.2019 10:40
sint satul de 3 in 1
nu merg la vot,gata
adi3
25.05.2019 11:43
Importante sant aici nu intrebarile ,ci raspunsurile ,deci DA_ DA _DA _DA_DA ...
JessicaDolcett
25.05.2019 12:00
Pai cum sa raspunzi la intrebari fara logica? PAI NU RASPUNZI ! Asa ati intrat in credite pe ani multi,si cu dobanzi uriase care cresc in fiecare an, ca ati semnat fara sa intelegeti ce scrie!!!Asa v-ati luat teapa cu apartamente neconforme,ca nu ati cercetat in amanunt contractele. Acum strainii stau si rad de voi, ca le-ati asigurat traiul pe zeci de ani,atata au creditele. La ei in tari Germania nu exista credit cu dobanda mai mare de 2 %.Da aici,le-ati facut paradis cu munca pe toata viata voastra. INCETATI SA MAI SEMNATI CEVA CE NU INTELEGETI, NU ARE LOGICA SI SFIDEAZA MINIMUL DE BUN SIMT!
Nu cu votul meu !
25.05.2019 12:08
Participarea la vot este o inalta indatorire patriotica ! Trebuie oare sa voteze Vasluiul in locul nostru, din cauza ca noi stam acasa inactivi, pasivi si submisivi ??
UmbraCalisstis
25.05.2019 12:14
Toata lumea la vot. Cine nu-i gata, il iau cu lopata ( ? )
Albert Kalonji, Kassaiul de Sud
25.05.2019 12:20
Intrebarile de la referendum sunt o palma de sfidare data tuturor romanilor! Nu votez la referendum. Pur si simplu nu ma semnez cu numele pe cele 2 liste a referendumului,ci trag o linie pe locul unde ar fi trebuit sa imi dau semnatura!
Boicotez
25.05.2019 12:48
daca-s boi, boi ,boi / daca-i cot, cot ,cot / daca-s boi, daca-i cot / este bo- i-cot !!!
exata
25.05.2019 14:58
Johanis a boicotat referendumul din 2009. Ca nu intelegea intrebarile. Nici noi nu le intelegem pe astea,si ,asemeni lui, care ne-a boicotat de 2 ori (si referendumul cu credinta) si noi il putem boicota acum!
25.05.2019 15:32
Iesiti la vot si votati --independentii- PETER COSTEA-- pentru euro--- Treaba cu referendumul -- sunt deja legi sa fie aplicate -- boicotati pe iohanis fiindca si el ne-a boicotat le referendumul pentru familie --
3.5 milioane de fanatici religiosi
25.05.2019 20:12
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia