Tribuna
Al doilea scandal al dezinfectanților ocolește Sibiul
Laura BUCIU
873 vizualizari
Al doilea scandal al dezinfectanților ocolește Sibiul
© Arhiva Tribuna

Încă un scandal al dezinfectanților zguduie sistemul sanitar, după percheziții care au avut loc marți dimineața în Prahova și Ilfov. Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat că acţiunea s-a desfăşurat într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

 

Spitalul de Urgență Sibiu nu are contract cu firma vizată

 

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au declarat că pacienții și personalul medical nu au de ce să își facă probleme de această dată, deoarece nu au contracte de furnizare cu firma vizată de anchetă.

„În ultimii doi ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu nu are niciun fel de achiziție realizată de la firma adusă în discuție. Nu am primit niciun fel de notificare de la DSP să retragem vreun dezinfectant. Achizițiile noastre sunt de la alți furnizori”, a spus Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

La rândul ei, Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al DSP Sibiu, a spus că se fac verificări, dar până la această oră nu s-a regăsit firma vizată de percheziții în niciunul dintre contractele încheiate de spitalele din județ, cu furnizorii.

 

Spitalul din Mediaș a avut dezinfectat Al Carina până în septembrie 2018

 

Directorul Spitalului Municipal Mediaș, Gheorghe Nicorici, spune că ultimul stoc de dezinfectant de la firma Al Carina a fost epuizat în septembrie 2018, iar de atunci a fost schimbat furnizorul, la decizia medicului epidemiolog.

„A fost furnizor această firmă și la Spitalul  Mediaș, dar până septembrie 2018. În momentul de față nu avem niciun produs de la ei pe stoc. În septembrie s-a schimbat furnizorul. Nu aș putea să vă spun de ce, medicul epidemiolog dă girul pentru astfel de produse și aceasta a fost decizia sa”, a spus Nicorici.

 

Dezinfectantul supus anchetei a ajuns în 30 de spitale din țară
 

Ministrul Sănătăţii a declarat, după perchezițiile făcute la sediile și domiciliile mai multor persoane fizice și juridice, că nu mai există vreun produs neconform în spitale şi că nu poate preciza în câte spitale au fost folosite aceste dezinfectante care nu îndeplineau standardele de distrugere a bacteriilor.

„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o în 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în ţară, la spitalele din ţară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei a unui număr de 15 produse biocide, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune la trei produse. În urma retestării acestora, s-au constatat aspectele semnalate iniţial au fost confirmate. Prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse", a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Întrebată dacă aprovizionarea cu dezinfectanţi de la firma respectivă a fost oprită sau a continuat, ministrul Sănătăţii a răspuns: „În momentul acela, lucrurile s-a dispus utilizarea produselor care sunt în stoc, au fost autorizaţi înlocuitori care ulterior au fost achiziţionaţi de către spitale. Aceste produse se aplică în prima etapă de dezinfecţie, deci dacă procedurile sunt respectate întocmai, conform legislaţiei în vigoare, nu există niciun pericol pentru pacienţii din spitale".

Sorina Pintea a precizat că nu este vorba despre produse diluate, ci de unele neconforme pentru un anumit tip de acţiune.

În anul 2016, un alt scandal legat de dezinfectanți a avut loc, fiind deschis un dosar penal pentru dezinfectanții de la Hexi Pharma.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia