Tribuna
Ai carnetul suspendat? Cum îl poţi recupera mai repede, fără instanţă, costuri şi avocaţi. Raport favorabil de la Senat
Rareș BIŢU
1427 vizualizari
Ai carnetul suspendat? Cum îl poţi recupera mai repede, fără instanţă, costuri şi avocaţi. Raport favorabil de la Senat

Iniţiativa legislativă care reglementează perioadele de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor în care este făcută suspendarea a primit, astăzi, raport favorabil în Comisia juridică şi cea pentru apărare din Senatul României.

Înregistrată la Senat, iniţiativa legistativă propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

  • „Măsura legislativă propusă are ca obiect de reglementare clarificarea perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor privind suspendarea, prevăzute de legislaţia în vigoare. Prin instituirea acestui mecanism de reducere a perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, se acordă posibilitatea cetăţenilor de a-şi recupera, în anumite condiţii, dreptul de a conduce/permisul, pentru anumite fapte, limitativ prevăzute de lege, degrevând instanţele de judecată de plângeri contravenţionale. De asemenea, prin măsura propusă se are în vedere gradualitatea sancţiunilor, cetăţeanul putând să îşi recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiţii, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi”, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cele două comisii din cadrul Senatului au avizat favorabil proiectul de lege, cu amendamentele admise.
O modificare semnificativă stabileşte că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: „a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei”.
Potrivit altui amendament important, perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă "depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50 km/h".
O altă modificare vizează cazurile când un şofer săvârşeşte două sau mai multe contravenţii care îl lasă fără carnet. Dacă sunt constatate în acelaşi proces - verbal, perioada de suspendare a permisului auto e calculată "prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile". 
Cele două comisii au mai adoptat o altă prevedere care sună aşa: 

  • "Când persoana căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioadă în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie".

Guvernul României a anunţat că nu susţine adoptarea proiectului de lege.
Senatul este prima Cameră sesizată pentru propunerea legislativă, iar for decizional este Camera Deputaţilor.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia