Tribuna
Aeroportul Sibiu a intrat şi el în Schengen. Ce se schimbă atunci când vrei să iei avionul
Aeroportul Sibiu a intrat şi el în Schengen. Ce se schimbă atunci când vrei să iei avionul
© Arhiva TRIBUNA

Având în vedere că, îndepând de duminică, 31 mai, România a intrat cu frontierele aeriene şi maritime în Spaţiul Schengen, şi condiţiile de călătorie au fost modificate. Astfel, cei care călătoresc în statele din spațiul Schengen cu avionul sau vaporul, nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. 

"Pentru pasageri, acest lucru înseamnă că nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. După efectuarea controlului de securitate și al bagajelor, persoanele vor merge direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară, subliniez, nu va fi nicio sarcină suplimentară. Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale", a declarat șeful Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu, comisar șef de poliție Dorin Muntean.

Minorii, ca și în cazul adulților, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare şi, mai ales, nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, ei putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, sunt: documentul de călătorie valabil, dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare; acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți sau acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de documentul de călătorie valabil şi acordul din partea ambilor părinți sau doar document de călătorie dacă acesta va face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului, iar dacă se va constata că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul. 

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

 

© Arhiva TRIBUNA
© IPJ SIbiucomentarii
1 comentarii

Vai de capul vostru!
Că sa ii accepte pe români în Schengen, Austria a făcut troc cu aia de la București. Vă lăsăm în Schengen pe are și ape dar luați 30 de mii de emigranți care o să vă coste cine știe cât .
Cu ce vă ajută Schengen pe aer și ape? Buba e pe uscat la transportul mărfurilor. Cei din poză în curând vor fi fără servici , la ce mai trebuie vameșii?
31.03.2024 20:58
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA