După ani de așteptate, România este acceptată în spațiul de liberă circulație și cu frontierele terestre. Joi, în Consiliul JAI a fost votată aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, ceea ce însemană că de la 1 ianuarie 2025, cei ce trec granița pa cale rutieră nu vor mai fi nevoiți să aștepte și câteva ore pentru a ajunge în Bulgaria sau Ungaria. Trecerea nu se va face brusc, existând o perioadă de acomodare în care e posibil ca mașinile ce trezesc anumite suspiciuni să fie trase pe dreapta și verificate. Cu toate acestea, autoritățile dau asigurări că timpii de așteptare vor scădea considerabil. Acest din urmă consiliu, în cadrul căruia a fost aprobată aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație nu a mai fost marcat de opoziția Austriei, așa cum s-a întâmplat în trecut. Până acum România făcea parte din spațiul Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime.
Iohannis: "România este și va rămâne o țară proeuropeană"
Referitor la decizia de acceptare a României în Spaţiul Schengen, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este "o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți" şi este "un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România"
"Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.
Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. (...) Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei.Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen", a mai spus Iohannis, citat de presidency.ro.
Preşedintele a mai transmis că "România este și va rămâne o țară proeuropeană" chiar dacă au apărut " încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene" şi că "s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european".
"Cetățenii au nemulțumiri și sunt îndreptățiți să ceară mereu mai mult și mai bine de la clasa politică din țara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele. Sigur că Uniunea Europeană poate să funcționeze mai bine și evident că politicienii români trebuie să fie încă și mai implicați pentru a obține pentru țara noastră cât mai multe beneficii care rezultă din apartenența noastră europeană".
Iohannis a mai spus, tot joi, că "România este și va rămâne o țară proeuropeană" chiar dacă au apărut " încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene" şi că "s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european. (...) Ne dorim mai multe libertăți, nu mai multe restricții, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puțină", a mai spus Iohannis.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |