Tribuna
Sevis
ACTUALIZARE: Focar de COVID-19 la Euroconf! 23 de persoane pozitive. Firma cu 240 de angajați este închisă până în 21 august
ACTUALIZARE: Focar de COVID-19 la Euroconf! 23 de persoane pozitive. Firma cu 240 de angajați este închisă până în 21 august

Epidemiologii fac anchete la fabrica de confecții Euroconf din municipiul Sibiu, unde 23 de angajați au fost confirmați cu noul COVID-19.

Reprezentanții Prefecturii Sibiu au transmis, sâmbătă, că la o întreprindere de confecții din oraș au fost confirmate pozitiv, cu SARS-CoV-2, în urma testării, un număr de 23 de persoane.

Surse din rândul angajaților spun că este vorba despre Euroconf.

Rude ale persoanelor confirmate pozitivi spun că focarul ar fi pornit încă de luni, 3 august, când au fost confirmate două cazuri. În loc să se declanșeze imediat ancheta, oamenii spun  că au fost puși să vină la lucru în continuare, iar marți ar mai fi apărut încă un caz, spun rude ale angajaților infectați. Focarul s-a extins, și vineri mai multe persoane au fost testate pentru SARS-CoV-2.

„Li s-a spus să meargă să facă testele pe banii lor dacă vor, dacă nu, să tacă și să muncească”, spun rudele bolnavilor.

Mai multe persoane au ajuns sâmbătă la spital, pentru a fi consultate de medici. Toate cele 23 de persoane infectate sunt asimptomatice, spun sursele citate.

 

Reprezentanții conducerii Euroconf spun ce pași au făcut de la primul caz de COVID-19 apărut

 

Gabriela Ciuclan, director la Euroconf, a declarat, pentru Tribuna, că primul caz de COVID-19 a apărut în 2 august, duminică după-amiaza. A urmat încă un caz marți, 4 august și atunci s-a decis testarea în masă, pe departamente.

„Pe mine m-a sunat DSP și am stabilit împreună cu DSP și medicii de medicina muncii ce persoane trebuie puse în izolare. Al doilea caz a apărut marți și atunci noi am decis, împreună cu managementul firmei, să organizăm rapid o testare a tuturor angajaților din sectorul respectiv și a altor departamente de mentenanță, curățenie sau personal de conducere care ne aflăm tot timpul printre oamenii din secțiile de producție. Testarea s-a făcut la inițiativa managementului. Am testat întreg departamentul. Societatea noastră are mai multe nivele de producție și am testat întreg departamentul de unde am avut cele două cazuri, adică 80 de persoane”, a spus directorul Euroconf.

Rezultatele pozitive au venit vineri după-amiaza, la ora 20.10.

„Am început să dau telefoane, să aflu informații și am aflat că avem pozitivi. De la firma care urma să primească toate  buletinele, pentru că totul se desfășoară printr-o firmă, este o firmă abilitată, Elite Medical se numește, din Sibiu, am reușit să aflu că buletinele au fost trimise la DSP. Am contactat DSP-ul, cu greu, după cum știți că accesul se face greu, și, împreună cu DSP-ul, am stabilit ca noi, pentru că aveam mai repede posibilitatea de a lua contact cu angajații noștri, să îi anunțăm ce au de făcut exact. Am făcut un mesaj care a plecat de la managementul firmei către toate aceste persoane care au fost depistate pozitiv, pentru că ne-a fost teamă că urmează weekendul și că DSP-ul nu putea să reacționeze atât de rapid. Asta a fost modalitatea pe care am ales-o împreună cu DSP-ul. Nu i-am sunat, tocmai din dorința de a nu-i bulversa. Am făcut un mesaj scris în care i-am anunțat că trebuie să calmi și să citească cu atenție mesajul pe care îl vor primi, că au fost depistați pozitiv și că trebuie să sune la 112, să își anunțe medicul de familie și să rămână calmi pentru nu este obligatoriu ca starea lor să se agraveze”, a mai spus Gabriela Ciuclan.

Cei mai mulți dintre angajați au sunat înapoi la conducerea firmei pentru a spune că nu au nimic.

„Sunt asimptomatici. Am încercat să îi lămurim pe fiecare în parte că trebuie să meargă la spital, că este un protocol pe care trebuie să îl respecte și încerce să fie cât se poate de calmi. Nu am vrut să transmitem verbal, ca să nu fie debusolați, ca să nu confunde informațiile pe care le primesc, să fie totul cât mai clar și mai puțin interpretabil. Au fost sunați apoi de DSP”, afirmă directorul.

 

Firma se închide până în 21 august

 

Gabriela Ciuclan a declarat că sâmbătă dimineața, conducerea Euroconf a decis, după toate discuțiile avute cu DSP-ul, să închidă complet firma și să fie anunțați angajații. A fost făcut un grup pe WhatsApp, ca să fie o comunicare scrisă.

„Am decis să anunțăm cât de mulți angajați și colegi putem, că toți trebuie să ne izolăm până în data de 21 și firma este complet închisă, este lacăt pus pe ușă. Am anunțat firma de pază ca dacă cumva cineva merge luni, să fie reorientat către domiciliu. Sunt 240 de angajați care trebuie anunțați”, a declarat managerul de la Euroconf.

 

Cel mai mare focar din Sibiu

 

Focarul de la Euroconf este, în prezent, cel mai mare din județ. De altfel, sâmbătă au fost raportate 38 de persoane pozitive, dintre ele 20 sunt cazuri noi din focar.

Astfel, numărul sibienilor infectați trece de 1.000 de persoane și Sibiul intră în rândul județelor cu cele mai multe cazuri de COVID-19.

În prezent, la Sibiu sunt 1.072 de persoane infectate, dintre care 648 sunt declarate vindecate și externate, iar 69 decedate.

Practic, duminică existau, la nivelul județului, un număr record de cazuri active, de 355 de cazuri.

 


comentarii
9 comentarii

ce fabrica? care e rostul ascunderii numelui, mai ales cand se face o ancheta epidemiologica?! cand au fost la continental, la fabrica aia din cisnadie, la diferite institutii, s-a spus numele.
rusine!
itu
08.08.2020 14:01
nui voie ca e pe linie de partid
pnl pdl sponsorizari etc
adi3
08.08.2020 14:27
gata, am aflat de la concurenta despre cine e vorba :)
itu
08.08.2020 15:17
Euroconf Sibiu
08.08.2020 15:43
Deci la fosta Steaua Roşie ?
Sile
08.08.2020 16:52
Da. Merita sa dai de pământ cu patronii. Împuți tii dreacului
09.08.2020 08:04
nu fiti asa alarmisti, cu 1055 de cazuri nu e "in randul judetelor cu cele mai multe cazuri", e pe locul 22. iar la cazuri active e in ultimele 15.
deja daca ai peste 1000 de la inceputul pandemiei nu e asa spectaculos.
itu
09.08.2020 10:57
Asa au procedat si guvernantii. Au ascuns mizeria sub pres. Daca luau masurile care se impuneau de la jumatatea lui februarie, altfel discutam astazi... Acum le arde de alegeri si de intalniri prin piata cu electoratul, iar oamenii mor pe capete...
10.08.2020 20:59
daca psd nu bloca masurile necesare si starea de urgenta si mai ales nu promova prin toti parlamentarii, postacii si analfabetii NERESPECTAREA LEGII nu am fi fost acum atat de rau.
ca sa nu vorbim de furturile, coruptia si nepotismul pe care partidul hotilor le-a facut standard in sistemul sanitar si nu numai !
deci MULTUMIM psd pentru oamenii pe care i-ai omorat !
adi3
10.08.2020 21:45
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia