Tribuna
ACTUALIZARE: Containerele cu saloane pentru pacienţi COVID-19 sunt sub vizorul DNA. Nimic nu împiedică folosirea lor
ACTUALIZARE: Containerele cu saloane pentru pacienţi COVID-19 sunt sub vizorul DNA. Nimic nu împiedică folosirea lor

Containerele achiziţionate cu 6 milioane de lei, în care sunt dispuse saloane pentru pacienţi COVID-19, în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, sunt sub vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii cerând unităţii medicale mai multe documente.

Lucrările la obiectivul de investiții al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu "Amplasarea provizorie și reversibilă construcții modulare secții spital" au fost finalizate la începutul lunii octombrie, valoarea totală a proiectului fiind de 6.056.100 lei din, bani din fondurile Consiliului Judeţean Sibiu.

Toate documentele acestei investiţii, despre care s-a spus la acea vreme că este cel mai important obiectiv din acest an al Spitalului, au fost cerute de DNA.

„Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba Iulia, există înregistrat un dosar penal cu privire la săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, prin Ordonanţa procurorului din cadrul DNA s-a dispus în data de 25.08.2020, predarea în fotocopie a documentelor referitoare la procedura privind atribuirea contractului de lucrări Amplasare provizorie şi reversibilă - construcţii modulare spital precum şi plăţile efectuate până în prezent. SCJU Sibiu a răspuns acestei solicitări în data de 3 septembrie, predând documentele solicitate", a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Lucrarea a constat în realizarea a două pavilioane modulare, amplasate în spatele pavilionului Chirurgical, cu o suprafață de circa 750 de mp. Aceste două module au fost concepute pentru a completa secțiile chirurgicale pentru îngrijirea și tratamentul pacienților, dar în primă fază, în condițiile actuale de pandemie, funcționează pentru pacienții COVID.

Surse din interiorul Spitalului spun că în niciun caz ancheta DNA nu duce la interdicţia utilizării acelor spaţii, aşa cum s-au făcut afirmaţii în spaţiul public.

 

Cum s-a realizat achiziția

 

Fostul director al Spitalului de Urgență, ec. Cornel Benchea spune că pentru atribuirea contractului de lucrări „Amplasare provizorie și reversibilă – construcții modulare spital” au fost organizate trei proceduri simplificate. A fost un anunț de participare din 16 mai 2019, anulat, altul din 7 iunie 2019, de asemenea anulat și altul a fost în 22 august 2019, atribuit.

„Primele două proceduri de achiziție au fost anulate, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă, cauza fiind fondurile insuficiente alocate investiției (3.928.008,52 lei + TVA). Cea de-a treia procedură a fost publicată după modificarea indicatorilor tehno-economici și a devizului general de către proiectant, având în vedere fondurile insuficiente, valoarea alocată de către Consiliul Județean Sibiu crescând la 5.007.824,40 lei + TVA. Procedura s-a derulat în perioada 22.08.2019 – 01.04.2020. Precizăm că pentru procedura în cauză au fost depuse două oferte de la: CON-A și de la asocierea C.C.M. Import Export S.R.L. și GB INDCO S.R.L, ambele din București”, spune Benchea.

În urma evaluării ofertelor, Comisia de Evaluare a declarat câștigătore oferta depusă de CON-A, conform criteriului prețului cel mai mic.

Ulterior, asocierea de C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L a depus o contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Această contestație a fost admisă în parte, conform deciziei 2136/27.11.2019.

Decizia nu a mulțumit asocierea C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L, care a formulat o plângere la Curtea de Apel Alba Iulia, soluționată prin respingerea sa ca nefondată, decizia CNSC rămânând în vigoare.

 

Meci pierdut la masa verde

 

Ca urmare, Comisia de Evaluare a procedat la reevaluarea ofertelor conform celor impuse în decizia CNSC. Comisia a exclus operatorul economic CON-A din licitație in faza finala de evaluare, respectiv la faza de documente justificative DUAE ca urmare a unor necorelări de documente, desemnând drept câștigătoare asocierea C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L. Rezultatul procedurii nu a mai fost contestat de niciunul dintre operatorii economici înscriși in procedura de licitație simplificată, iar contractul de proiectare tehnica si execuție a fost semnat la data de 1 aprilie 2020.

Situația a fost acceptată de compania CON-A, asumându-și eroarea din documentația încărcată in SEAP.

 

CON-A a donat, apoi, un aparat RT-PCR

 

Fostul director al Spitalului de Urgență Sibiu spune că firma CON-A, asumându-și eroare a rămas în relații foarte bune cu SCJU Sibiu, dovadă fiind faptul că, în luna aprilie a donat o linie de biologie moleculară pentru analiza RT-PCR în valoare de peste 400.000 lei.

„Dorim să precizăm că procedura de atribuire a respectat întru totul și întocmai legislația privind achizițiile publice, fiind o procedură simplificată, online în SEAP. Au fost respectate și aplicate principiile de nediscriminare, tratament egal, recunoaştere reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea, asumarea răspunderii, care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică”, a mai spus Benchea.

comentarii
2 comentarii

Daca ne uitam pe net cel mai scump container modular este in jur de 5500€. Cate bucati sunt? Pe ce s-au cheltuit 1,5 milioane de €?? Cu ce sunt dotate? Nu cred ca sunt mai mult de 10 buc, cu ce le-au putut dota de 150000€ / bucata? Sunt poleite cu aur? Miroase a spaga groasa aici
CitizenX
23.11.2020 21:42
In Transelectrica Sibiu containerele sunt mai scumpe.
Florin
24.11.2020 09:58
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia