Tribuna
PNL
ACTUALIZARE: 24 de sibieni sunt izolați acasă după ce s-au întors din Italia. Șeful DSP Sibiu face apel la calm în privința coronavirusului: „Gripa a produs mai multă agitație”
Laura BUCIU
7364 vizualizari
ACTUALIZARE: 24 de sibieni sunt izolați acasă după ce s-au întors din Italia. Șeful DSP Sibiu face apel la calm în privința coronavirusului: „Gripa a produs mai multă agitație”
© Arhiva Tribuna

Un număr de 24 de sibieni care s-au întors de curând din Nordul Italiei, unde 11 localități sunt în carantină din cauza coronavirusului, sunt izolați la domiciliu. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Gabriel Budescu, a declarat, miercuri, la Prefectură, că cei 13 sibieni sunt în stare bună, fără simptome de boală, însă sunt monitorizați pentru că au avut contact cu zona presupus contaminată.

„În prezent avem în izolare la domiciliu 13 persoane în municipiul Sibiu care au venit din acele zone ale Italiei. Nu prezintă simptome. Singura legătură este că au venit din acele zone”, a spus Budescu.

Câteva ore mai târziu, ISU Sibiu a transmis că numărul persoanelor în izolare la domiciliu a ajuns la 24.

„În acest moment, 24 de persoane sunt monitorizate la domiciliu pe raza județului Sibiu. În ultimele 24 de ore, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  a primit un număr de două apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112  cu privire la aspecte referitoare la Coronavirus”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu, miercuri seara.

 

Apel la calm: „Măști la cumpărături, amânați aglomerațiile sportive”

 

Directorul DSP face apel la calm și spune că situația a fost mai gravă în Sibiu în ceea ce privește gripa sezonieră, decât coronavirusul.

„Trebuie să abordăm situația cu calm. În Sibiu nu există vreun pacient care să fie suspect de coronavirus. În acest moment noi ținem sub control migrația persoanelor care apare din Italia, din zonele acelea. Toate persoanele sunt monitorizate. În Sibiu nu există niciun fel de pericol în acest moment. Trebuie să fim liniștiți dar în același timp trebuie să ne luăm măsuri de precauție, care sunt aceleași ca și pentru o gripă obișnuită. Trebuie să evităm aglomerația. Dacă trebuie să merg în supermarket să cumpăr, ar trebui să am o mască pe față pentru că este aglomerație. Dacă trebuie să merg într-o aglomerație sportivă, mai bine ar fi să amân acest lucru. Ceea ce transmitem este ca sibienii să încerce să nu mai participe în locuri unde sunt foarte multe persoane. Asta ar fi foarte bine. În rest, lucrurile sunt sub control. Nu sunt suspiciuni, nu sunt altfel de probleme. Ar trebui să încercăm să avem o viață normală pentru că gripa, cred eu, a produs mai multă agitație în Sibiu decât acest coronavirus. Este un virus mai nou apărut, abia acum i s-a detectat tulpina, el este într-adevăr imprevizibil, nu știm exact ce se va putea întâmpla, din aceste cauze se iau aceste măsuri care sunt binevenite”, a mai spus Budescu.

Până în prezent, în România nu a fost niciun caz de infecție cu coronavirus confirmat.

 

Cum ne ferim de boală

 

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență le recomandă cetățenilor sibieni să adopte un comportament preventiv și să respecte cu strictețe măsurile de igienă personală menționate de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență:

        Spălați-vă mâinile de multe ori;

        Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

        Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți; Utilizați mască de protecție;ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde.

        Nu luați antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

        Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

        Evitarea frecventării zonelor  aglomerate.

        Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

 

comentarii
2 comentarii

Disperatilor, e doar o gripa
plm
26.02.2020 23:22
Cei cu boli pulmonare ,diabeticii si batranii sant expusi, asa ca e o treaba serioasa.E normal sa existe izolare,ceea ce se intampla in tarile cu sistem de preventie bine pus la punct.Presa responsabila are un rol f.important.
ION
27.02.2020 00:54
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia