Tribuna
Apa Canal
Actrița Ema Vețean a murit, dar va salva cinci vieți. Echipe din Cluj, București, Sibiu și Zagreb (Croația) prelevează organe
Actrița Ema Vețean a murit, dar va salva cinci vieți. Echipe din Cluj, București, Sibiu și Zagreb (Croația) prelevează organe
© Arhiva

La Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a avut loc, luni, o intervenție chirurgicală complexă de prelevare de organe de la un pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București - de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca -  de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant, Renal respectiv din Croația – Klinička bolnica Dubrava, Zagreb.

Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, coordonată de dr. Dragoș Chiriță a prelevat ficatul și plămânii, echipa din Cluj coordonată de către dr. Dan Pop a prelevat rinichii donatorului, iar cea din Croația, coordonată de către dr. Robert Blažeković, cordul donatoarei.

De asemenea, va fi recoltată și corneea, de către o echipă de medici din Sibiu. Echipele de medici au sosit în Sibiu începând cu ora 11.30  și au început, etapizat, procedurile de prelevare.

După prelevare, echipele de medici pleacă de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Cordul donatoarei va ajunge în Croația, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant.

 

Donatoarea este actrița Ema Vețean

 

Surse medicale au declarat că donatoarea este actrița TNRS, Ema Vețean, care a murit în urma unui accident rutier petrecut în 22 octombrie, la Cristian. Atunci, ea a traversat neregulamentar și a fost lovită de un autoturism condus spre Sibiu de către un localnic în vârstă de 65 de ani.

Actrița a fost în comă până luni noaptea, când s-a instalat moartea cerebrală. 

„Pacienta de 38 de ani a fost internată în data de  22 octombrie 2019, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi, comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 27 octombrie ora 01.00. Acordul pentru donare a fost obţinut de la către dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Un rol deosebit de important în proces îl are, totodată, medicul  şef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava care, în calitate de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării”, a spus Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

„În activitatea de transplant, de salvare a vieților omenești, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esențial al medicilor din secțiile de terapie intensivă, care prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparținătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea și până la recoltarea efectivă. În același timp, doresc să mulțumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, este  încă unul destul de rar. Tocmai de aceea,, la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activități de prelevare și, atunci când avem potențiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuțiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieți omenești”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. 

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat pentru activitatea de organe și țesuturi decizia Agenției naționale de Transplant 57/17.12.2018.

În Sibiu, aceasta este prima prelevare de organe din anul 2019.

Citiți AICI cine este actrița Ema Vețean

comentarii
1 comentarii

Biata de ea! ce cauta la Cristian si de ce a traversat pe acolo?
28.10.2019 21:46
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA