FITS 2024
Tribuna
Actorul Robert Powell deschide Festivalul Enescu de la Sibiu. 5 recitaluri şi concerte de gală cu cei mai mari artişti ai lumii
Actorul Robert Powell deschide Festivalul Enescu de la Sibiu. 5 recitaluri şi concerte de gală cu cei mai mari artişti ai lumii

Festivalul Enescu aduce la Sibiu artiști de văzut într-o viață, printre care actorul Robert Powell din „Iisus din Nazareth”, pianista Yuja Wang și Mahler Chamber Orchestra, Camerata Regală cu Simina Croitoru și violoniştii Shlomo Mintz şi Gil Shaham.

Festivalul Enescu la Sibiu debutează vineri, 3 septembrie, fiind anunțate 5 recitaluri și concerte de gală cu unii dintre cei mai mari artiști ai lumii. Publicul meloman are ocazia unică să vadă și să asculte pe scena Sălii Thalia recitalurile și concertele excepționale susținute de muzicieni din toate colțurile lumii, într-un eveniment de gală ce dă o nouă dimensiune muzicii clasice. Ultimele bilete și abonamente se pot achiziționa atât online de pe platforma IaBilet.ro sau din rețeaua de magazine fizice Flanco.

Spectacolul „Viața pasională a lui Claude Debussy” cu actorul Robert Powell deschide seria evenimentelor de gală

O premieră a acestei ediții a festivalului este prezența la Sibiu a lui Robert Powell, una dintre figurile legendare ale cinematografiei, care a interpretat roluri cheie: Iisus în celebrul film „Iisus din Nazareth” și marele compozitor Gustav Mahler în filmul său biografic.

Actorul face parte din distribuția spectacolului „Viața pasională a lui Claude Debussy”, alături de actrița Rohan McCullough, cunoscută pentru numeroasele filme, seriale și piese de teatru în care a jucat, dar și de muzicienii Clive Conway la flaut și Nathan Tinker la pian.

Spectacolul de lectură și muzică se joacă vineri, 3 septembrie, ora 19:00, la Sala Thalia, fiind parte dintr-un dialog între arte, pe care Festivalul Enescu își propune să îl aducă în atenția publicului an de an.

Robert Powell evocă, prin cuvintele compozitorului, personajul uneia dintre cele mai fascinante celebrități din istoria muzicii, Claude Debussy. Carismatic, neconvențional, cu un farmec inconfundabil, marele compozitor era un adevărat boem, atât în mediul intim al casei sale, cât și în cluburile de noapte din Montmartre sau în saloanele aristocratice ale societății pariziene.

Rohan McCullough se alătură lui Robert pentru a personifica femeile nefericite care au fost vrăjite de acest om bizar și complex. Împușcături, tentative de suicid, adulter, scandal public – toate vor fi prezentate în cadrul spectacolului în contextul vieții pasionale ale lui Debussy. De-a lungul întregii sale drame se va derula muzica sa, care a șocat încă de la apariție prin senzualitatea și limbajul armonic îndrăzneț.

Camerata Regală ne va surprinde cu un program artistic cu greutate, de Vivaldi și Piazzolla

Camerata Regală este o prezență tot mai des întâlnită pe scenele româneşti și internaționale. La Sibiu, ansamblul va susține un concert extraordinar pe scena Sălii Thalia - duminică, 5 septembrie, ora 19:00.

Camerata Regală a dobândit Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și a fost decorată de către Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate. A fost invitată să cânte în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu la ediţiile din 2011 şi 2013, ultima apariţie fiind alături de Pittsburg Symphony Orchestra, în cadrul unui proiect de anvergură intitulat Side by Side.

Momentul Cameratei Regale de la Sibiu va fi dirijat de Constantin Grigore și acompaniat la vioară de Simina Croitoru și Shlomo Mintz.

În galeria tinerilor violoniști, Simina Croitoru deține un loc important, binemeritat și unanim apreciat. De-a lungul anilor, a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a concertat în numeroase spectacole alături de toate orchestrele filarmonice din țară și a colaborat ca solistă cu multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China).

Spectacolele ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, siguranța de sine și pasiunea lor. În paralel cu munca ei solo, din 2016 are și activitate didactică. A colaborat cu nume importante din muzică, precum Valentin Gheorghiu, Mihai Ungureanu, Horia Mihail, Cvartetul Transilvaniei, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru și Marin Cazacu.

Shlomo Mintz este considerat de colegi, public și critici ca fiind unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, apreciat pentru muzica sa impecabilă, versatilitatea stilistică și tehnica superioară. Este de mult timp aclamat ca un artist invitat respectat, alături de marile orchestre și dirijori de pe scena internațională și continuă să încânte publicul cu felul în care cântă.

Înregistrările sale ale Capriciilor lui Paganini, Concertul pentru vioară nr. 1 al lui Prokofiev (cu Chicago Symphony dirijată de Claudio Abbado) și Concertele lui Sibelius și Dvorak (cu Berliner Philharmoniker dirijată de James Levine), sunt considerate astăzi repere istorice ale interpretării la vioară

În prezent, este mentor și președinte al juriului pentru Concursului Internațional de Vioară din Buenos Aires, Argentina, președinte al juriului și Director Artistic al Festivalului Tucuman (Argentina) și al Concursului Național de Vioară, precum și președintele Concursului de vioară Ilona Fehér din Budapesta, Ungaria.

Gil Shaham, unul dintre cei mai buni violoniști contemporani din lume, câștigător de premii Grammy

Gil Shaham este un artist desăvârșit din înalta ligă a muzicii clasice, poziție confirmată inclusiv de câștigarea mai multor premii Grammy, un premiu Grand Prix du Disque, Diapason d’Or și Gramaphone Editor’s Choice și, nu în ultimul rând, premiul Avery Fisher Carrer Grant pentru măiestria dovedită pe cele mai mari scene ale lumii.

.
© Gil Shaham

La vârsta de 10 ani, Shaham a debutat ca solist la Jerusalem Symphony, dirijată de violonistul Alexander Schneider. După mai puțin de un an, Shaham a cântat cu cea mai importantă orchestră din Israel, Filarmonica Israelului, care a fost dirijată de Zubin Mehta. La vârsta de 11 ani, în 1982, Shaham a câștigat primul premiu la Concursul Claremont și a fost admis la Școala Juilliard din New York.

A susținut sute de recitaluri expresive pe cele mai mari scene ale lumii, o mare parte dintre ele fiind alături de orchestre de renume din Berlin, Boston, Chicago, Israel, Los Angeles, New York sau Paris, dovedind astfel măiestria de neegalat. Numit și „Instrumentistul Anului” de către Musical America, este căutat în întreaga lume pentru concerte cu orchestre și dirijori importanți.

Artistul ne va impresiona live la Sibiu prin tehnica impecabilă, căldura interpretării și repertoriul vast, punctând opere de rezonanță, ce poartă semnătura unor importanți compozitori: Sebastian Bach, Sergei Prokofiev, Scott Wheeler, Max Raimi și Reena Esmail.

 

Yuja Wang și Mahler Chamber Orchestra se alătură într-un moment spectaculos

.
© Yuja Wang and Mahler Orchestra

Yuja Wang – o pianistă la superlativ - are o înțelegere muzicală deosebită și o profunzime emoțională ce au consacrat-o drept unul dintre cei mai buni interpreți din lume. Wang a atras atenția internațională pe scară largă în martie 2007, când a înlocuit-o din scurt pe Martha Argerich în spectacolul - Concertul pentru pian nr. 1 al lui Tchaikovsky cu Boston Symphony Orchestra. Din acel moment, în doar câteva sezoane, lucra cu dirijori de cel mai înalt calibru.

Superlativele criticilor și ovațiile audienței au urmat continuu în cariera sclipitoare a lui Yuja Wang. Pianista, supranumită „flying fingers” și apreciată pentru măiestria ei charismatică și prezența captivantă pe scenă, a atins noi vârfuri în timpul sezonului 2019/20, care au inclus recitaluri, serii de concerte, precum și rezidențe în sezon și turnee extinse cu unii dintre cei mai venerați dirijori și ansambluri din lume. Abilitățile sale tehnice au fost descrise ca uimitoare și supraomenești.

.

Este puternic apreciată de critici pentru coloristica și profunzimea interpretării, fiind descrisă în nenumărate rânduri ca „unul dintre cei mai talentați, captivanți și chiar fascinanți artiști de pe scena mondială” (HuffPost).

 

Mahler Chamber Orchestra, unul dintre cele mai apreciate ansambluri pe plan mondial, a fost înființat în 1997. De atunci funcționează ca un colectiv nomad format din 54 de muzicieni din 20 de țări, care se unesc pentru tururi în întreaga lume.

Sunetul MCO este caracterizat de un stil muzical ce reunește personalități muzicale alerte și distincte. Dedicați excelenței, muzicienii au alcătuit un repertoriu de bază îndrăzneț, de la muzica clasică vieneză și perioadele romantice timpurii, până la piese contemporane și premiere mondiale, care reflectă agilitatea orchestrei de a depăși barierele muzicale.

.

În ultimii ani, au participat la realizarea producției de operă Written on Skin, lansată la Festivalul d’Aix en Provence sub bagheta compozitorului George Benjamin. Ansamblul a câștigat premii importante de-a lungul timpului, inclusiv un premiu Beethoven Journey cu pianistul Leif OveAndsnes și premiul "Diapason d’Or".

Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu încheie seria concertelor

Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu este una dintre cele mai dinamice instituții muzicale de cultură din România. Distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor” conferit de Excelența Sa, Președintele României, Dl. Klaus Iohannis și în anul 2020 cu Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural”, Filarmonica de Stat Sibiu vă propune un program inedit, care ne va stimula imaginația și simțurile, prin expunerea unor lumi sonore dintre cele mai diverse.

Recitalurile din cadrul Festivalului Enescu la Sibiu sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY - promotorul evenimentului - și sunt co-finanțate de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, AFCN. Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica