Tribuna
Actorul britanic Robert Powell, despre Sibiu: "Wonderfully Unique" – minunat de unic
Dumitru CHISELIŢĂ
2146 vizualizari
Actorul britanic Robert Powell, despre Sibiu:
© Dumitru CHISELITA
Cînd eram adolescent prin anii ‘80 ştiam că, la sesiunile "underground" şi complet ilegale (dar tolerate) de vizionare a casetelor video "de dincolo", printre filmele de top era "Iisus Hristos din Nazareth" de fapt "Iisus din Nazareth"- "Jesus of Nazareth", de Franco Zeffirelli, cu un actor care reuşea – aşa auzeam – să impresioneze până la lacrimi pe tele-video spectatorii de o noapte. Nu am văzut atunci filmul, şi nici, recunosc, nu mă dădeam în vând după chestii religioase. Şansa de a vedea acest film (în România comunistă era de neconceput să se facă un film "de bine" cu subiect religios chiar şi în "Occidentul decadent") a re-venit în anii ‘90 cînd, de Paşti, Televiziunea Română a difuzat filmul. L-am văzit, a fost impresionant, un film aproape perfect cu un actor şi el perfect în rol: Robert Powell, un băiat tânăr pe atunci, care a reuşit a fi – pot spune – imaginea lui Iisus Hristos a marelui ecran indiferent de epocă sau de viitoarele ecranizări.

Apoi am mai văzut ceva filme cu acest subiect. "Jesus Christ Superstar", era un film muzical mult prea hippiot, "Ultima Ispită a lui Hristos" ("The Last Temptation of Christ") prea contrariant şi depărtat de adevăratul sens până la erezie (de acea a fost pus la "index" atât de ortodocşi cât şi de catolici" şi mult-prea acuzatul-de-orice "Patimile lui Hristos" ("The Passion of The Christ") al lui Mel Gibson dar pe care îl consider la fel de bun ca pe cel al lui Zeffrelli.


Robert Powell din "Iisus din Nazareth" a devenit din actor, un adevărat fenomen. Au apărut chiar diferite legende despre el şi rolul lui. Dincolo de alte multe roluri în film sau teatru sau voci de filme documentare, în România şi în marea parte a lumii, numele lui Robert Powell este legat definitiv în lumea reală de rolul lui Iisus. "Robert Powell – actorul din Iisus din Nazaret" pare să fie denumriea completă atunci când facem referire la el.
Nu credeam că, atunci când vedeam filmul la tv-ul alb-negru prin ‘90-şi, că voi avea ocazia să stau faţă în faţă cu el şi că vom sta faţă în faţă. Pentru că Robert Powell a fost prezent la Sibiu, vineri, 3 septembrie, la Sala Thalia, unde a încântat audienţa în "Viața pasională a lui Claude Debussy", alături de actrița Rohan McCullough şi împreună cu muzicienii Clive Conway (flaut) şi Nathan Tinker (pian), în cadrul Festivalului Enescu de la Sibiu.
 
După spectacol, Robert Powell a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

Despre România în general şi despre Sibiu în special, Robert Powell are o opinie excelentă şi apreciază patrimoniul istoric al oraşului nostru:

"...Am petrecut câteva ore fericite în această dimineaţă. Este încântător. Oraşul vechi  - nu am văzut mult din "oraşul nou", dar oraşele noi sunt oraşe noi şi ele sunt în toată lumea cam la fel –  Sibiu-oraşul vechi este unic. Este frumos. Este tipul de oraş care îmi place. Îl iubesc; iubesc locurile de acest fel din Italia sau România, nu însă chiar aşa de mult pe cele din Anglia, pentru că noi nu avem lucruri chiar aşa de vechi, aşa cum aveţi voi aici. Noi (britanicii) ne putem întoarce în timp doar cu 500 de ani, nu cu 800. Am avut o surpriză completă, nu cunoşteam nimic despre România dar am învăţat foarte multe despre ea. Este o ţară splendidă şi minunată".

Rep: Aţi fost surprins de ceva aparte în Sibiu şi/sau în România?

Robert Powell: "În România este surprinzător cât de primitori pot fi românii. Era cu foarte-foarte multă vreme în urmă atunci când am făcut filmul lui Franco Zefirelli, "Iisus din Nazaret" ("Jesus of Nazareth", produs în 1977, n. n.). Acum aproape 50 de ani, mai exact 45, ceea ce este, totuşi, cu mult timp în urmă. Ca actor, să văd că am un rol, o parte din munca mea pe care oamenii şi-o aminteasc după atâta timp, este incredibil de mişcător. Înseamnă că acel lucru făcut de el, DUREAZĂ.
Prin urmare, sunt puţine ţări în lume în care să nu fi primit aceeaşi ospitalitate, acelaşi "bun venit", dar "Bine aţi venit"- ul românesc este unul cu adevărat special. Am încercat de FOARTE MULTĂ vreme să venim aici. Adică, într-adevăr, literalmente am fost invitat în România pentru a realiza diferite lucruri ca interviuri de televiziune sau sesiuni de întrebări şi răspunsuri în sălile de teatru. Apoi ar fi trebuit să fim aici anul trecut, dar au intervenit măsurile pentru prevenirea Covid, şi vreau să spun că anul acesta am atins iar punctul la care la care acesta ar putea fi prevenit din nou, dar nu s-a reuşit. Aşa că a fost foarte-foarte complicat să venim în România, toate acele formulare pe care a trebuit să le completez şi care probabil că m-au scos din sărite, m-au înnebunit, dar voi încerca să le uit pe acestea şi să îmi amintesc România în cele frumoase ale ei.
Iar Sibiul este un oraş minunat de unic ("wonderfully unique", n.n.). El este ORAŞUL VECHI care conţine glorioase piese de arhitectură, iar bisericile sale sunt splendide. Până acum am petrecut momente frumoase aici şi sper – noi deja ne-am pus "problema" reîntoarcerii aici pentru a mai face ceva - că atunci va fi un timp "non-Covid", şi îmi va fi mult mai uşor ca să ajung aici".


Rep: Sunteţi identificat, mai ales în România, ca imaginea lui Iisus Hristos a ecranului cinematografic. Mai sunteţi legat şi de alte roluri, (desigur nu de aceeaşi greutate ca cel al lui Iisus)?

Robert Powell: "...E o carieră foarte lungă. Adică într-adevăr a fost o carieră foarte lungă. Aşa de lungă încât începutul ei se află undeva în trecutul îndepărtat, în negurile vremilor şi uneori mă lupt ca să mi-o amintesc. În cariera aceasta foarte lungă am, sunt, poate o jumătate de duzină de filme sau piese de teatru pe care le-am făcut şi care rămân cu mine şisunt cea ce mi-ar place să fie lucrurile după care aş fi definit.
În mod egal, am făcut "chestii" pe care aş urî să fiu definit de ele. Pentru că uneori comitem greşeli. Spui "Da" unui film care se dovedeşte a nu fi aşa de bun, dar (râde) din fericire, aceste filme reuşesc să "dispară" în timp. Dar lucrurile pe care le iubesc, ele rămân: am şase "bucăţi" din munca mea care sunt aşa.
Când m-am aflat în Bucureşti - am sosit luni - am avut o repetiţie luni seara şi m-am întâlnit cu Sir Simon Rattle  (Sir Simon Rattle, cunoscut dirijor britanic, prezent şi el la Festivalul "George Enescu" în Bucureşti). El urma să plece înapoi la Londra; când l-am întânit, primul lucru pe care mi l-a spus a fost "ce bine-mi pare că te văd" iar ce şi-a amintit  a fost "Mahler" de Ken Russel, film în care am jucat cu foarte multă vreme în urmă, chiar înainte de cel al lui Iisus (Filmul "Mahler" este din 1974, n.n.). L-am jucat acum 50 de ani, dar iată că el asta şi-a amintit. Am fost foarte mişcat de aceasta. Aşa îmi place să se amintească despre mine: prin lucrurule făcute pe care le iubesc, îmi plac şi de care sunt mândru".

comentarii
1 comentarii

Da. Un actor extraordinar. Merită mai multe roluri în filme. Este un om deosebit cu un caracter extraordinar.
Lomota
08.09.2021 19:38
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia