Tribuna
Academia Forțelor Terestre a prezentat zece tipuri de activități la ”Noaptea Cercetătorilor”
Adrian POPESCU
1640 vizualizari
Academia Forțelor Terestre a prezentat zece tipuri de activități la ”Noaptea Cercetătorilor”

 

Programată în mod tradițional în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” a fost pregătită cu temeinicie și la Sibiu, de Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, evenimentele fiind organizate simultan în intervalul orar 16:00-22:00.

În acest context, la Cercul Militar din Sibiu, membrii comunității academice militare, alături de reprezentanți din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională și cu implicarea unor militari din HQ MNC-SE de la Sibiu au oferit vizitatorilor expoziții, activități științifice și educative, de facto o altă perspectivă a vieții universitar-militare.

.

”Noaptea Cercetătorilor Europeni” este o inițiativă a Comisiei Europene, înscriindu-se în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție, din anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor. Vizitatorii participă la activități științifice ce combină educația cu divertismentul.

 

Circuitul cercetării academico-militare

 

Zece profile expoziționale au fost la dispoziția vizitatorilor. Este vorba despre standul tehnologiilor militare avansate, unde echipa condusă de conf. univ. dr. ing. Silviu Mihai Petrișor a prezentat minirobotul șenilat de deminare și robotul mobil Sputnik.

Echipa lect. univ. dr. Adrian Stoian și-a focusat expozeul pe echipamente moderne de detecție chimică și nucleară.

.

Grupului condus de cpt. conf. univ. dr. Annamaria Sârbu a etalat soluțiile tehnice moderne utilizate pentru monitorizarea spectrului electromagnetic, implicit proiectele studenților în domeniul ”comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică”.

Col. Andrian Teodorescu și echipa sa au oferit vizitatorilor informații despre echipamentele tactice AIRSOF de instruire și au prezentat replici la armamentul real.

Circuitul a mai inclus un punct de atracție, anume cel al sistemelor tehnice pentru simularea acțiunilor militare. Aici, grupa coordonată de cpt. Cosmin Piele a devoalat aspecte tehnice despre demonstratoarele tehnologice pentru antrenarea pachetelor de forțe, utilizate în poligoane virtuale de tragere și în scenarii tactice de antrenament.

.

Activitățile interactive dedicate promovării limbii engleze au fost sustinute de colectivul doamnei lect. univ. dr. Alina Negoesc în Hub-ul ”English is fun”.

Alte Hub-uri au pus în valoare echipamentele de intervenție pentru situații de urgență (autospeciale, echipamente de protecție, detectoare explozivi etc.) precum și dronele tactice, întrebuințate în operațiuni militare.

Alte două standuri pe care le-am remarcat au fost cel dedicat prezentării lucrării științifice aparținând studenților din AFT și standul incursiunii în istorie, unde col. Daniel Dorobanțu și grupa coordonată de domnia sa au conceput o secțiune dedicată prezentării echipamentului militar a formațiuni de luptă și manevre din perioada medievală.

 

 






comentarii
1 comentarii

Sistemul vrea sa pacaleasca parintii si copiii pentru a-si face noi recruti. Solutia este infiintarea militiilor private, ca in SUA.
30.09.2024 16:39
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Sibiu Opera Festival

Astra Film Festival

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica