Tribuna
A zecea clasă închisă din cauza gripei noi
A zecea clasă închisă din cauza gripei noi
* Alte 4 cazuri au fost confirmate ieri *
Clasa a X-a de la Grupul Şcolar Economic din Tălmaciu a fost închisă ieri, după ce un elev care învaţă aici a fost confirmat cu gripă nouă. Clasa rămâne închisă până după vacanţa elevilor, care începe luni, în 14 decembrie. Elevul este internat la secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie, unde primeşte tratament cu antivirale. Tot ieri, la Sibiu s-au mai confirmat trei cazuri de gripă nouă. Este vorba despre o femeie de 51 de ani, cadru didactic, izolată la domiciliu şi aflată sub tratament cu antivirale, un bărbat de 30 de ani internat la secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu care ia de asemenea tratament cu antivirale, şi un elev de clasa a X-a de la Colegiul Brukenthal, izolat la domiciliu. Numărul cazurilor confirmate de AH1N1 în judeţul Sibiu a ajuns la 60.

Reticienţi la vaccinare

În ciuda răspândirii rapide a virusului, foarte puţini din cei care sunt eligibili pentru vaccin au ales până acum să se imunizeze. În prima săptămână de vaccinare cu vaccin pandemic, la Sibiu au fost imunizate 220 de persoane, dintre care 113 lucrează în sistemul sanitar, 86 sunt angajaţi în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi 20 sunt studenţi. În prima fază, Sibiul a primit 34.150 de doze de vaccin.

Vaccin românesc

Imunizarea se face cu vaccin românesc produs la Institutul Cantacuzino. "Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională – Agenţia Naţională a  Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier, respectiv roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. Precizăm că vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se găseşte în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri", precizează medicul Adela Morar, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Vaccinare recomandată, nu obligatorie

Ca şi în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sănătăţii, şi vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. "Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său", adaugă medicul Adela Morar. Vaccinul gripal pandemic poate fi administrat simultan sau la orice interval faţă de alte produse vaccinale (HPV, IPV, RRO); de asemenea, vaccinul gripal pandemic poate fi administrat simultan cu vaccinul gripal sezonier sau la interval de 21 de zile faţă de acesta.

Gripa nouă suspendă şi serbările în şcoli

Epidemia de gripă nouă duce şi la suspendarea serbărilor de iarnă din şcoli şi grădiniţe. Într-o notă transmisă de către Direcţia de Sănătate Publică Inspectoratului Şcolar Judeţean se precizează că „datorită situaţiei epidemiologice la nivel naţional creată prin creşterea numărului de cazuri confirmate cu gripa de tip nou cu virus AH1N1 vă rugăm să recomandaţi unităţilor şcolare (grădiniţe, şcoli, licee) să nu organizeze activităţi festive prilejuite de sărbătorile de iarnă”.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica