Tribuna
A murit Konstantin Schmidt, directorul Festivalului de Jazz. Ediția 50 va continua în 2020
A murit Konstantin Schmidt, directorul Festivalului de Jazz. Ediția 50 va continua în 2020

Sibianul care a condus și organizat timp de decenii Festivalul de Jazz de la Sibiu, Hilarius Johannes Konstantin  Schmidt, a decedat la finalul lunii decembrie 2019, anunță reprezentanții Festivalului de Jazz pe pagina de facebook.

„Dorința lui a fost ca trecerea sa în neființă să fie un eveniment discret cu participarea familiei și a prietenilor apropiați. Decesul său nu va afecta ediția 50 a Sibiu Jazz Festival întrucât programul artistic este finalizat”, mai anunță organizatorii evenimentului artistic.

Festivalul de Jazz de la Sibiu este unul dintre cele mai vechi și mai mari manifestări culturale ale orașului.

Konstantin  Schmidt a preluat organizarea festivalului la Sibiu în anul 1997.

„La începutul anilor ’70 au loc la Ploiești primele trei ediții ale Festivalului Național de Jazz. Din motive de „poluare ideologică”, Festivalul este mutat, forțat, la Sibiu, în anul 1974, bucurându-se de respect și susținere, până și din partea oficialităților politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicată a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din țară la vremea respectivă.

Începând cu anul 1997, continuarea nobilei tradiții a evenimentului – ce fusese un bastion al culturii autentice încă din perioada comunistă – și-a asumat-o Fundația Sibiu Jazz Festival, avându-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu și, că director executiv pe Simona Adina Maxim.

Ani de-a rândul, scena sibiană a consacrat valorile jazzului autohton. Nu există jazzman român, a cărui evoluție să nu fi fost marcată, în vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezența internațională s-a înscris și ea pe linia pluralismului stilistic și a deschiderii spre toate orizonturile. O lista, chiar incompletă, a muzicienilor străini ce au evoluat în cadrul Festivalului, vorbește de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc”, potrivit paginii oficiale a manifestării.

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia