Tribuna
A început testarea rapidă a elevilor. Un copil de la Roșia, singurul caz pozitiv din județul Sibiu
Liuba STARII
765 vizualizari
A început testarea rapidă a elevilor. Un copil de la Roșia, singurul caz pozitiv din județul Sibiu

Testarea elevilor pentru Covid-19 a debutat luni, 6 decembrie, la Sibiu. Copiii au avut posibilitatea să fie testați acasă, de către părinți. Conform regulamentului, unitățile de învățământ sunt obligate să raporteze luni și joi, până la ora 12, la Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu cazurile cu rezultat pozitiv șa testul rapid antigen nonivaziv efectuat din proba di salivă.

"Azi (luni, 6 decembrie, n.r), au fost puse la dispoziție testele de salivă. Am primit semnale că au fost folosite. Dincolo de neajunsuri, au fost folosite. Mizăm pe responsabilitatea părinților și a profesorilor. Sunt convins că majoritatea au înțeles să raporteze rezultatele în timp util. Din punctul de vedere al Ministerului Educației, testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie, dar nu avem altă șansă decât de a miza pe responsabilitate. Sunt convins că nu vor fi multe acele situații în care părinții să dea dovadă de iresponsabilitate", a declarat luni, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor DSP Sibiu, în urma testării elevilor, a fost depistat primul caz de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre un elev de zece ani din satul Nou, care învață la Școala Gimnazială din Roșia.

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă. Potrivit directorului DSP, Lucian Blăguțiu, în acest caz, s-a făcut o adresă către Serviciul Județean de Ambulanță pentru ca elevul să fie testat acasă ca să se confirme rezultatul și cu un test de tip RT PCR.
 

Redăm în continuare procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ sau la domiciliu.

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează: În prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs; Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali; Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

 Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă: Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului; Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu; Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare; Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

Prima zi de testare, fără dificultăți, la “Goga”

Reporterii Tribunei au venit luni, 6 decembrie, în vizită la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu ca să afle în ce condiții s-a desfășurat testarea copiilor.

“Prin Hotararea Consiliului de Administratie, la Colegiul ‘Goga’ testarea se va face la domiciliul elevului, sub supravegherea parintilor. Am luat în considerare numărul mare de clase și imposibilitatea  cabinetului medical de a gestiona în timp util 1957 de elevi, precum și necesitatea de a păstra nealterat programul școlar, și așa afectat de aceasta pandemie. Ca de fiecare dată, avem de partea noastră părinții, care au înțeles mesajul nostru de a fi parte în acest proces, cu toate implicațiile care deriva din el: noi am asigurat ambalarea în condiții igienico-sanitare corespunzătoare, iar familia se va asigura că administrarea și raportarea rezultatelor va fi în spiritul aceleiași dorințe de a vedea copiii sănătoși, în afara oricărui pericol. N-am întâmpinat dificultăți în relația cu elevii sau cu părinții, pentru că am înțeles că doar colaborarea, respectul și solidaritatea ne pot face să depășim orice obstacol, iar binele copiilor nu este de negociat. Deocamdată nu s-a raportat niciun caz pozitiv,  iar ziua de astăzi ne-a demonstrat că parteneriatul dintre școala noastră și părinți funcționează ireproșabil”, a explicat Andra Tischer, directorul CNOG.

Foto: Răzvan NEGRU

 

 

comentarii
1 comentarii

Au mai dat guWernantii un tun. Inca unul din multele tunuri date in pLandemie.

Sa testezi de-a 'mboulea copiii sanatosi este o imbecilitate in sine. Sa ii testezi cu teste irelevante, este de-a dreptul un cretinism. Numai niste jigodii incompetente sau ticaloase puteau pune la cale o astfel de porcarie.

Asta dupa ce au pus scolile sa cumpere "pepsiglas" si masti cu gramada.
guWenul meu
06.12.2021 21:05
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia