Tribuna
A început, oficial, "Cântecele Munților” 2020. Folclorul a revenit în Piaţa Mare
Dumitru CHISELIŢĂ
4992 vizualizari
A început, oficial,
Vineri seara, în Piaţa Mare, s-a dat startul ediţiei cu numărul 45 a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munților". Fiind vorba de perioada prin care trecem, anul acesta manifestarea se desfășoară cu avizul DSP Sibiu şi în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, numărul de locuri fiind limitat. La fel, s-a renunţat şi la tradiţionala Paradă a Portului Popular de pe str. Nicolae Bălcescu.

"La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare"

Vineri seara, Junii Sibiului, gazdele festivalului, au deschis mare târg în spațiul arhitectural din Piața Mare și au pus în scenă spectacolul de teatru muzical coregrafic "La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare". Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea.
Spectacolul de vineri a fost realizat pe două coordonate, având un punct comun: Piaţa Mare, locul unde se ţineau, de-a lungul timpului, târgurile. Prima parte a fost o întoarcere alegorică în timp, în perioada barocă, unde personajele de la nobili la ţărani, au rememorat o zi de târg din perioada secolului XVIII.
După o scurtă pauză muzicală, partea a doua a "La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare" ne-a adus în perioada actuală, a Sibiului – capitală culturală şi oraş multietnic.
Spectacolul extraordinar de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare” a avut ca protagonişti Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” şi soliștii Marcel Părău, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Andreea Haisan, Alexandru Brădăţan, Alina Bîcă, Alina Pinca şi Bandul „Snaco Dixie”. Regia şi coregrafia: Theodor Vasilescu, Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea Sas; conducerea muzicală: Gabriel Popescu; Ilustraţie muzicală: Ovidiu Mărginean; textul poetic: arh. Constantin Dobrescu; scenografia: Alin Gavrilă; Costume: Rodica Kabdebo. Cu participarea extraordinară a actorului Florin Coșuleț  

"Mi-am dat seama cât de mult ne-au lipsit nouă, iubitorilor de folclor, Junii Sibiului, dar vreau să vă spun ceva din culise. Habar n-aveţi cât le-au lipsit Junilor Sibiului publicul pe care dumneavoastră îl reprezentaţi", a spus, pe scena festivalului, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Meritul Cultural pentru "Junii Sibiului" şi Silvia Macrea

Un moment emoţionant a avut loc la finalul spectacolului, când, în prezenţa publicului, a artiştilor şi membrilor ansamblului "Cindrelul-Junii Sibiului", vicepremierul Raluca Turcan a înmânat cele două distincţii "Meritul Cultural", conferite de preşedintele Klaus Iohannis, una în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta spectacolului" pentru Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", şi cealaltă, în grad de Cavaler, Categoria F - "Promovarea culturii", managerului Silvia Macrea. Cele două Ordine au fost înmânate de către vicepremierul Raluca Turcan.

"Vreau să apreciez atenţia dumneavoastră pentru detalii în organizarea acestui eveniment şi cred că aţi putea fi un exemplu de urmat pentru pentru toţi organizatorii de evenimente, din perspectiva sănătăţii publice care ne preocupă atât de mult în această perioadă", a spus, cu acest prilej, Raluca Turcan.

După primirea celor două dinsticţii, Silvia Macrea a mulţumit vicepremierului Raluca Turcan, "o iubitoare a tradiţiilor, a folclorului şi bineînţeles a Junilor Sibiului" şi  preşedintelui Klaus Iohannis. "Este o surpriză pentru noi, am văzut aici fete care plângeau în spatele meu când ne-aţi oferit această distincţie. Este o distincţie care încoronează munca de peste 76 de ani a generaţii şi generaţii de artişti care au format Ansamblul "Junii Sibiului" şi cărora noi, generaţia de astăzi, le mulţumim din suflet şi le dedicăm această distincţie", a spus Silvia Macrea.  
 
Savoarea tradiției, savoarea gastronomiei

Primele zile de festival au însemnat bucuria revederii cu publicul spectator la evenimente ce au îmbinat cultura tradiţională, cântecul şi jocul popular, cu gastronomia locală şi savoarea vinurilor de Cricova. Astfel, miercuri, la Cămara Boierului, Junii Sibiului, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu au reamintit farmecul petrecerilor româneşti, cu bucate alese, vin de calitate şi momente de folclor care au ajuns la inimile tuturor.
Joi, Junii Sibiului au făcut demonstraţii de dans popular, în cadrul celor patru ateliere organizate în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar seara au oferit un adevărat regal folcloric, pe scena de la Târgul de Ţară. Muzica şi jocurile populare variate s-au îmbinat cu savoarea vinului de Cricova, într-un concept artistic semnat de Silvia Macrea. Şi-au dat concursul: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și soliștii: Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru şi Paul Ananie. Spectacolul folcloric a fost transmis în direct pe paginile de Facebook Centrul Creatiei Junii Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii” Sibiului și Livestream România, bucurându-se de 120.000 de afișări ale postării.

În Muzeul ASTRA, în pași de dans

Publicul este poftit, în continuare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, pentru a se bucura de spectacole folclorice şi pentru a învăța paşi de dans, în cadrul atelierelor organizate chiar în incinta gospodăriilor. Astfel sâmbătă, 1 august 2020, ora 11, Ansamblul de Jocuri "Kazacioc", Ansamblul Folcloric "Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” evoluează pe scena de la Târgul de țară, promovând diversitatea culturală a Bucovinei. Începând cu ora 12.30, la Gospodăria-atelier de olari din Marginea, judeţul Suceava, jocurile din străbuni se deprind în cadrul Atelierului de dansuri tradiționale din Bucovina.
Duminică, 2 august 2020, ora 11:00, publicul are ocazia să descopere paşi de dans specifici Dobrogei, la atelierul găzduit de Gospodăria de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea. Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane.

Sâmbătă și duminică, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, grație ansamblurilor invitate în festival: Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, Formația „Pindu” – folclor aromânesc, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal.

Programul spectacolelor din Piaţa Mare

Sâmbătă, 1 August

Ora 19 Spectacol folcloric susținut de Asociația pentru cultură balineză „Jepun Bali”; proiecție film „Cântecele Munților – 45 de ediții”; spectacol folcloric susținut de
Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”, ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”
Spectacol extraordinar cu: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” şi soliştii Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Ancuța Corlățan, Nicu Mâță, Geanina Gavrilă, Paul Ananie, Daniel Pop, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Tudor Furdui Iancu, Adrian Neamțu, Răzvan Neamțu, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță, Ioana Brad, Ilie Medrea, Giulia Medrea, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Mihai Teacă, Alexandra Chira, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Olguța Berbec, Remus Novac, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Aurora și Săndel Mihai, Cristian Pomohaci, Ștefan Cigu, Matilda Pascal Cojocărița
Coregrafia: Theodor Vasilescu, Silvia Macrea. Conducerea muzicală: Gabriel Popescu

Duminică, 2 august

Ora 19: proiecție film „Cântecele Munților – 45 de ediții”  
Ora 19:15: spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” şi Costel Atanasov – folclor turcesc, Ansamblul Profesionist „Banatul”, Liliana Laichici și Boban Constantinovici - folclor sârbesc, ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”- Secția Maghiară – folclor maghiar, folclor internațional cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”.
Recital extraordinar Cornelia  Rednic și Formația „Pindu”– folclor aromânesc
Spectacolele din Piața Mare sunt prezentate de Iuliana Tudor.

Locurile disponibile pentru reprezentaţiile din Piaţa Mare au fost epuizate. Spectacolele se vor difuza pe canalul public de televiziune, la o dată pe care o vom comunica ulterior.

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu; sponsor: Cricova. Manifestarea se desfășoară, în 29 iulie-3 august 2020, cu avizul DSP Sibiu, în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.







comentarii
3 comentarii

În plina pandemie nu mai știți cum sa aduceți lumea la un loc. Dacă luați o pauza de la astfel de evenimente oare are ceva?
nasol
01.08.2020 14:16
felicitari dnei macrea si junilor
fara politicieni era mai frumos
adi3
02.08.2020 17:06
Dna Macrea e de 2 ori cat Raluca!
02.08.2020 22:42
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA