Tribuna
A ieșit „fum alb” din Parlament și s-a născut Guvernul Ciucă
A ieșit „fum alb” din Parlament și s-a născut Guvernul Ciucă

Guvernul PNL-PSD-UDMR, susținut și de minoritățile naționale, a trecut, joi, de votul Parlamentului. Noii miniștri nu au avut motive să se teamă că nu își vor putea prelua mandatele, pentru că numărul parlamentarilor din noua coaliție este unul suficient de mare cât să nu creeze emoții.

Ședința pentru acordarea votului de învestitură a început la ora 10.00. Politicienii nu au mers la Parlament doar ca să muncească. O demonstrează jurnaliștii de la Hotnews, care au spus că timp de aproape 40 de minute cât noul premier Ciucă și-a citit discursul, în sala de plen a Parlamentului a fost o forfotă continuă. Unii au avut nevoie de pauză și au ieșit în bloc în timpul ședinței.

Liderul celui de-al doilea partid ca mărime din noua majoritate parlamentară, Florin Cîțu, a lipsit de la ședință, dar și-a făcut apariția discret doar la vot și-apoi a dispărut din nou.

În tot acest timp, pe holul din fața sălii s-a iscat un protest anti-USL, iar în timpul votului liderul unui partid de opoziție, George Simion (co-președinte AUR) s-a hârjonit cu un tânăr liberal în timp ce transmitea Live pe Facebook.

 

Ciolacu, felicitat că a reușit ce nu a reușit Iliescu

 

Deputatul USR Dan Barna, sibianul l-a „felicitat” în Parlament pe Marcel Ciolacu pentru că a scos de la guvernare PNL din poziția de vioara întâi și l-a băgat înapoi „ca anexă a PSD”.

„Domnule președinte al Camerei și președinte al PSD, încep prin a vă felicita pentru achiziție. Nu e puțin lucru să scoți PNL de la guvernare din poziția de vioara întâi și să-l bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câștigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei. Pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din PNL, din echipa câștigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor de anul trecut și s-au încolonat cuminți în spatele partidului dumneavoastră. Ați reușit domnule Ciolacu ceea ce nici Ion Ilescu n-a reușit să facă, ați scos PNL din istorie și l-ați pus în buzunarul de la piept al PSD. Și pentru asta meritați aprecierea”, a spus Barna, la dezbaterea din Parlament.

Acesta a descris penelismul ca fiind „ambiție fără rațiune, mult orgoliu fără bază și un salt absurd în afara realităților acestei țări”.

 

Iohannis: „A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii pentru a găsi punctele comune”

 

Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.

„Vă felicit. Criza politică s-a terminat. Dar celelalte crize nu. Și nici problemele nu au dispărut, pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat -capătă doar noi forme. Bugetul pe acest am va trebui rectificat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp. Multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea e nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament. Acum există acest guvern”, a spus Klaus Iohannis.

El spune că noul guvern trebuie să fructifice și oportunitățile oferite, inclusiv de PNRR.

„Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile și pensiile. Și pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunități este nevoie de un guvern puternic, bine condus. Nu a fost simplu. Cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de azi. Așteptările sunt mari. Românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele enunțate în programul de guvernare. Lumea s-a săturat de crize, de promisiuni. Oamenii vor să vadă fapte, rezultate”, conchide Klaus Iohannis.

Membrii guvernului Ciucă au depus, joi, jurământul de învestitură în prezența președintelui Klaus Iohannis.

 

Cum arată noul Guvern

 

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea:

- prim-ministru - Nicolae Ciucă

- vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu

- vicepremier - Kelemen Hunor

- ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila

- ministrul Finanţelor - Adrian Câciu

- ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

- ministrul Economiei - Florin Spătaru

- ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu

- ministrul Energiei - Virgil Popescu

- ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

- ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila

- ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna

- ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

- ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi

- ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea

- ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu

- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman

- ministrul Sportului - Eduard Novak

- ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu

- ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode

- ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu

- ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

 

comentarii
4 comentarii

Guvernul Ciucă debutează cu un atentat la siguranța națională: regionalizarea României prin schimbarea Constituției. Visul UDMR și al Grupului de la Cluj, recunoscut de Kelemen Hunor: descentralizarea este un alt nume pentru autonomie.
Guvernul ciumelor
25.11.2021 22:08
Am trait sa o vad si pe asta, am urmarit depunerea juramantului de catre ministrii guvernului Ciuca, si am avut impresia ca ma uit la un film artistic de pe vremea lui Ceausescu , un film in care se distrau la o petrecere ofiterii nemti si comunistii sabotori infiltrati care complotau sa mai arunce in aier un tren sau o cladire, la investirea respectiva se pot incadra PNL istii ca fiind comunistii sabotori, iar PSD ul ofiterii nazisti, durerea este cum mai convingem noi tineretul sa nu emigreze ?
Guvernatorul Transilvaniei
26.11.2021 12:43
e basina nu e fum
Ion
26.11.2021 13:39
6500 euro net per luna incaseaza umflatul asta de la statul roman prin cumul de pensie militara speciala si salariul de bugetar!

Un hot cu epoleti! Tradator de neam si tara! Un politruc, marioneta a globalistilor cazari amerloci in ro!

Demisia urgent tradatorule!
30.11.2021 04:37
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia