Tribuna
900.000 de euro pentru colectarea deşeurilor periculoase
900.000 de euro pentru colectarea deşeurilor periculoase

Eveniment important ieri în sala mică de şedinţe a Primăriei Mediaş, unde a fost organizată o întâlnire între conducerea municipalităţii cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu şi reprezentanţii Guvernului Norvegiei, care alături de EcoSal vor demara proiectul „Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltarea durabilă în regiunea 7 Centru”. Concret, este vorba despre derularea unui proiect-pilot pentru colectarea deşeurilor rezultate din construcţii şi a deşeurilor periculoase provenite din deşeurile menajere. Finanţarea provine din fonduri acordate de Guvernul Norvegian prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi sustenabilă în România. Potrivit proiectului, la Mediaş vor fi amenajate două staţii pentru preluarea deşeurilor rezultate din construcţii şi a celor periculoase. „Este vorba în primul rând despre un proiect-pilot legat de deşeurile din construcţii şi demolări. Este practic ceea ce mai nou se vede aruncat pe ici-colo, în sensul că nu mai vedem atât de mult deşeu menajer, care a început să fie colectat, dar începem să vedem foarte multe molozuri aruncate la ieşiri din sate sau localităţi. Se întâmplă acest lucru tocmai pentru că acest tip de deşeu nu este gestionat corespunzător. Practic, la Mediaş, în cadrul acestui proiect va fi achiziţionat un utilaj mobil pentur spargerea betoanelor şi a deşeurilor care rezultă din procesul de demolare din diferite locuinţe şi pe de altă parte, iar pe de altă parte va fi amenajat un spaţiu unde parte din aceste deşeuri să fie transportate şi separate”, a explicat Dumitru Ungureanu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Ungureanu a detaliat şi a doua componentă a acestui proiect, referitoare la deşeurile periculoase. „Vreau să vă spun că este o idee care va fi implementată în România peste 5-10 ani, dar aceste deşeuri periculoase care provin din locuinţele noastre, ale cetăţenilor creează foarte multe probleme de depozitare. La Mediaş încercăm să realizăm tot aşa, un loc unde cetăţenii pot preda aceste deşeuri periculoase, respectiv lacuri, vopsele, medicamente expirate, lucruri care le avem în case. Sigur, sunt cantităţi foarte mici, însă încercăm să obişnuim cetăţenii din Mediaş cu acest sistem şi să realizăm un loc şi să achiziţionăm o maşină care periodic să colecteze aceste deşeuri”, a mai spus Ungureanu.
Guvernul norvegian va contribui la derularea acestui proiect cu aproape 900.000 de euro, în timp ce partea de co-finanţare a municipalităţii medieşene este de aproximativ 100.000 de euro.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Marquardt Schaltsysteme

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica