Tribuna
FOTO / VIDEO: Turişti din şase ţări au trăit la Bâlea Lac aventura vieţii
Laura BUCIU
20403 vizualizari
FOTO / VIDEO: Turişti din şase ţări au trăit la Bâlea Lac aventura vieţii
* Telecabina care ar fi trebuit să îi aducă la Bâlea Cascadă pe turiştii care urcaseră să vadă Hotelul de Gheaţă s-a defectat * Elevi din mai multe ţări europene au avut parte de aventura vieţii lor: au fost cazaţi gratis, au primit mâncare la cabanele de la 2.000 de metri altitudine, iar la coborâre au trecut prin cordon de jandarmi * Mulţi dintre turiştii care au rămas blocaţi la Bâlea s-au speriat, dar operaţiunea de salvare a fost una reuşită, deşi unică pentru judeţul Sibiu *

Salvare ca în filmele de acţiune, doar că actorii îşi jucau propriul rol. Zeci de elevi de liceu au avut parte de experienţa vieţii lor la Bâlea Lac. Deşi au urcat până la peste 2.000 de metri altitudine doar pentru a vedea Hotelul de Gheaţă, excursia lor s-a prelungit, pentru că s-a defectat telecabina, singurul mijloc de transport de la Bâlea Cascadă până la Bâlea Lac, dat fiind faptul că Transfăgărăşanul este închis în perioada iernii. Erau elevi de la un liceu din Craiova, dar şi parteneri ai liceului, din Grecia, Portugalia, Slovenia, Belgia şi Turcia. Elevii străini veniseră în România printr-un program Erasmus.

Deşi adulţii s-au cam speriat când au auzit că nu vor mai putea coborî, tinerii s-au distrat şi au făcut haz de necaz pe seama acestei situaţii. S-au bucurat de munte, de zăpadă şi de Hotelul de Gheaţă încă o zi, gratuit. Reprezentanţii firmei care administrează Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, precum şi telecabina, s-au comportat ca nişte gazde bune: le-au oferit tuturor celor 75 de turişti, între care aproape 45 din grupul de elevi şi profesori de la Craiova, masă caldă şi cazare gratuite atât marţi seara, cât şi miercuri dimineaţa, când teoretic, telecabina ar fi trebuit să pornească.
Cum reprezentanţii staţiei de telecabină au observat că problemele sunt la motoare, decizia de la Prefectura Sibiu şi ISU Sibiu a fost să solicite elicoptere de la Inspectoratul General de Aviaţie, pentru salvarea elevilor, dar şi a adulţilor de la Bâlea Lac. Şi aşa a început o nouă „distracţie” pentru elevii străini şi români.

 

Cordon de jandarmi, pompieri şi elicoptere


33 de elevi au fost aduşi cu 3 elicoptere care au făcut fiecare câte 4 – 5 drumuri între Bâlea Lac şi Cârţişoara. În felul acesta, elevii au avut parte şi de o astfel de experienţă, de plimbare gratuită cu elicopterul.
În Cârţişoara, ISU a organizat o tabără cu cort încălzit. Ambulanţe SMURD, jandarmi, pompieri, jandarmi montani, salvamontişti, prefect, primar, toată lumea a fost mobilizată pentru a acorda ajutor turiştilor ce urmau să coboare cu elicopterele într-o acţiune cum nu a mai existat până acum în zonă. „Sus, la Bâlea Lac, a fost foarte frig  - aproximativ minus 15 grade Celsius, dar condiţiile de acţiune nu au fost deloc rele, a fost soare, nu a fost vânt şi toate zborurile de astăzi au decurs în condiţii normale, fără niciun fel de incidente. Aseară, când au coborât cei 4 turişti din Israel, erau minus 18 grade Celsius, iar cei care au venit cu snowmobilul după aceştia au adus echipamente necesare suplimentare, pentru a nu suferi de frig”, a declarat Adrian David, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Sibiu.

Elevii, încântaţi

Când toţi se aşteptau să coboare din elicoptere nişte copii trişti, speriaţi, nu mică le-a fost mirarea când au văzut doar elevi inimoşi, care trăiau propriul rol şi se bucurau de experienţa inedită prin care au trecut, dar şi de faptul că excursia s-a prelungit chiar şi fără voia lor. „Aseară am fost anunţaţi că nu vom putea coborî la Bâlea Cascadă, unde era autocarul nostru, din cauza unei defecţiuni apărute la telecabină. Toţi am fost cazaţi gratuit la cabanele de la Bâlea Lac, în condiţii foarte bune şi am primit câte o masă caldă. De dimineaţă, înaintea evacuării cu elicopterele, am primit ceai cald şi sandwich-uri. Oamenii s-au purtat foarte bine cu noi, suntem impresionaţi de întreaga mobilizare. Ne aşteptam să fim evacuaţi în acest mod deoarece ni s-a comunicat că defecţiunea apărută la staţia de telecabină este ceva mai serioasă decât se credea, iar repararea s-ar putea să dureze mai mult timp. Pentru mulţi dintre noi, aceasta a fost aventura vieţii şi suntem foarte încântaţi. O să mai vin în România, cu siguranţă”, a povestit o adolescentă din Turcia.

 

Adulţii, mai speriaţi

Dacă elevii şi cadrele didactice, români şi străini, surprinşi de această situaţie inedită, au fost foarte entuziasmaţi şi veseli  la coborârea din elicoptere, câţiva adulţi din Bucureşti, reprezentanţi ai unei firme  care aveau un team building la Bâlea Lac au fost nemulţumiţi de modul în care s-au derulat acţiunile. „La telecabină a fost un haos, o dezorganizare totală. Noi, cei care am fost în telecabină atunci când aceasta s-a oprit şi am rămas suspendaţi, n-am plătit nimic.

Restul colegilor, care au urcat înaintea noastră, au fost taxaţi. Sus e o dezorganizare totală, nu ştie nimeni nimic, nu comunică nimeni nimic. Pe la ora 14, a rămas telecabina suspendată, a stat o oră aşa. În telecabină eram, în acel moment, 8 oameni. După ce am reuşit să ajungem sus, ni s-a comunicat că e o pană de curent, după care ni s-a spus că e defect motorul. Apoi, ne-au spus că trebuie să aducă o piesă şi după ce aceasta ajunge, în 10 minute va fi făcută reparaţia. Ulterior, nu s-a mai ştiut nimic, nimeni nu ne-a mai spus nimic concret. Aflam ba că în spatele piesei presupuse a fi defectă ar fi o altă piesă ce trebuie schimbată şi tot aşa…  Puteau să ne comunice de aseară că nu se mai repară şi cu asta-basta. Nu a ştiut stânga de dreapta, dezorganizarea a fost mare”, a declarat unul dintre turiştii sosiţi din Bucureşti.

Maria Ivan, o colegă a bucureşteanului, era şi ea supărată că nu i s-a comunicat când va fi reparată telecabina. Admite şi ea că, în rest, totul a fost foarte bine organizat, astfel încât turiştii să suporte cât mai uşor blocajul. „Celor de la cabană nu avem ce să le reproşăm, avem nemulţumiri pentru cei de la telecabină, care nu au ştiut să ne dea un răspuns categoric”, a spus femeia.

Unii au închiriat snow-mobile

Piesa care trebuia schimbată la telecabină a fost adusă de administratorul telecabinei cu un snow-mobil. Tot cu un astfel de vehicul a ajuns la Bâlea Cascadă şi un grup de israelieni, care a coborât marţi noaptea pentru a nu pierde biletele de avion. Ei s-au expus, însă, unui risc foarte mare.
Primii care au fost salvaţi cu elicopterele au fost membrii unei familii care au urcat la Bâlea Lac cu un copil care abia împlinise un an. Pentru ei s-a mobilizat rapid un elicopter privat din Braşov care i-a coborât la primele ore ale dimineţii.
 

Prefectul vrea controale

Şeful Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul judeţului Sibiu, prefectul Ovidiu Ioan Sitterli, spune că vor fi efectuate controale pentru a se afla cauza apariţiei unei astfel de situaţii, dar şi pentru ca un eveniment similar să nu se mai întâmple. „A fost o acţiune de evacuare a turiştilor rămaşi blocaţi în zona  Bâlea Lac. Acţiunea a decurs conform planului stabilit de dimineaţă împreună cu cei de la instituţiile din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Intervenţia a avut un mare succes, nu am avut niciun fel de probleme şi sperăm că nu o să se mai întâmple asemenea evenimente. În mod firesc, vom efectua unele controale pentru a afla care a fost cauza apariţiei acestei situaţii şi pentru a ne asigura că nu o să se mai întâmple asemenea evenimente neplăcute”, a declarat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Ioan Sitterli.
 

Telecabina are aproape 45 de ani

Telecabina  ce face legătura între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac a fost pusă în funcţiune de o societate italiană, în anul 1973, cu un an înaintea inaugurării Transfăgărăşanului (DN 7C).
În istoria recentă a staţiei de telecabină Bâlea, de când instalaţia şi clădirile au fost achiziţionate de firma ce le deţine şi în acest moment, nu au mai fost înregistrate asemenea avarii. Singurele situaţii în care telecabina nu a funcţionat sau a fost oprită au fost cauzate de condiţiile meteorologice (vânt deosebit de puternic  sau temperaturi foarte scăzute, ce facilitează formarea de gheaţă şi chiciură pe cablurile instalaţiei) şi de reviziile tehnice sau reparaţiile periodice.

Cel mai mare număr de turişti evacuaţi cu elicopterul

Operaţiunea de miercuri, de la Bâlea Lac, de evacuare a peste 70 de turişti cu trei elicoptere - două ale IGA şi unul privat, a fost una fără precedent pentru judeţul Sibiu, ca număr de persoane evacuate în acelaşi timp cu elicopterul. Adrian David, şeful Salvamont Sibiu, a spus că elicopterul a fost solicitat pentru că evacuarea pe Transfăgărăşan ar fi fost imposibilă atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, care nu erau echipaţi corespunzător pentru a coborî la pas sau cu snow-mobilul.
 

Potrivit lui Adrian David, o operaţiune oarecum similară a avut loc în 2010, când au fost coborâţi cu elicopterul 40 de turişti de la Cabana Negoiu, în condiţii de  vară, când plouase foarte mult şi drumul de la cabană devenise impracticabil.

 

FOTO / VIDEO: Răzvan NEGRU







comentarii
5 comentarii

Buei...sa schimbe naibii cutia aia de tabla, arata ca una din 1850 folosita in Austria, e piesa de muzeu. Nu e prima data cand se defecteaza.
pisi rau
20.01.2016 09:05
... incredibil cum se cheltuie banii publici cu jandarmi , corturi incalzite , caini , etc. ...
contribuabil
21.01.2016 08:02
Care a fost aventura vietii? Ca au stat la caldura si au avut mese calde?
Echili Bratu
21.01.2016 08:03
E timpul sa faci bani! Foarte multi romani au fost surprinsi in mod placut de seriozitatea acestei oferte! Avem un sistem performant de instruire si oferim contract care sa garanteze plata rezultatelor! Deci, suntem extrem de seriosi! Vino in echipa noastra si pregateste-ti viitorul! Incepe sa castigi bani! Te invatam noi tot ceea ce trebuie sa faci! Pentru detalii, cauta-ne la adresa de email:aiftimiei.ionut95@gmail.com
aiftimiei
21.01.2016 13:28
Pana sa stam la caldura, am stat in sala de asteptare a telecabinei cam 5-6 ore pana ni s-a spus ca nu mai putem cobori. Iar mancarea calda ne-am platit-o din buzunarul nostru. Doar dimineata ne-au dat un ceai cald si un sandwich.
Alina
22.01.2016 21:08
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA