Tribuna
60 de ciclatonişti pedalează în Transilvania pentru educaţie
Ana Maria MĂTUŞOIU
1915 vizualizari
60 de ciclatonişti pedalează în Transilvania pentru educaţie
30 de ciclişti de anduranţă şi alţi 30 de temerari au dat startul, miercuri dimineaţa, celei de-a doua ediţii a Ciclatonului, eveniment organizat de Fundaţia Adept Transilvania. Desfăşurat în premieră la Sibiu, turul complet al Ciclatonului a început şi se va încheia la Sibiu, urmând să treacă, în perioadă 2 - 6 septembrie, prin 11 oraşe. Cei 60 de participanţi pedalează pentru cinci cauze educaţionale.

După ce prima ediţie s-a desfăşurat la Bucureşti, orga­nizatorii au decis ca cea de-a doua să aibă loc la Sibiu. De aici şi-au luat startul, miercuri dimineaţa, cei 60 de cicla­tonişti şi tot aici se vor întoarce duminică, 6 septembrie. Timp de cinci zile, participanţii vor străbate pe bicicletă un traseu de 660 de kilometri şi vor trece prin 11 oraşe, printre care Mediaş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Deva şi Alba Iulia, pentru a susţine cinci cauze educaţio­nale înscrise: "Dă-ţi pasiunea mai departe!", parte din pro­gramul educaţional "Ajungem Mari" al Asociaţiei Lindenfeld, "De-a Arhitectura", "Grow", parte a programului Şcoala de Valori, "Impact", program al Fundaţiei Noi Orizonturi şi "Zburd" al Asociaţiei ROI. Ultima cauză susţinută, "Zburd - Educaţie prin coa­ching" s-a derulat în perioada 2012 -  2013 în cinci licee tehnologice din ţară, printre care şi Colegiul "Terezianum" din Sibiu. Pentru această cauză, anul acesta şase ci­clişti vor pedala 660 de kilometri. "Sunt bucuroasă că şi cauza noastră a fost selectată anul acesta. Ceea ce ne propunem noi este să creăm o reţea de sprijin pentru profesorii altfel implicaţi din toată ţara. Vom crea o reţea online şi offline unde vom putea avea voluntari, oameni-resursă care vor să îi sprijine pe aceşti profesori", spune Simona David, reprezentantul proiectului.

"Prin educaţie putem să ne ridicăm ca naţie"

Ciclatonul a adus îm­preu­nă oameni pasionaţi de mer­sul pe bicicletă şi susţinători, în jurul unor proiecte care propun un sistem de valori centrat pe ideea că educaţia îmbogă­ţeşte. Printre ciclişti se numă­ră şi Mihai Băloiu, care a participat şi anul trecut la eveniment. "Se pare că prin educaţie putem să ne ridicăm ca naţie şi fiecare dintre noi putem să contribuim câte puţin. Mi s-a părut tare fain că pot să fac ceva pentru copii şi i-am încurajat pe toţi prietenii, cunoscuţii, să doneze şi ei, să fie alături de mine. Şi anul trecut am participat, proiectul a fost un real succes", a spus Mihai. Cauzele evenimentului pot fi susţinute de către publicul larg prin contribuţii raportate la numărul bătăilor inimii ciclatoniştilor de andu­ranţă, prin donaţii fixe către ciclatoniştii temerari, cât şi prin donaţii directe către cauze.


Primul eveniment de strângere de fonduri dedicat educaţiei

Ciclaton este primul eve­niment de strângere de fonduri din România dedicat exclusiv susţinerii educaţiei. "Este vorba despre educaţie, despre a aduce o schimbare. În acelaşi timp, este vorba despre voluntariat. Cicliştii vor depune în următoarele cinci zile un efort considerabil pen­tru a strânge fonduri pentru proiecte educaţionale care vor avea impact la nivel naţional. Ediţia a doua aduce un număr mai mare de ciclişti şi o nouă locaţie. Anul acesta, iată, sun­tem în inima Transilvaniei", a spus Marcian Enache, co-fondator Ciclaton. De ce Si­biul? "Ne-am gândit că Sibiul este un simbol al României şi am zis că ar fi foarte inte­resant ca Sibiul să fie punct de start şi de finish pentru acest eveniment, pentru că vor pedala prin inima Transil­vaniei", a explicat Irina Calomir, şi ea co-fondator al Ciclaton. Fondat în 2014, proiectul susţine proiecte de educaţie non-formală şi implicarea voluntară în acestea.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

koenigfrankstahl

Compa

WISAG

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Eurotrip
Valea Viilor Comunicat 2
Licitatie publica

accentmedia