Tribuna
PNL
5300 de cărți împrumutate de sibieni, în vremea pandemiei, de la Biblioteca ASTRA
5300 de cărți împrumutate de sibieni, în vremea pandemiei, de la Biblioteca ASTRA

Normalitatea este un termen incert în această perioadă a pandemiei de COVID-19. Probabil majoritatea oamenilor au fost nevoiți să renunțe la anumite activități sau rutine ale vieții dinaintea crizei sanitare. Cu toate acestea, iubitorii de carte din Sibiu se pot bucura în continuare de serviciile Bibliotecii Județene ASTRA, care s-a adaptat rapid, fiind în continuare deschisă publicului și funcționând conform măsurilor recomandate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Foaierul reamenajat al Bibliotecii ASTRA

Bineînțeles, pentru a putea asigura aceste măsuri de siguranță atât a cititorilor cât și a angajaților instituției, au fost necesare câteva schimbări. Pășind în foaierul odată plin de viață al bibliotecii, ești acum întâmpinat de un peisaj tipic aeroporturilor. În fața ghișeului securizat cu un panou de plexiglas sunt așezați stâlpi de ghidare legați cu niște cordoane albastre, cu scopul de a asigura distanțarea fizică. Nu lipsesc, de asemenea, nici recipientele cu substanțe dezinfectante, pe care vizitatorii bibliotecii sunt încurajați să le folosească.

Biblioteca ASTRA era o locație populară printre cei care voiau sa participe la o lansare de carte, la o piesă de teatru sau chiar la o serbare școlară. Acum, însă, din cauza restricțiilor impuse de autorități, desfășurarea evenimentelor în interiorul bibliotecii este strict interzisă. Sălile de lectură sunt și ele pustii. Momentan, acestea sunt închise pentru siguranța cititorilor și a angajaților. Redeschiderea lor este incertă, directorul Silviu Borș urmând să ia o decizie definitivă “în funcție de evoluția lucrurilor din această perioadă”.  Până atunci, cititorii care vor să împrumute orice publicație aflată în inventarul bibliotecii nu mai au posibilitatea de a le citi într-unul dintre spațiile special amenajate în incinta clădirii.

Sală de lectură pustie

Directorul BJ ASTRA, Silviu Borș a confirmat faptul că pe perioada stării de urgență și a celei de alertă numărul de persoane care și-au făcut permis de acces în bibliotecă s-a redus considerabil: “Avem undeva la jumătate din numărul de înscrieri pe care le făceam de obicei”. Totuși, sibienii cu pasiune pentru carte au continuat să profite de serviciile Bibliotecii și în perioada pandemiei. De la mijlocul lunii martie și până acum s-au înregistrat peste 150 de utilizatori noi, iar numărul de cărți împrumutate în acest interval depășește 5300 de exemplare. Procesul de returnare a cărților a fost și el adaptat perioadei și presupune “trecerea în carantină a cărților returnate pentru o perioadă de 10 zile, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică și a Federației Internaționale a Bibliotecilor”, a mai precizat Silviu Borș.

ASTRA este singura bibliotecă din țară care a venit cu o soluție digitală pentru cititorii săi, prin așa numitul „Cloud Library”. Această bibliotecă digitală poate fi accesată de deținătorii permisului de acces și cuprinde o gamă variată de cărți noi, în format electronic. Conducerea instituției speră să creeze un consorțiu cu alte biblioteci din România, iar astfel să satisfacă nevoia de informație a unui anumit grup de oameni, în speță cei care doresc să evite mersul la bibliotecă.

Această perioadă ieșită din comun poate constitui așadar un prim pas către trecerea bibliotecilor în mediul digital, iar ASTRA a dovedit că poate funcționa atât în modul “clasic”, cât și digital. Silviu Borș ne asigură că viitorul Bibliotecii ASTRA este sigur: “Să ne gândim cât de speriată era lumea când au apărut radioul, televiziunea sau internetul. Nu am văzut nicio bibliotecă dispărând...”.

Robert Constantin, student anul II, Jurnalism, University of Northampton





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia