Continental
Tribuna
50 de primari din țară s-au întâlnit la Sibiu. Solicită alocare de 60% din impozitul pe venitul global pentru a nu pune în pericol proiecte majore
Sorana MAIER
1730 vizualizari
50 de primari din țară s-au întâlnit la Sibiu. Solicită alocare de 60% din impozitul pe venitul global pentru a nu pune în pericol proiecte majore
© Focus Sibiu

Sibiul a găzduit în 11 octombrie ședința Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, o întâlnire de lucru la care au fost invitați să participe toți primarii de municipii din țară. Principalele subiecte ale acestei ședințe au fost legate de absorbția fondurilor europene în acest ciclu financiar și problemele cu care se confruntă primăriile în accesarea acestor fonduri, soluții pentru debirocratizarea procedurilor și ghidurilor pentru următorul ciclu, dar și despre importanța aprobării bugetului de Stat pentru anul viitor cât mai repede, pentru ca primăriile să își poată stabili prioritățile investiționale.

"Așa cum am solicitat și guvernelor precedente, vom solicita și viitorului guvern mai multă predictibilitate în alocarea sumelor din bugetul de Stat către administrațiile publice locale, în speță către municipii, prin introducerea cotei de 60% alocare directă din impozitul pe venitul global în Legea Finanțelor Publice. Astfel, vom ști din timp pe ce bani contăm pentru proiectele noastre. Acești bani revin de drept comunităților pentru că cetățenii i-au generat și e logic să se întoarcă în orașul lor, pentru investiții", a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Cei peste 50 de primari prezenți în Sibiu au făcut apoi un tur în centrul istoric al orașului, ghid fiindu-le primarul Astrid Fodor. Edilii au vizitat sediul Primăriei și imobilul istoric din Piața Mică nr. 22, exemple de bune practici în reabilitarea patrimoniului construit.

După-amiaza, grupul a participat alături de sibieni la un concert susținut de Orchestra Metropolitană București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, un spectacol oferit de Asociația Municipiilor din România în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu pentru sibieni si oaspeți.

Ziua s-a încheiat cu o cină tradițională românească cu produse locale, în contextul titlului de Regiune Gastronomică Europeană deținut de Sibiu în acest an și pentru a completa prezentarea programului făcută de primarul Astrid Fodor în cadrul ședinței Comitetului Director. Junii Sibiului au întreținut atmosfera cu o scurtă demonstrație de dansuri populare din toate regiunile țării.

 

Pericol să rămână fără bani de salarii

 

Pentru unele primării mici, lipsa unei cote semnificative din impozit poate însemna un blocaj pentru plata salariilor, au avertizat reprezentanții Asociației Municipiilor din România.

"Este esenţial ca acele cote pe care le avem în Legea bugetului pentru acest an să fie trecute în Legea finanţelor publice locale, pentru că pe conjunctura aceasta, pe care ieri (n.r. joi) tocmai a căzut guvernul, să vedem când vom avea un guvern învestit şi bugetul dacă nu se va aproba până la 31 decembrie acest an, ceea ce pe această conjunctură este puţin probabil, de la 1 ianuarie primăriile vor rămâne pe 41,7%, adică foarte rău. Nu vom avea bani de salarii, adică va fi foarte, foarte greu şi mai ales că este în plină iarnă, în ianuarie şi februarie", a declarat, vineri la Sibiu, primarul Robert Negoiţă, preşedintele AMR.

Unii dintre primarii din țară sunt îngrijorați de lipsa de certitudine în privinșa bugetelor.

"Sunt mulţi colegi care au relatat cu cifre faptul că pe prevederile Legii finanţelor publice locale nu avem bani de salarii. Da? Deci, repet: avem două variante acceptabile: fie bugetul de stat este aprobat înainte de 31 decembrie 2019, ceea ce este puţin probabil, altfel trebuie ca în Legea finanţelor publice locale să fie scrise cotele care sunt în vigoare anul acesta prin Legea bugetului", a mai spus Negoiţă la Sibiu.

 

© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu
© Focus Sibiu

 


comentarii
2 comentarii

cred ca nu le ajung bani de salarii,prime,etc
la cetatenii contribuabili nu se gindesc
adi3
13.10.2019 17:15
Aici gresesti adi-3 se gindesc cel mai mult -- cum sa ridice taxele ca sa aive bani de carnavaluri, festivaluri si sa ramina si banuti pentru buzunarele lor -- Ceausescu a facut multe --portile de fier,bicaz multe uzine , trans fagarasanul-- etc distruse de guvernanti -- astazi -astia nu sunt in stare nici de un trotuar ca lumea -- Ma gindesc ca romanii nu sunt prosti ci harnici -- Desteptii astia a distrus tot,chiar si scoala care face pe banda prosti cu diplome --
mike
14.10.2019 22:02
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia