Tribuna
50 de ani de emisiune în limba germană și 30 de ani de FDGR, sărbătoriți printr-o gală cu tradiții săsești și invitați de onoare
Sorana MAIER
4146 vizualizari
50 de ani de emisiune în limba germană și 30 de ani de FDGR, sărbătoriți printr-o gală cu tradiții săsești și invitați de onoare
© Răzvan NEGRU

Aniversarea a 30 de ani de la înființarea Forumului Democrat al Germanilor din România și a 50 de ani de Emisiune în Limba Germană la TVR au fost sărbătorite printr-o gală care a avut loc la finalul lunii noiembrie în sala Teatrului Național „Radu Stanca”.

Formații de tineri din Ardeal, Moldova, Banat și Bucovina au prezentat porturile populare ale minorității germane, dansuri și jocuri tradiționale și le-au vorbit oaspeților despre semnificațiile unor tradiții.

 

© Răzvan NEGRU
 

Evenimentul a fost deschis și prezentat de Christel Ungar Ţopescu, redactorul-şef al redacţiei Emisiuni în limba germană, care a evocat un moment din timpul Revoluției din decembrie 1989, pe când se afla la Timișoara. „Am aprins o lumânare, iar poetul Ion Mircea a spus Simți cum trec îngerii peste capetele noastre? A doua zi totul s-a schimbat, știți și dumneavoastră ce-a urmat. Primul meu reportaj de la emisiunea în limba germană a fost despre Revoluția română din perspectiva elevilor școlii germane din București”, a spus Christel Ungar Ţopescu.

La manifestările prilejuite de împlinirea a 30 de ani ai Forumului Democrat al Germanilor din România și 50 de ani de emisiune în limba germană au fost prezenți dr. Paul Jürgen Porr, președintele FDGR, deputatul Ovidiu Ganţ și Subsecretarul de stat în Departamentul pentru relații interetnice, Christiane Cosmatu, consulul RFG la Sibiu, Hans Erich Tischler, consulul onorific al Austriei, Andreas Huber, Rainer Lehni, recent ales în funcția de Președinte a Asociației Sașilor Transilvăneni în RFG, și Ilse Welther, Președinta Asociațiilor germanilor emigrați constituite pe baza originii din aceiași localitate.

© Răzvan NEGRU
 

Emisiunea în limba germană, parte a identității comunității germane

 

Ovidiu Ganț, deputatul FDGR în Parlamentul României, a vorbit despre importanța emisiunii în limba germană și despre activitatea FDGR.

„Doresc să încep prin a mulțumi colegilor și prietenilor de la TVR, redacția în limba germană, și a-i felicita pentru activitatea depusă în toți acești ani. Muncă lor înseamnă nu numai a informa opinia publică. Ei contribuie în mod important la viață comunității germane din România. Prin intermediul emisiunilor realizate întăresc coeziunea minorității germane, aflăm unii despre alții, despre proiectele și activitățile desfășurate în diferitele regiuni locuite de germani. Totodată ne oferă ocazia să transmitem mesajele noastre către societatea românească în ansamblul ei, oferind tuturor o imagine corectă asupra activității noastre. În opinia mea, emisiunea în limba germană a TVR a devenit parte a identității noastre culturale.

Forumul Democrat al Germanilor din România a fost creat acum 30 de ani pentru a reprezenta interesele minorității germane din România, pentru a prezerva identitatea ei etnică și culturală și pentru a-i susține pe etnicii germani din țară noastră. FDGR a fost creat și că o organizație care să contribuie la edificarea democrației românești pe model occidental. Totodată FDGR este o organizație democratică care reunește în mod fericit toate comunitățile germane istorice din România.

În toți acești 30 de ani am respectat angajamentul înaintașilor noștri din 1919, atunci când sășii și svabii și-au declarat loialitatea față de România, am contribuit la proiectele majore ale țării, cum ar fi aderarea la Uniunea Europeană și NATO, la protecția socială, dezvoltarea economică, viață culturală și editorială, dezvoltarea mass-media în limba germană, a învățământului în limba germană maternă și a învățământului dual, la dezvoltarea relațiilor externe ale României cu Germania și spațiul european germanofon. Am fost permanent deschiși către majoritate și alte minorități. Am ajutat pe toată lumea atunci când a fost posibil și am primit aprecieri și sprijin din partea multor prieteni.

Această atitudine a generat încredere în noi și a reprezentat un factor important în alegerea unui etnic german că președinte al României, în persoană domnului Klaus Johannis.

Este adevărat că acest succes a reactivat anumite forțe xenofobe, naționalist-șovine din PSD și mass-media, care ne-au atacat în mod ticălos. Puține voci din societate au reacționat, dar noi ne apărăm atât politic cât și în instanța. Totuși, au existat și personalități care au reacționat și au condamnat aceste mizerii. Doresc să le mulțumesc astăzi tuturor acestora și în mod special FCER, domnului președinte Aurel Vainer și colegului meu Silviu Vexler pentru gestul unic de solidaritate umană pe care l-au făcut”, a spus deputatul FDGR, Ovidiu Ganț.

© Răzvan NEGRU
 

50 de ani de istorie în televiziune

 

Emisiunea Akzente, care se difuzează joi, pe TVR 1 și TVR 1 HD, de la ora 15.10, a fost lansată în toamna anului 1969, ca „un act politic”, cum o caracterizează Christel Ungar Țopescu, regimul comunist încercând să creeze aparența că își tratează bine toți cetățenii, indiferent de etnia lor.

 În anii '90, după prăbuşirea comunismului, emisiunea, ce fusese suspendată începând cu 1985, a renăscut la TVR ca un "act democratic”, acum fiind, așa cum  caracterizează realizatorii săi, „o expresie a normalităţii, este gestul firesc pe care televiziunea publică îl face săptămânal pentru toţi cei interesaţi de limba şi cultura germană, indiferent de naţionalitatea sau de rădăcinile lor”.

Akzente, în 2003, a primit de la Consiliul Naţional al Audiovizualului premiul pentru cea mai bună emisiune în limba minorităţilor conlocuitoare. În 2005, documentarul "Cei uitaţi”, în regia lui Adrian Drăguşin, cu un scenariu de Tiberiu Stoichici, a luat premiul pentru regie la SIMFEST - Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi. În 2009, Christel Ungar Ţopescu a primit în cadrul Galei Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) un premiu pentru interviul cu violonista Anne Sophie Mutter.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU







comentarii
1 comentarii

Participa la sondaje online
Primesti bonus la inregistrare 1,50 Euro
Sondajele sunt intre 0,20-2,50 Euro
Primesti banii prin paypal sau skrill
Trimite un e-mail la adcrys01@gmx.com pentru detalii
cristi
01.12.2019 19:54
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA