Tribuna
44 de turişti, coborâţi cu elicopterul de pe munte
44 de turişti, coborâţi cu elicopterul de pe munte
* Cei 44 de turişti au rămas izolaţi duminică seara, după ce drumul de acces a fost distrus de ape pe mai multe porţiuni * 14 turişti au fost duşi la Porumbacu, iar restul, la Sibiu *
44 de turişti au fost coborâţi ieri cu elicopterul de la Negoiu, de către salvamontiştii sibieni, sprijiniţi de reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. "Băiatul meu împreună cu prietena lui au plecat sâmbătă la Negoiu, la cabană, să sărbătorească împlinirea vârstei de 20 de ani şi din păcate i-a prins viitura acolo, asta e situaţia. Au rămas blocaţi la cabană, au încercat de dimineaţă să coboare până la baza muntelui, dar a trebuit să se întoarcă. Situaţia era sub control, erau liniştiţi, au fost foarte bine trataţi la cabană. N-au avut curent din cauza generatorului încă de sâmbătă", a povestit Nicoleta Nică, mama unuia dintre turişti, în timp ce-şi aştepta fiul.

Drum distrus de ape

Turiştii au rămas blocaţi la cabană duminică seara, după ce ploile au dus la umflarea râului Porumbacu, iar apele revărsate au inundat drumul, distrugându-l pe mai multe porţiuni. Elicopterul cu care au fost transportaţi turiştii a venit de la Bucureşti şi aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor. "Operaţiunea a decurs fără probleme, au fost făcute 4 drumuri, 14 turişti au fost transportaţi la Porumbacu, iar restul, la Sibiu", precizează Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

Fără probleme la cabană

Turiştii spun că au încercat să coboare duminică dimineaţă, dar au văzut că nu au nicio şansă şi s-au întors la cabană. "Am urcat sâmbătă, la ora 11, când deja ploua. Aseară (duminică seara, n.r.), pe la 11:00, s-a oprit ploaia. Am încercat să coborâm duminică dimineaţa, dar am văzut că nu se poate, că râul e foarte mare şi ne-am întors. Am rămas la cabană, a fost ok, am fost trataţi bine şi din câte am înţeles nici acum nu se putea coborî pe jos fiind apa foarte mare", a povestit Andreea Raşcu, una din turiste. Toţi cei 44 de turişti sunt români şi spun că atmosfera în rândul lor a fost una calmă. "N-am fost panicaţi, am aflat azi (luni, n.r.) dimineaţă că vor veni elicopterele. Sâmbătă şi duminică a plouat aproape încontinuu. N-am avut curent, dar ne-am folosit de lanterne", a povestit Iulia Titina, o altă turistă.

comentarii
7 comentarii

Incredibil! Saracii snobi bucuresteni, nu au fost in stare sa coboare 1 ora prin padure, ca-si udau incaltarile de oras. Bravos salvamontistilor, ati mai rezolvat inca un caz grav :)))) Oameni de genul ala care nu sunt in stare sa se descurce daca ploua si trebuie luati cu elicopterul!!!!! ar trebui sa primeasca interdictie sa mai calce vreodata prin muntii fagaras!
msos
14.07.2009 02:24
Eu vreau sa stiu cati dintre turistii aia aveau BOCANCI in picioare? Cati?? Nu poti pleca in inconstienta pe munte si dupa aia sa chemi elicopterul, ca tre sa ajungi la munca, nu de alta, ca vorba aia, la cabana negoiu ai mancare calda, dus cu apa calda, sauna, radio, bere, tigari..tot ce vrei. Sigur unu' dintre paltonari avea rude sus-puse! Stati naibii acasa daca nu stiti ce-i ala munte!
Baba
14.07.2009 02:37
Bani dati de stat, adica de noi, pe ...mofturi turistice!!Sa mergi cu elicopterul, dupa niste ,,pantofari''? Cam cusuta cu ata alba ,interventia. Nu cred ca era necesar elicopterul. S-a coborat duminica de la cab. Negoiu, per pedes, stiu precis de la cei care au facut-o. Deci se putea cobori dar a aparut un moft al,,sefului'' de salvamont , Adrian complexatul, care ca de obicei, vrea sa se arate la mas media, ca-i place mult! Ar cam trebui studiat mai atent, ,,salvamontistul'' Adrian , care sta mai mult la volan si in asane (e de-al lui Bivolarul, doar)decat in bocanci! Am auzit ca sunt cam suparati, baietii din subordine! Si eu as fi,dupa cum am auzit ca-i place sa comande! Pacat ca a ajuns Salvamontul Sibiu pe mana lui! Apropos... e cineva care il sustine? Poate..Mioara!! Ha, ha
vasilica
14.07.2009 07:08
Dupa ce ca au urcat cand deja ploua, fara sa se intereseze de prognoza pentru urmatoarele zile... SIncer, i-as pune la plata costurilor de transport. Poate alta data se gandesc de doua ori.
Cat despre salvamontisti, nu sunt ei de vina ca unii nu au creier intre urechi. Ei isi fac datoria, fie ca un dobi pleaca la munte in pantofi, fie ca un tolomac cade pe partie. Si nu sunt platiti din bani publici. Se finanteaza din donatii si sponsorizari.
Je
14.07.2009 09:43
E vorba de banii publici care s-au cheltuit cu deplasarea elicopterului Mi-8 de la Bukakale-Sibiu tur retur,plus traseele care le-a repetat ieri deasupra Sibiului ca sa ii aduca jos pe muschetarii in sosetute!!
Ce tara frate!
Pentru Je
14.07.2009 09:51
Salvamontul e finantat din bugetul C.Judetean. Donatiile sunt nesemnificative. In ce pericol erau turistii? li se terminau bateriile de la lanterne? Intr-adevar mofturi pe bani publici.
gelu
14.07.2009 10:31
vasilica draga, te cam pricepi sa improsti cu noroi dar uiti ca tu ai facut o gaura de cateva miliarde in bugetul local cu priceperea ta... chiar crezi ca nu vei plati?
gicu
14.07.2009 17:18
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA