Continental
Tribuna
4,3 milioane lei pentru deratizarea, dezinsecția și dezinfecția în Sibiu și Păltiniș. Tratament lunar pentru țânțari în timpul verii
Sorana MAIER
956 vizualizari
4,3 milioane lei pentru deratizarea, dezinsecția și dezinfecția în Sibiu și Păltiniș. Tratament lunar pentru țânțari în timpul verii

Primăria Sibiu a lansat zilele acestea o licitație publică pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș”, valoarea estimată fiind de 4,3 milioane lei fără TVA, pentru 4 ani.

Administrația locală a Sibiului intenționează astfel să desemneze un operator care să se ocupe de toate aceste activități, impune și o periodicitate a lor și posibilitatea de a face dezinsecție, deratizare sau dezinfecție la solicitarea persoanelor fizice.

 

Vara, tratamente lunare pentru țânțari

 Cea mai amplă operațiunea prevăzută în contract va fi cea de dezinsecție care are alocată și cea mai mare sumă, respectiv 2,4 milioane lei, fără TVA.

„Dezinsecția este ansamblul mijloacelor și metodelor de prevenire și combatere cu substanțe chimice specifice a artropodelor în stadiul de larvă sau adult, care transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase și parazitare pentru om și animale sau generatoare de disconfort”, se arată în Caietul de sarcini.

Dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se va face lunar, în sezonul cald, pentru spațiile deschise, inclusiv cămine și canale aferente rețelelor edilitare, și minimum trei tratamente pe an și ori de câte ori este nevoie, în spațiile comune închise ale clădirilor.

Contractul va prevedea și o serie de obligații pentru operator care înainte de începerea operațiunii de dezinsecție sau deratizare trebuie să anunțe populația asupra măsurilor de protecție pe care trebuie să și le ia, în special cu referire la copii, bătrâni, bolnavi, albine, animale și păsări;

Dezinsecțiile se vor putea face pe terenuri ale instituțiilor publice din subordine, parcuri, spații verzi, cimitire, maluri de lac, piețe, târguri, oboare, bâlciuri, spațiile deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice, căminele și canalele rețelelor de alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie termică, telefonie, rețele subterane de fibră optică, depozite de deșeuri municipale, stații de compostare a deșeurilor degradabile, stații de transfer, stații de sortare și alte instalații de tratare/eliminare a deșeurilor și multe altele.

Alte dezinsecții, în afara celor împotriva țânțarilor,  se vor face trimestrial și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, instituțiilor publice și spațiile comune închise ale clădirilor;  lunar și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil alimentar și ale unităților sanitare.

În locuințe se vor face doar la cererea persoanelor fizice.

Primăria Sibiu a impus prin Caietul de sarcini folosirea de substanțe cu spectru larg, speciale pentru combaterea țânțarilor și a căpușelor, iar substanțele chimice utilizate pentru combaterea țânțarilor trebuie să fie active și pentru specia Aedes albopictus – țânțarul tigru.

 

 

Dezinfecție în stațiile de deșeuri sau mijloace de transport în comun

 

Același proiect cuprinde și activități de dezinfecție, considerată o metodă a igienei, constând în operațiuni de prevenire și combatere a bolilor infecțioase și parazitare la om și animale, urmărindu-se distrugerea germenilor patogeni de pe suprafețe.

Suma estimată prin contract este de 2.000 lei, iar dezinfecția se va face atunci când curățenia nu elimină riscurile de răspândire a infecției, iar sterilizarea nu este necesară, și va viza depozitele de deșeuri municipale, stații de compostare deșeuri degradabile, stații de transfer, stații de sortare și alte instalații de tratare/eliminare a deșeurilor; spații special amenajate pentru colectarea deșeurilor menajere; mijloace de transport în comun; clădiri ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și ale persoanelor fizice; sau locurile în care există focare declarate care pun în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor.

Dezinfecția se va face numai în cazul în care va fi cerută de o persoană fizică sau juridică.

 

Deratizare, de minim 3 ori pe an și sibienilor, la cerere

 

Deratizarea, acțiunea ca are ca scop distrugerea rozătoarelor dăunătoare - șoareci, șobolani – care pot transmite boli sau pot provoca un disconfort locuitorilor municipiului, va avea alocați aproximativ 1,8 milioane lei fără TVA.

Deratizarea se va face de minim trei ori pe an în spațiile deschise din domeniul public și privat al unității administrativ teritoriale, pentru operatorii economici cu profil nealimentar și asociațiile de proprietari/locatari, cel puțin o dată pe semestru și ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar; b) pentru operatorii economici cu profil alimentar, cel puțin o dată pe trimestru și ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar, iar pentru persoanele fizice, la solicitarea acestora sau ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar.

Utilizarea pesticidelor în combaterea rozătoarelor, vectori de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort, se va face în așa fel încât să nu fie afectată starea de sănătate a populației prin efectul toxic al acestor produse.

Pentru deratizare, operatorul va trebui să amplaseze momeli raticide (ancorate în gurile de canalizare, stații de intoxicare, tăvițe plastic/carton, etc.) și va efectua treceri periodice (la interval de 7-14 zile în interiorul perioadei de garanție de 30 de zile) pentru verificarea, înlocuirea, completarea cu momeli proaspete.

Substanțele toxice care se vor amplasa în locuri deschise vor fi introduse în stații de intoxicare din plastic sau metal în vederea evitării deteriorării în caz de ploaie sau umezeală și vor purta inscripții ,,Nu atingeți” sau ,,Atenție, substanțe toxice”, menționându-se numărul de contact al Operatorului.

Deratizarea trebuie să nu provoace daune de orice natură spațiului unde se aplică procedura și să nu afecteze viața și sănătatea oamenilor și a mediului ambiant.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia