Tribuna
39.000 de sibieni au fost în șomaj tehnic în luna aprilie. Statul a plătit pentru ei 66 de milioane de lei
39.000 de sibieni au fost în șomaj tehnic în luna aprilie. Statul a plătit pentru ei 66 de milioane de lei

Un număr de 39.000 de sibieni au avut contractele suspendate în luna aprilie, din cauza crizei generate de coronavirus. Pentru ei, statul a plătit 66 de milioane de lei.

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sibiu, respectiv directorul general Cosmin Roșu și directorul adjunct Dan Hurdu, spun că situația contractelor de muncă suspendate depind de două momente: momentul 1, al stării de urgență și momentul al doilea, care ține de perioada relaxării. Din acest punct de vedere, în starea de urgență, situația este clară: „În perioada stării de urgență, mai puțin vorbim aici de martie, dar în luna aprilie, peste 39.000 de angajați au avut contractele de muncă suspendate, în baza Articolului 52, alin1, litera c) din Codul Muncii - șomaj tehnic. Suma totală pe care noi am plătit-o acestor 39.000 de angajați în aprilie este de aproape 66 de milioane de lei. Gândiți-vă că partea de contribuție a statului reprezintă 75% din salariul brut al angajaților, dar nu mai mult de 4.073 de lei brut”, a spus Cosmin Roșu.

Momentul al doilea, cel de după ce a început relaxarea, este ușor incert, în acest moment, în ceea ce privește contractele de muncă suspendate, pentru că AJOFM nu știe în acest moment cu certitudine câtă lume și-a reluat activitatea.

„Vom afla după mijlocul lui iunie, când vom vedea câte solicitări sunt pentru șomaj tehnic aferent perioadei din 15 mai”, spune Dan Hurdu.

 

Sibienii în șomaj tehnic au fost tot timpul la dispoziția angajatorilor

 

Reprezentanții AJOFM au ținut să precizeze că există diferențe substanțiale între șomaj și șomaj tehnic. Practic, în timpul șomajului tehnic, angajații sunt tot timpul la dispoziția angajatorilor.

„Persoanele nu sunt deloc în șomaj, ele au contractele suspendate, dar sunt la dispoziția angajatorului. Poate să îi cheme și la ora 3 după-amiaza dacă au program până la 5. Nu există o piedică pentru angajator dacă au nevoie de ei. Normal, în acest timp să le înceteze suspendarea, să îi plătească integral. Această măsură de sprijin acordată de statul român prin AJOFM este specială, pe perioada stării de urgență și stării de alertă, și contribuie la efortul pe care îl fac angajatorii. În legislația românească, șomajul tehnic numit generic este suportat de către angajator, din fondurile proprii, este o modalitate ca în perioada în care ei nu au activitate foarte multă să își poată reduce costurile cu personalul și să nu își piardă angajații. În această situație a României, statul a venit în sprijinul lor și le-a decontat cheltuiala cu șomajul tehnic angajatorilor”, spune Cosmin Roșu.

Reprezentanții conducerii AJOFM spun că în județul Sibiu situația a fost una destul de clar înțeleasă de angajații Agenției.

„Am avut colegi care au făcut ore suplimentare, au venit sâmbăta, duminica, să ne încadrăm în termen. Am încercat cu eforturi foarte mari ca să respectăm un termen impus de noi, nu de legislație, de a plăti în 10 - 11 zile maxim, nu în 15 zile cum specifică legea. Este meritul tuturor colegilor și le mulțumesc pentru asta”, a mai spus Cosmin Roșu.

 

O nouă imagine pentru Sibiul post-COVID

 

După data de 15 iunie vom avea probabil o altă imagine a adevăratului șomaj din Sibiu. Atunci, firmele care își reiau activitatea nu vor mai beneficia de șomaj tehnic și unele nici nu vor avea de lucru. Atunci, este posibil ca unele firme, care nu vor mai avea clienți, să fie obligate să reducă numărul de angajați.

„Nu cred că vrea nimeni să își reducă numărul de angajați. Niciun angajator nu cred că vrea să își dea afară oamenii, mai ales că probabil i-a găsit cu greu în ultima perioadă, dar dacă vor fi nevoiți, probabil că vor apela și la această metodă”, spune Dan Hurdu.

Directorul general al AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu, spune că la data de 30 aprilie rata șomajului a fost de 2,07%. Dacă nu se vor relaxa complet toate sectoarele, acest procent va crește cu siguranță.

„2,07 este rata șomajului în județul Sibiu la data de 30 aprilie. Se fac statisticile la final de lună. Dacă nu se vor relaxa complet - ceea ce nu cred că se va întâmpla - în luna iunie este posibil să avem între 500- 1.000 de șomeri în plus. Va crește rata șomajului - poate la 3%, poate mai mult. Este o simplă estimare. Sunt firme care își vor reduce activitatea”, spune Roșu.

Pe de altă parte, sunt angajatori care deja își caută oameni pentru a-i angaja. Cele mai multe sunt din zona industrială.

„Dacă vor fi desființate - să zicem - 1.000 de posturi, poate 600 de oameni intră în șomaj, poate 400 se vor reangaja în perioada de preaviz. Chiar și în această perioadă se caută oameni pentru a fi angajați. Se caută în comerțul online, în distribuție sunt locuri”, spune și directorul adjunct al AJOFM Sibiu.

Sunt zone, însă, care cu greu își vor reveni după această perioadă. În cele mai multe cazuri este vorba de tot ceea ce ține de industria HORECA. Atâta vreme cât nu se pot organiza evenimente și nici aunări publice, această industrie va intra în declin și mulți dintre cei care lucrează în acest sector se vor reorienta. Situația este la fel în toată țara și nu doar la noi, ci și în alte țări lovite de pandemie.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia